Artırılmış Gerçeklik'te fiziksel bir ortamdan faydalanılarak AR Gözlükleri (Akıllı Gözlükler) vasıtasıyla sanal görüntü fiziksel objenin üzerinde belirir. AR Gözlükleri dış ortamı da aynı anda görebilmenizi sağlayan gözlüklerdir.
Artırılmış gerçeklik, bilgisayar tarafında üretilen ses, görüntü, animasyon, ho- logram gibi dijital elemanları akıllı telefon, tablet ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde bulunduğumuz ortamın üzerine gerçek zamanlı olarak yerleştire- rek yeni bir algı ortamı oluşturur.
Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir? Artırılmış gerçeklik, bulunduğumuz ortamı kullanarak deneyim yaratmak için sanal dünyadan yararlanır ve yarı-gerçek bir dünya yaratır. Sanal gerçeklik ise kullanıcıların gerçeklikle olan bağlantılarını tamamen koparmayı amaçlar.
Artırılmış gerçeklik, gerçek görüntülerin bilgisayarla işlenmesi sonucunda interaktif bir hâle gelmesine verilen isimdir. İlk olarak 1990 senesinde, Boeing uçaklar üzerine çalışan Thomas Caudell tarafından kullanılan “Augmented Reality” kavramının günlük hayatta gözlemlenebilir ilk örnekleri 2010'lu yıllara aittir.
Artırılmış gerçeklik, cihazınızı kullanarak dijital içeriği gerçek dünya ile harmanlar. Sanal gerçekliğin (VR) aksine, mikrofonlu kulaklık, gözlük veya başka ekipmanlar gerektirmez. Artırılmış gerçeklik için cihazınızın kamerası ve bir AR uygulaması yeterlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Artırılmış gerçeklik (İngilizce: Augmented reality; AR), gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür.
1992 yılında Boeing araştırmacısı Tom Caudel, David Mizell ile birlikte geliştirdiği, uçağın şemalarını sanal olarak teknisyenlerin başlığına yansıtan cihazına “Artırılmış Gerçeklik” adını vererek bu teknolojinin isim babası olmuştur. AR teknolojisinin olgunlaşması 40 yıla yakın bir sürealmıştır.
Artırılmış gerçeklik uygulamaları aracılığıyla satın almadan önce çeşitli ürünleri sanal olarak denemeniz mümkün. Örneğin, Sephora'nın uygulaması, AR ile yüzünüzde kozmetikleri görüntülemenizi sağlar; IKEA, mobilyaları evinizde görme şansı sunar; boya markaları, duvarlarınızdaki renkleri sanal olarak görmenizi sağlar.
Artırılmış gerçeklik, 3 boyutlu nesnelerin akıllı cihazlara yüklenen uygulamalar aracılığıyla, gerçek dünyada herhangi bir yere konumlandırılmasıyla yakından ve birebir inceleme olanağı sunan bir teknolojidir.
Artırılmış Gerçeklik Uygulama Örnekleri
Augment, Space 4D+, Element 4D+, AR Anatomy 4D, Quiver, Animal 4D, HP Reveal/ Aurasma, GeoGebra (Geometri kısmı), Bookful, WWF Free Rivers, Google Expeditions, BBC Civilisations ve Metaverse eğitim alanında yaygın olarak kullanılan artırılmış gerçeklik uygulamalarıdır.
Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir? Sanal gerçeklik (VR) gibi, artırılmış gerçeklik (AR) de gelişmiş bir alanda bağlantı kurmamıza yardımcı bir alandır. VR görüşünüzün yerini alırken AR ise sanal gerçekliği destekler. Ayrıca, Microsoft HoloLens ve çeşitli kurumsal düzeydeki "akıllı gözlükler" gibi AR cihazları şeffaftır.
Sanal Gerçeklik Terapisi Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Kaygı, Fobiler, Yeme Bozuklukları, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Sosyal Fobi, Bağımlık, Panik Bozukluk, Sınav Kaygısı gibi birçok psikolojik bozukluğun tedavisi ve nöropsikolojik değerlendirmelerde kullanılmaktadır.
Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesine artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) deniliyor. Gerçek dünyadaki görüntülerin üzerine, bilgisayar tarafından ses, görüntü ve grafikler zenginleştirilerek yeni bir görüntü yüklenmesidir.
Artırılmış Gerçeklik Yazılım Geliştirme (AR), ürün veya hizmetlerinizin AR platformları için yeniden tasarlanması ve son kullanıcıya ulaşıncaya kadar geliştirilmesi hizmetlerini kapsar.
artırılmış gerçeklik ve sağlık sektörü
Artırılmış gerçeklik teknolojisinin en etkileyici kullanımlarından biri sağlık sektörüdür. Bu teknoloji sayesinde tıp öğrencileri eğitimlerini artırılmış gerçeklik ortamında alabilirler ve doktorlar hastalarıyla uzaktan teşhis etmek için bu şekilde etkileşime girer.
AR, %25 sanal, %75 gerçek dünyadan oluşmaktadır. Özetle AR ve VR gözlükleri arasındaki en temel fark, VR sizi gerçek evrenden alıp farklı bir evrenin içine sokarken, AR ise sizi gerçeklikten koparmadan gördüğünüz görüntüleri geliştirir. Bu durum daha basit bir şekilde de açıklanabilir.
Bilgisayar tarafından oluşturulan 3 boyutlu görüntüleri, kişinin görüntülemesini sağlayan sanal gerçeklik gözlüğü, en basit tanımıyla bir görüntüleme cihazıdır.
Artırılmış gerçeklik, teknolojik bir cihaz(Akıllı Telefon, Tablet) kamerasıyla gerçek hayattan alınan bir görüntüye dijital bir cisim, materyal veya herhangi bir canlı yerleştirerek teknolojik cihazın ekranından izleyebildiğimiz etkileşimli görüntü oluşturma teknolojisidir.
AR – Artırılmış Gerçeklik: dijital maddelerin canlı görüntüye entegrasyonunu yapar. Örnek: Pokémon Go oyununu ve Snapchat lenslerini vb.. VR – Sanal Gerçeklik: bireylerin hayali/sanal bir ortama tamamen daldırılmasını içerir.
Karma gerçeklik, ana bilgisayarları, bilgisayarları ve akıllı telefonları takip eden bilgi işlemde bir sonraki dalgadır. Karma gerçeklik, tüketiciler ve işletmeler için temel olarak devam eder.
Üniversite Sayısı: Sanal ve Artırılmış Gerçeklik bölümü toplam 1 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.
Sanal gerçeklik (İngilizce: virtual reality; VR), teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır.
Artırılmış Gerçeklik, akıllı cihazların cisim tanıma özelliği sayesinde gerçek dünya mekân ve nesnelerine entegre edilmiş metin, grafik, ses, GPS ve diğer sanal geliştirmeler biçimindeki zenginleştirilmiş bilgilerin dinamik ve gerçek zamanlı kullanımını sağlayan ileri seviye bir teknolojidir.
Artırılmış gerçeklik, yapay verileri gerçek ortam üzerine taşımaktadır. Sanal gerçeklik, sarmalayıcı yapay ortamdır. Karma gerçeklik, sadece sanal ortam değildir ve sanal verileri de gerçek ortamla etkileşime sokmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri