670 MW kurulu güce sahip ve 247 m yüksekliğindeki Deriner Barajı Doğu Karadeniz bölgesindeki Çoruh Nehri üzerinde bulunmakta olup yükseklik olarak Türkiye'nin birinci, dünyanın ise beşinci barajıdır. Bir Türk-İsviçre-Rus konsorsiyumu tarafından inşa edilen barajın inşaasına 1998 yılında başlanmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kontrolü ve koordinasyonuyla Limak İnşaat tarafından yapımı üstlenilen ve tamamen Türk mühendisler ile inşaat çalışmaları yürütülen Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Artvin ili sınırları içerisinde, Çoruh nehri üzerinde yer alıyor.
Li- mak-Cengiz-Kolin tarafından yapılacak olan Yusufeli Barajı ve Hid- roelektrik Santrali projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır.
Deriner Barajı ve Hes Tesisleri - OYAK Çimento.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Atatürk Yolu Dergisi » Makale » CUMHURİYETİN İLK BARAJI: ÇUBUK BARAJI (1929-1936)
Yusufeli Barajı, devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun sahibi. Baraj, yüksekliğiyle Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada.
Türkiye ve Suudi Arabistan'ın önemli baraj projelerinin yapım sözleşmelerine imza atmış olan Yüksel İnşaat A.Ş., bu sözleşmeler kapsamında bugüne kadar biten ve devam eden projelerinde toplam 15.373 hm3 göl hacmi olan, 8 adet kaya dolgu, 3 adet toprak dolgu ve 4 adet beton gövdeli baraj inşaatının yapımını üstlenmiştir ...
Artvin sınırları içinde Çoruh Nehri boyunca beş adet baraj konumlanmış vaziyette. 2005-2015 yılları arasında sırasıyla Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajları faaliyete girmiş.
Yusufeli'nde yapılan barajın su toplamaya başlamasıyla ilçe sular altında kaldı. Baraj sularının yükselmesiyle çoğu yer dipte kalırken ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izledi. Artı Gerçek - Artvin'de Yusufeli Barajı su toplamaya başladı. Barajda 183 milyon metreküpü aşkın su depolandı.
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan barajdır ve temeli 26 Şubat 2013'te atılmıştır.
Çoruh Nehri üzerinde, Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin barajlarından sonra inşa edilen ve 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 54 metreyi, su miktarı ise 30 milyon metreküpü geçti.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
DSİ Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşıma göre, gövde yüksekliği 250 metreye çıkan Yusufeli Barajı ve HES, 249 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı ve HES'i geride bıraktı.
Şu anda barajın taş dolgususun bittiğini, ön yüzeyinin de betonlama çalışmasının devam ettiğini aktaran Karaloğlu, "İnşallah 2022 yılı içerisinde ön yüzeyin betonlama çalışmaları tamamlanacak ve 2022'nin sonunda hedefimiz, Silvan Barajı'nda su tutmayı planlıyoruz.
LİMAK İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
“Belli istekliler arasında” düzenlenen ihalenin sonucu 25 Mayıs tarihinde açıklandı. İhale, 4 milyar 772 milyon TL'ye Beşli Çete içerisinde yer alan Limak İnşaat ile MNG Holding'e bağlı Mapa İnşaat'a verildi.
Yusufeli Barajı için ilk ihaleyi Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü “Yusufeli Barajı ve HES İnşaatı” adı altında 13 Ağustos 2012 tarihinde düzenledi. Bu ihale tam 486 milyon 875 bin TL'ye beşli çeteden Limak İnşaat, Cengiz İnşaat ve Kolin İnşaat'ın kurduğu iş ortaklığına verildi.
Yusufeli Barajı'nda 4 bin. kişi çalıştı, 9 yılda tamamlandı.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlanan ve "barajların efendisi" olarak nitelendirilen Atatürk Barajı, kısıtlı imkanlara rağmen 9 bin kişinin alın teriyle 9 yılda tamamlandı.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri