uçakların kalkış ve iniş esnasında iç ışıklar kapatılır ki nedeni yansıma olmaması ve dışarının açık ve net bir şekilde görülebilmesidir. güneşliklerin açık olma sebebi ise yine aynı nedendendir.
Bu ışıklara 'navigasyon ışıkları' adı verilir. Uçağın sağ kanadında her zaman yeşil, uçağın sol kanadında ise her zaman kırmızı ışık yanar. Bu ışıklar gece-gündüz daima yanar. Pilotların ilk açıp en son kapattığı ışıklar desek pek de yalan olmaz.
Çarpışma önleyici ışıklar (Strobe-beyaz): Kuyruk ve kanatlarda geriye bakacak şekilde beyaz renklidirler. Navigasyon ışıkları ile aynı mantığa sahip olan strobe ışıkları, yanıp sönerler ve hem uçağın yönünün anlaşılmasını hem de kazadan kaçınılmasına yardımcı olur.
gayet mantıklı gerekçeleri olan bir emniyet prosedürüdür bu. şöyle ki; - uçak kazalarının çok büyük bir kısmının kalkış ve iniş evrelerinde gerçekleşmesi nedeniyle olası bir kazada uçak yerde kırım geçirince tahliye sırasında hangi taraftan tahliyenin uygun olduğunu gözlemleme şansı verir güneşliklerin açık olması.
Yolcuların istedikleri zaman perdeleri açarak veya kapatarak ışık seviyesini ayarlamalarına olanak tanır. Acil Durumlar: Pencere perdelerinin açık olması, acil durumlarda yolcuların dışarıyı gözlemlemesine ve tahliye sürecinin hızlandırılmasına yardımcı olur.
İlgili 17 soru bulundu
Uçağın iniş anında basınç değişikliklerine bağlı olarak kulak zarı içeriye doğru esner ve bu durum da kulaktan başlayarak baş bölgesine yayılan bir ağrıya neden olur. Uçağın kalkış anında kulaktaki hava dışarı çıkarak basınç değişimi eşitlenebiliyorken iniş anında kulağa hava pompalanması gerekmektedir.
Eğer uçağın iniş takımları açılmazsa ne olur? Tecrübeli kaptan pilotun iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine zorunlu iniş yapmak zorunda kaldı. Kalkıştan kısa bir süre sonra tekerlek aksamını kaybetti.
Pilotların menüleri her zaman yolculardan farklıdır. Yolculardan farklı yiyecekelr yerler ve yolcuların yemeklerinden farklı olarak pilotlara özel hazırlanır. Bunun nedeni pilotların uçuş sırasında hasta düşme ihtimalini ortadan kaldırmak.
Uçak camının kırılması durumunda, uçağın içerisindeki basınç dengesi bozulabilir. Bu durumda, kabin içerisindeki hava basıncı hızla düşebilir ve yolcular için tehlikeli bir durum ortaya çıkabilir. Ayrıca, kırık camın sebep olduğu sızıntılar nedeniyle uçağın aerodinamik performansı da olumsuz etkilenebilir.
Aslında uçakların havada bu tarz izler çıkarmasının çok basit bir sebebi var: Isı farkı. Uçaklar daha az yakıt harcamak için yüksek irtifada uçuyor. 10 bin metre yükseklikte hava sıcaklığı -56 dereceye kadar düşer. Ancak uçakların motorları 600 santigrat dereceye kadar ısınır.
Şartlar. Gece uçuşu yapacak bir pilotun gece uçuş yetkisine (night rating) sahip olması gerekir. Eğer yolcu taşıyacaksa son 90 gün içerisinde en az 3 iniş yapmış olması, bunların en az 1 inişin gece gerçekleşmiş olması gerekir.
Gökyüzünde gördüğümüz bu tip bulutlar ve izler, uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu ısı değişimi olmadan ani (adyabatik) soğumadan ya da uçak egzozundan çıkan su buharı ve sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanmaktadır.
PAPI (Precision Approach Path Indicator), pilotlara iniş esnasında yardımcı olan, pist yanıbaşında konuşlanmış, ışıklı bir sistem. İnişin son yaklaşma (final) safhasında uçağın doğru süzülüş hattı üzerinde olduğu renk farklarına bakılarak tespit edilir.
Pilotlar gece gökyüzünde uçarken, yıldızlar ve Ay'ın güzel manzarasını en net şekilde görebilirler. Uçaklar genellikle yüksek irtifalarda seyahat ettiği için, şehir ışıklarının etkisi minimum seviyededir ve bu da gökyüzünün daha net görünmesini sağlar.
Gece uçmak ne kadar güvenli? Gece uçmak genellikle güvenlidir çünkü havacılık endüstrisi, gece uçuşlarında da aynı güvenlik standartlarını uygular. Uçaklar, gece uçuşları için özel olarak tasarlanmıştır ve pilotlar, gece uçuşları için ek eğitim alır.
Uçaklar geceleri nasıl uçar? Geceleri uçaklar, modern navigasyon sistemleri ve teknolojik ekipmanlar sayesinde güvenli bir şekilde uçmaya devam ederler. Uçakların kokpitlerinde bulunan radarlar, hava trafik kontrolü ve otomatik pilot sistemleri sayesinde karanlıkta bile güvenli bir uçuş gerçekleştirilebilir.
Bunun yanı sıra, uçak havadayken kapısının açılması, pilotun kontrolünü kaybetmesine ve uçağın düşmesine yol açabilir. Uçak kapısının açılması durumunda, uçağın aerodinamik yapısı da bozulabilir ve bu da uçağın dengesiz bir şekilde uçmasına neden olabilir.
NTSB, kokpite kamera yerleştirme fikrini ilk olarak 2000 yılında ortaya attı. Gerekçesi ise kamera bulundurmanın, kaza öncesinde ve sonrasında kokpit içindeki eylemler hakkında kritik bilgiler sağlayacak olması.
American Airlines söz konuus kameraların 82 Boeing 777 ve Airbus A330-200 jetlerindeki 'premium ekonomi' sınıfı koltuklarda bulunduğunu, Singapore Airlines da Airbus A350, Airbus A380, Boeing 777 ve Boeing 787 model uçaklarda kamera olduğunu açıkladı.
b) Döner Kanat ve diğer hava araçları için 8 saat uçuş görev süresi, 5 saat uçuş süresidir. c) Yukarıda belirtilen süreler günlük sınırlamalar olup, uçuş süreleri aylık 110, üç ayda 300, yıllık 1000 saati geçemez . Haftalık uçuş görev süresi 60 saattir.
Ancak yapılan araştırmlar sonucu pilotların daha az bir yaşam süresi bulunuyor. Uçuşlardaki mesafeden, gece gündüz farklılıklarına, uyku ve yeme düzensizliğine kadar birçok faktör pilotları olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle de uçuşlardaki radyasyon pilot sağlığını tehdit ediyor.
Buna rağmen bir uçağın havada en fazla ne kadar zaman geçirebildiğine bakalım. Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir.
Uçağın kanat bölgesinde ve arka sıralarda bulunan koltuklar ise olası bir kazada daha az hasar gören yani daha güvenli bölgeler. Yapılan araştırmalara göre bu bölgelerde oturan yolcuların yara almadan kurtulma ihtimalleri %56 ile %69 arasında değişiklik gösteriyor. Ön sıralarda oturan yolcular için bu olasılık ise %49.
Uçak düştüğünde, panik yapmak yerine soğukkanlılıkla hareket etmek hayati önem taşır. Acil durum çıkışlarını bulmak ve kullanmak, kurtuluş için kritik bir adımdır. Ayrıca, uçak düştüğünde kemerinizi sıkıca bağlamak ve başınızı öne eğmek, olası yaralanmaları en aza indirmenin yanı sıra hayatta kalma şansını artırabilir.
Check-in (Uçuşa Kayıt) Kapanış Süreleri
Boarding (uçağa biniş) ise yurt içi ve yurt dışı tüm uçuşlarda uçuş saatinden 20 dakika önce sona erecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri