Çepniler - Artvin Hopa'da Çepni Boyunun yerleştiği ve Türk... | Facebook.
Hopa ilçesi, kuzeydoğuda Kemalpaşa ilçesi, doğuda Borçka ilçesi, güneydoğuda Murgul ilçesi, güneybatıda Arhavi ilçesi ve kuzeybatıda Karadeniz'le çevrilidir. Hopa nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar, Hemşinliler ve Rize göçmenleri oluşturur.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve Lazlar oluşturur. Millî parklarıyla ünlüdür. Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl Sahara Millî Parkı içerisinde bulunan Şavşat-Karagöl ve Borçka-Karagöl turistik yerlerden bazılarıdır.
Artvin Merkez'de Türk nüfusu coğunluktadır. Yusufeli, Ardanuç ve Şavşat ilçeleri ekseriyetle Türk nüfus alanıdır. Lazlar şehrin en eski sakinlerindendir. Bazı ilçelerde neredeyse nüfusun tamamını teşkil ederlerken bazı ilçelerde ise yarı yarıya nüfusa sahiptirler.
Artvin Kıpçak Türkleri Köken olarak Ahıska Türkleriyle Aynı Köktendir,Kıpçak Türk'üdür. Türk Soyunun Kıpçak Boyuna mensuptur ve Ana yurdu Ahıska'dır.Bugünkü halk kültüründen de anlaşılıyorki Ahıska Türk'leriyle Posof, Ardahan, Artvin, Ardanuç, Şavşat, Yusufeli, Tortum, Uzundere, Narman ve Oltu halkı aynı köktendir.
İlgili 36 soru bulundu
Artvin Okrugu'nun nüfusu 52.434 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun % 34,5 (17.814 kişi) Gürcü, % 50,3'ü (26.395 kişi) Türk, %14,8'i (7.775 kişi) Ermeni, %0,3 (154 kişi) Kürt, % 0,6'sı (296 kişi) Çingene olarak kaydedilmişti.
Artvinde istisnalar haricinde kürt bulunmaz. Türkmen ve Çepni boyu ağırlıklıdır.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
Bugün Rize'de yaşayan Hemşinliler içinde Ermenice kelimelerin bulunduğu Türkçeyi, Artvin'de yaşayanlar ise Er-‐ menicenin bir lehçesi olan Homşetma dilini konuşmaktadırlar.
Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. Tarihte genellikle Livane ve Çoruh adıyla bilinir. Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve Lazlar oluşturur.
Şavşat'ın nüfusu, Gürcüler ve Ermeniler olmak üzere iki ulustan oluşmaktadır.
Artvin'de Laz, Gürcü, Çerkez bir arada yaşar. KASAM: Yetiştiğiniz Artvin'de ve genel olarak Doğu Karadeniz'de farklı etnik kökenliler ve bunların dilleri bir arada yaşıyor.
Hopa'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında; Hopa Limanı, Çamburnu Tabiat Parkı, Hopa Çarşı, Orta Hopa Camii, Sarp Sınır Kapısı ve Hopa Eski Evler bulunmaktadır. İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta yer alan Hopa Limanı, Doğu Karadeniz turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir.
İlçemiz 1936 yılına kadar Rize iline bağlı iken bu tarihten sonra Artvin iline bağlanmıştır. Bu tarihte 3 bucağı ve 71 Köyü bulunmakta iken bu bucaklardan Fındıklı 5071 sayılı kanunla ilçemizden ayrılarak 1 Ocak 1948 tarihinde İlçe olmuştur.
i. (Fr. haut-parleur) Elektrik enerjisini sese çevirmeye ve bu sesi istenen yüksekliğe çıkarmaya yarayan âlet.
Ülkemizde Lazlar nerede yaşar? Haritada belirtilen bölgede, Karadeniz'in en doğusunda yaşarlar. Lazların asıl coğrafyası Rize ili Pazar ilçesinden Artvin ili Hopa ilçesine kadar olan bölümdür.
Karadenizliler laz değildir.
Karadenizlilerin Laz olmadığı artık yavaş yavaş öğreniliyor. Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır.
2021 yılında 21.661 ilçe nüfusuyla Artvin ilinin en büyük 4. ilçesidir. 21.661 şehir nüfusu ise Türkiye'de 301. ve Artvin ilinde Artvin ve Hopa'dan sonra en büyük 3. ilçedir. Arhavi nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar oluşturur.
Lazca, Kafkas dilleri içinde gösterilen bir dildir. Kafkas dilleri grubunun Güneybatı Kafkas dil ailesi içinde Lazca ile birlikte Gürcüce, Svanca ve Megrelce de bulunmaktadır.
Lazlar Gürcü kökenli bir halktır. Lazlar, Gürcü kökenli bir halk değildir. Gürcüler yani Kartvellerilk olarak milattan sonra 6. ve 7.yüzyılda yaşadıkları anayurtları Kartli bölgesini terk ederek Lazların yaşadığı topraklara göç etmek zorunda kaldılar.
Bir Laz köyü olan Peronit, Lazcada “renkli” anlamına gelen "peroni" (ფერონი) kelimesinden türemiş olup "renkli yer" anlamına gelir.
1509 yılında Yavuz Sultan Selim Hopa ve yöresini Osmanlı İmparatorluğuna katarak, Rum-Pontus hükümdarlığına son vermiş ve Batum'daki Gonye kalesini fethederek Hopa'yı Gonye Sancağına bağlamıştır. Adını ise Acemce Güzel anlamına gelen "Hop" koymuş "Hop" zamanla Hopa'ya dönüşmüştür.
Artvin ili 400 35' ile 410 32' kuzey enlemleri ve 410 07' ile 420 00' doğu boylamları arasında yer alan, 7 367 km2 yüzölçümünde, Karadeniz Bölgesinin bir ilidir. İl alanı Türkiye yüzölçümünün (783.577 km2) % 0.9'u kadardır. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, Kuzeyinde Gürcistan ile komşudur.
Artvinli olmayan kişiler Artvin nüfusunun yüzde 11,01'ini oluşturuyor. Öten yandan 2012 verilene göre nüfusu 324 bin 152 olan Rize ilinde yaşayan Artvinlilerin nüfusu ise 7.480 kişi. Nüfus oranlanırsa Rize'de daha çok Artvinli yaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri