Köroğlu'nu Kuzey Horasan'da doğmuş, İran Azerbaycanı'nda yaşamış ve İran şahlarından II. Abbas zamanında (1617-1648) Hoy-Erzurum yolu üzerinde eşkıyalık yapmış, Teke boyuna mensup bir Türkmen kabul etmiştir.
birisi de "Köroğlu" destanıdır. Bu destan, Orta Asya kavimleıinden Türkmenler, Özbekler, Tacikler, Karakalpak1ar, ve Kazaklar arasında bilinmektedir.
(NAİLİ, 1931: 116.) Anadolu Elâziz varyantında "Köroğlu aslen Türkmendir"(NAİLİ: 232) denilmektedir. Azerbaycan Köroğlu'sunun "Ağca Kuzu" destanında ise Köroğlu'nun hanımı Bilgeys Teke- Türkmen'in hanı Süleyman Han'ın kızı olarak gösterilmektedir (İDRİSİ, 1994: 2).
Köroğlu, Bolu'da yaşamış bir Türk halk ozanıdır. Bu isimle yazılmış Köroğlu Destanı da vardır.
Köroğlu Destanı, Türk, Altay, Anadolu ve Azeri efsanelerinde ve halk öykülerinde yer alan söylencesel kahramanın öyküsünün anlatıldığı doğal bir destandır.
İlgili 38 soru bulundu
Şu destanı, MÖ 330-MÖ 327 yıllarındaki olaylarla bağlantılı olan eski bir Türk destanıdır. Bu tarihlerde Makedonyalı İskender, İran'ı ve Türkistan'ı istilâ etmişti. Bu dönemde Saka hükümdarının adı Şu idi.
Köroğlu 1574 – 1595 yılları arasında hükümdarlık yapan sultan III. Murat döneminde, Bolu'da yaşamış, Yeniçeri ocağında yetişmiş bir ordu şairidir. Köroğlu adı kullanılarak yazılmış Köroğlu Destanı da bulunmaktadır.
Murat zamanında (1574-1595) Osmanlı ordusuylaİran savaşlarına katıldığı (1578-1584) bilinmektedir. Bolu Beyi'nden babasının intikamını almak üzere dağlara çıkan, yiğitlik ve iyilikseverliği destanlaşan isyancı Köroğlu ile şair Köroğlu halk zihninde kaynaşmış durumdadır.
''Köroğlu değilem, ona tımsalam Hem Rustem-i Zal'am, hemi salsalam." Halk kahramanları Köroğlu ve Kiziroğlu Mustafa Bey'in kimlikleri tahrifata uğramıştır. Bu iki halk kahramanı da Kürt'tür. Evliya Çelebi ve Tebrizli Tarihçi Arakel bahsetmektedir. İkisi de Celali'dir.
“Köroğlu” ismi/mahlası, Türk edebiyat tarihi içerisinde özel bir yere sahiptir. Bu isim hem Türk boylarının yayıldığı coğrafi alan içerisinde bilinen bir destan kahramanın adı hem de 16-17. yüzyıllarda yaşadığı tahmin edilen Anadolu sahası bir âşığın mahlasıdır.
~ BENDEN SELÂM OLSUN BOLU BEYİNE ~ KÖROĞLU.
Destanın Türkmen varyantında yer alan çeşitli kollarda Köroğlu ve yiğitleri Türkmenistan'ın dört bir tarafına seferler düzenler. Sefere çıkılan yerlerin başında Kafkas coğrafyası gelir. Köroğlu ve yiğitleri Gürcistan'a, Azerbaycan'a ve Revan'a gider. Buralarda savaşırlar ve zaferler kazanırlar.
Gılgamış (Sümerce: 𒀭𒄑𒉋𒂵𒈨𒌋𒌋𒌋, romanize: Gilgameš; özgün Sümerce: 𒀭𒉋𒂵𒈩, romanize: Bilgamış), Sümer şehir devleti Uruk'un tarihî kralı, antik Mezopotamya mitolojisinin önemli bir kahramanı ve MÖ 2. binyılın sonlarında Akadca yazılan epik şiir Gılgamış Destanı'nın protagonistidir.
Köroğlu Mağaraları Sivas şehir merkezine yaklaşık 6 kilometre mesafede bulunan Paşa Fabrikası bölgesinde bulunmaktadır. Köroğlu, Türkistan'dan Balkanlara, Anadolu'dan Sibirya'ya kadar Türk halklarının yaşamış olduğu bölgelerde pek çok halk hikayesine ve efsaneye konu olmuş tarihi bir kişiliktir.
İslamiyet sonrası Türk destanları ise; Manas Destanı, Saltuk Buğra Han Destanı, Timur Destanı, Danişment Gazi Destanı, Battalgazi Destanı, Dede Korkut Destanları, Köroğlu Destanı, Hz. Ali Cenk-nâmeleri, Hızır-nameler ve Genç Osman Destanı şeklinde sayılabilir(Güzel ve Torun, 2009: 45-46; Timurtaş, 1965).
Oyunculuk ve yönetmenlik çalışmalarının yanı sıra TOBAV (Devlet Tiyatro Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) Genel Başkanlığı'nı yürüten Tamer Levent, 1984 yılında kurduğu Sanat Kurumu Deneme Sahnesinde drama çalışmaları başlatmıştır.
Yaklaşık beş yüz yıldır bölgede yaşayan herkes hikâyelerini bilir. Kimdir derseniz, Köroğlu'nun bileğini mertlikte ve yiğitlikte bükemediği Kiziroğlu Mustafa Bey'dir. XVII. yüzyılda yaşamış ve kendisine tahsis edilen 35 köyü yöneten bir bey olup Kürt Celali aşiretine mensuptur.
Hikayesi, bütün Türkiye'de ve Türk Cumhuriyetlerinde dillerde gezen, kendisi gönüllerde taht kurmuş olan, Türklüğün Alp tipini simgeleyen Köroğlu'nun henüz hiçbir yerde mezarı tespit edilememiştir.
Köroğlu'nun hem evlâtlığı hem en yakın arkadaşı hem de sakisi olan Ayvaz, olayların gelişmesinde oldukça etkin bir role sahiptir. Ayvaz ile ilgili kollarda başlıca yedi epizot bulunmaktadır: Ayvaz'ın Köroğlu tarafından kaçırılarak Çamlıbel'e getirilişi. Ayvaz'ın küserek tekrar yurduna dönmesi.
Köroğlu'nun atı Kırat'ın ölmezliğine inanılır.
Köroğlu Çamlıbel Aslanı filminde geçen Çamlıbel Geçidi Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alıyor. Köroğlu, 1968 yapımı bir tarih ve macera tarzı Türk filmdir. Senaryosunu Ayşe Şasa 'nın yazdıkları bu kara komedi tarzındaki filmi Atıf Yılmaz yönetmiş, baş rollerinde Cüneyt Arkın ve Fatma Girik oynamışlardır.
Bilinen Türk destanları arasında en eskisi Yaratılış Destanı'dır. Bu destan, Altay Türkleri arasında anlatılagelmiştir. Rus Türkolog Vasili Radlof tarafından saptanıp yazıya geçirilmiştir. İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir.
Gılgamış Destanı, antik Mezopotamya'dan günümüze ulaşan en eski edebiyat eseri ve Piramit metinlerinden sonra en eski ikinci dini metin olarak kabul edilen destansı bir şiirdir.
Ergenekon Destanı Göktürklere ait önemli destanların başında gelir. Göktürkler'in türeyişi anlatan bu destanı kısaca özeti ise şu şekildedir. Savaşta yenilen Türkler Ergenekon adlı bir bölgeye yerleşerek burada 400 yıl kadar yaşar. Zamanla buraya sığmayan Türkler çevrelerinde bulunan demir dağı eritmek zorundadır.
Çünkü Kitab-ı Mukkades'te anlatılan tufan hikayesi , Nuh'un Gemisi, seçilen canlılar neredeyse birebir aynısı idi. Oysa inanışlarında bunun öncesi olmadığı yazılıydı. Gılgamış Destanı (M.Ö.1250), Kürt şair Sin Leqe Uninni tarafından Kürtlerin ilk atalarından Kassit dilinde yazılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri