Artvin'de her hafta pazartesi günü kurulan halk pazarı tezgahlarındaki ürünler, pahalılığı ile cep yakıyor, esnaf vatandaştan utandığı için fiyat etiketi yapıştırmıyor. Yaz mevsimi olmasına rağmen mevsim sebze -meyveleri Artvin'de pahalılığı ile dikkat çekiyor.
Cittaslow kriterleri doğrultusunda köy, mezra ve yaylalarda üretilen organik ürünler ve vatandaşların kendi üretmiş oldukları el emeği göz nuru ürünlerden oluşan Şavşat Kaymakam lığı ve Şavşat Belediyesi taraf111dan kurulan pazar her hafta Perşembe Belediye Düğün Salonu önünde kuruluyor.
Safsata (İngilizce: Logical fallacy, Osmanlıca: Kıyas-ı batıl), bir düşünceyi ortaya koyarken ya da anlamaya çalışırken yapılan yanlış çıkarsamadır. Safsatalar ilk bakışta geçerli ve ikna edici gibi görülebilen fakat yakından bakıldığında kendilerini ele veren sahte argümanlardır.
Tarih kaynaklarına göre Şavşat civarında M.Ö.900-650 yılları arasında Urartu ve Kimer kabileleri yaşamışlardır. Bölge daha sonraları sırasıyla Saka Türklerinin, Romalıların ve Sasanilerin elinde kalmıştır.
Son Dakika: Artvin, Şavşat Sahara Dağı geçidine kar yağdı. Sürücüler zor anlar yaşadı.
İlgili 40 soru bulundu
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Dünyada kar yağışı
Dünyada kutup bölgeleri ve ılıman iklimin iç kısımları kar yağışının yoğun olduğu bölgelerdir. Kar yağış sınırı, kuzey yarımkürede 30° enlemini, Güney yarımkürede 25-30° enlemleri aralığını takip eder. Dağlık alanlarda yükselti nedeniyle kar yağışı artar.
Şavşat gezilecek yerler içerisinde bulunan Şavşat kalesi ilk olarak gezilmeye başlanması gereken noktalardan biridir. Ardından yaylalar arasından en belirgin ve keyifli unsurları bulunan Arsiyan yaylası, Papart yaylası ve Tibet kilisesi son derece keyifli tarihi noktalar arasında bulunmaktadır.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlar oluşturur. Millî parklarıyla ünlüdür. Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl Sahara Millî Parkı içerisinde bulunan Şavşat-Karagöl ve Borçka-Karagöl turistik yerlerden bazılarıdır.
Katmer, silor, börek (cevizli, peynirli, kıymalı, tereyağlı), kete, erişte, hınkal, tahıl gevreği, mısır gevreği, bişi, fetir, mafiş lokum, çırığ, cimur, kançlama, makarna, mantı, dügmaç hamur işlerindendir. Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir.
Şavşat'ın nüfusu, Gürcüler ve Ermeniler olmak üzere iki ulustan oluşmaktadır.
Patates: longur (Trabzon). Sarımsak: zakota (Rize). Diğer: göverti (Artvin).
1878-1918 ve 1918-1921 tarihleri arasında, Rusya-Ermeni-İngiliz-Gürcistan idaresinde kalan Artvin-Borçka ve Şavşat kazaları 7 Mart 1921'den itibaren 4 ay kadar Ardahan kazasına bağlanmıştır.
Şavşat'a uğradığınızda mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Şavşat Karagöl, Arsiyan Yaylası, Papart Vadisi, Şavşat Kalesi ve Tibeti Kilisesi bulunmaktadır. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Şavşat Karagöl, doğal güzelliğiyle ön plana çıkmaktadır.
Artvin'de her hafta pazartesi günü kurulan halk pazarı tezgahlarındaki ürünler, pahalılığı ile cep yakıyor, esnaf vatandaştan utandığı için fiyat etiketi yapıştırmıyor. Yaz mevsimi olmasına rağmen mevsim sebze -meyveleri Artvin'de pahalılığı ile dikkat çekiyor.
31. Geleneksel Şavşat Sahara Kültür ve Sanat Festivali 28-30 Temmuz tarihlerinde Artvin Şavşat'ta sizlerle buluşuyor.
Artvin Okrugu'nun nüfusu 52.434 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun % 34,5 (17.814 kişi) Gürcü, % 50,3'ü (26.395 kişi) Türk, %14,8'i (7.775 kişi) Ermeni, %0,3 (154 kişi) Kürt, % 0,6'sı (296 kişi) Çingene olarak kaydedilmişti.
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Yatık döner ismiyle bilinen cağ kebabı, Artvin yöresinin ünlü yemekleri arasında yer almaktadır. Erzurum'da yapılan kebaba kıyasla daha tatlı ve baharatlı olan cağ kebabı, yabancı turistlerin de beğenisini kazanmaktadır.
Ocak ayının sonunda bir dizi kar fırtınası İran'ın batısında çoktan birikmişti. 3-8 Şubat tarihleri arasında Azerbaycan'dan İran'a geçen kar fırtınası, geride 8 metreye (26 ft) kadar kar bıraktı. Rüzgar ve kar, ağaçların ve elektrik hatlarının kırılmasına neden oldu.
Ordu'da etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kar yüksekliği 4 metreye ulaştı.
İlimizde kar yağışları daha ziyade, aralık-mart ayları içinde olmaktadır. Nadiren kasım ve nisan aylarına da kaydığı görülmektedir. Genelde civardaki dağlarda ve yaylalarda uzun süre kalkmayan kar, kent merkezlerinde ve şehirlerarası yollarda uzun süre kalmaz. Yöredeki en fazla kar kalınlığı 85 cm kadar olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri