Halit Fahri Ozansoy, ilk şiirlerini Fecr-i Ati akımının etkisinde kalarak yazmıştır. Şairin ilk şiirleri 1912 yılında "Rübâb" ve "Şehbal" dergilerinde yayınlanmıştır. Şiirlerini bir süre aruz ölçüsü ile yazan şair daha sonra bundan da vazgeçmiş, "Aruza Veda" şiiriyle bu şiir ölçüsünü bırakmıştır.
Halit Fahri Ozansoy - Aruza Veda ⎮ŞİİR⎮ - YouTube.
Şairin 1921 yılında yayımladığı “Aruza Veda” başlıklı şiiri oldukça ünlüdür. Fakat bu şiirden sonra aruzu tamamen bırakmamış, hem hece hem de aruz kullanarak şiirler yazmıştır. Hece ölçüsüne tam anlamıyla yöneldiği eseri 1931 yılında yayımladığı "Balkonda Saatler" isimli eserdir.
Bir dönem Servet-i Fünun dergisinde de yazılar yayınlayan Halit Fahri, aynı zamanda 1926-1947 yılları arasında bu dergiyi yönetmiş, yine bu dergide 1933-1941 yılları arasında 52 şiir yayınlamıştır (Yılmaz, 2021: 25). Halit Fahri Ozansoy, Meşrutiyet sonrası akımları arasında yer alan “Nâyîler” grubuna da katılmıştır.
Şair, 23 Şubat 1971'de İstanbul'da kalp krizinden öldü. Vasiyeti gereği Türkçe kitapları Beyazıt Devlet Kütüphanesine, Fransızca kitapları Galatasaray Lisesine verilmiştir. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Halit Fahri Ozansoy şiirlerinde aşk ve kadın temalarını işlemiştir. Madem ki son sadânı dağıtmış, yorulmuşuz! Billur sesinle hıçkırarak doğduğun günü. Anlat nasıl terennümün inletti gönlünü.
“Beş Hececiler”, Hecenin Beş Şâiri veya Hececiler olarak da bilinen,Faruk Nâfiz (Çamlıbel), Orhan Seyfi (Orhon), Yusuf Ziyâ (Ortaç), Halit Fahri (Ozansoy) Enis Behiç (Koryürek) gibi şairlerle temsil edilen; edebî ve kültürel gelenek olarak Anadolu/ Asya Türk varlığına yaslanan Milli Edebiyat Hareketi'nin şiir kolu ...
Bu grubu oluşturan beş şair: Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel'dir.
Hececiler topluluğunu oluşturan şairler sırasıyla Halit Fahri Ozansoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Enis Behiç Koryürek ve Orhan Seyfi Orhon'dur.
(12 temmuz 1891 - 23 şubat 1971). hecenin beş şairi grubundan. şair ziya gökalp'in teyzesinin torunu, süleyman nazif'in (dolayısıyla faik ali'nin) yeğeni olan halit fahri, şiir ve yazı yazma zevkini ailesinden aldı. diyarbakırlı ozansoy aile/sülalesi boş değil, üstüste kuşaklar boyu edebiyatçı yetiştirmiştir.
Aruz ölçüsünün Türk edebiyatındaki yeri
İranlılar, İslamiyet'i kabul edince Arap kültürünün de büyük tesiri altında kaldılar. Şiirde, Arapların kullandığı nazım ölçüsü olan aruzu kullanmaya başladılar. Ancak Arapların kullandıkları aruz ölçüsünü olduğu gibi kabul etmediler.
Beş Hececiler Özellikleri
Şiirlerinde aruzun yerine hece ölçüsünü kullanmışlardır. Sade, süsten uzak bir Türkçe kullanmışlardır. Genç Kalemler dergisi sonrası başlayan dilde millileşme akımını devam ettirmişlerdir. Şiirlerinde kahramanlık, Anadolu, memleket sevgisi, vatanın güzellikleri gibi konuları işlemişlerdir.
Yukarıda söz konusu edilen adlandırmaların dışında Manastırlı Fâik, 1313, (M.1895-1896) yılında yazdığı ve Konstantiniyye Matbaasında basılan “Türkçe aruz” isimli kitapçıkta, aruzun Arap edebiyatında ortaya çıkış ve gelişim serüvenine değinmiştir.
Şair, eski ve yeni olmak üzere şiirlerinde aruz veznini kullanmıştır. Sadece “Ok” şiirini hece vezniyle yazmıştır. Çünkü Yahya Kemâl, şiirin kesinlikle vezin ve kafiye ile meydana getirilmesi taraftarıdır.
BEŞ HECECİLER (1923)
- Beş Hececiler şiire, birinci dünya savaşı ve milli mücadele döneminde başlamışlardır. Bu grubun sanatçılar milli edebiyat akımından etkilenmiş ve şiirlerini bu düşünce etrafında yazmışlardır.
II. Meşrutiyet'ten sonra şiirlerini hece vezniyle yazan beş şairin Türk edebiyatındaki genel adı “Beş Hececiler”dir.
Bu, Gil, Muammer Lütfi Bahåî, Kenan Hulus Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kokatürk, Cevdet Kudret Solk gibi biri hikâyeci, diğeri şair olmak üzere yedi gençten oluşan bir edebiyat hareketidir. kitap. Yedi Meşaleciler hareketini doğuran gençlerin bir kısmı lise, bir kısmı da üniversite öğrencisiydi.
Tanzimat, Servet-i Fünûn ve Fecr-i Âtî sanatçılarının yazmaya devam ettiği bu dönemde Beş Hececiler'in şiirini sığ bulduklarını söyleyen Yedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlardır.
Orhan Seyfi Orhon'un ilk eseri 1919 yılında yayımlanan ve aruzla yazılmış 17 şiirden oluşan "Fırtına ve Kar" isimli şiir kitabıdır.
Âşıklar Yolu - Yusuf Ziya [Ortaç] | Nadir Kitap.
Milli edebiyat dalgasında etkilenerek şiire yeni bir tarz, soluk getirmişlerdir. Şiirlerinde aruz vezni yerine hece veznini kullanmışlardır.
Beş Hececiler, dilde sadeleşme akımının öncüleri olarak anılmaktadırlar. Şiirlerinde 11'li hece ölçüsü kullanmaktadırlar. Beş Hececiler; Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Halit Fahri Ozansoy, Enis Behiç Koryürek, ve Faruk Nafiz Çamlıbel'den oluşmaktadır.
Yedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlar, Beş Hececiler'in şiirini sığ bulduklarını söylemişlerdir. Şiirle ilgili görüşlerini (poetikalarını) çıkardıkları Yedi Meşale adlı kitabın ön sözünde (s. 3-4) açıklayan Cumhuriyet Dönemi'nin ilk edebî topluluğudur.
Efsaneler -Halit Fahri Ozansoy-, Halit Fahri Ozansoy tarafından kaleme alınmıştır. Eser Emre Taş editörlüğünde hazırlanmıştır. Kitap 2018 yılında Epizot Yayınları tarafından [Edirne] 978-605-8195-61-5 ISBN kodu ile yayınlanmıştır. Efsaneler -Halit Fahri Ozansoy- adlı eser Türkçe dilindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri