Asaf paşa ve Zehra hanım, sosyal münasebetlerde ve evlilikte zenginliği öne çıkarır. Oğulları Celal ise zenginliğin önemli olmadığını, asıl olanın güzellik, namus olduğunu belirtir. Günümüz genç kuşağının ilgi çeken bir yönünü ele alan eser o günkü toplumda da bugüne bilgi vermektedir.
Tanzimat Dönemi eseri olan Sergüzeşt, döneme dair birçok ayrıntıyı okuyucusuna aktarır. Yazar, toplumsal yapıları da eleştirmiş, halkı eğitmeyi amaçlamıştır. Sergüzeşt bu özellikleri yönüyle 'ilk gerçekçi roman' olma özelliği taşır.
Sergüzeşt, Türk romanında gerçekçilik akımının ilk örneği sayılır.
Sergüzeşt kelime olarak, macera anlamında gelmektedir. Esaret konularını ele alan ve de bir paşazadeyle cariyenin hiç uygun görülmeyen aşklarını anlatan kitabın kahramanı aslında Kafkasya'dan getirilmiş konaklarda halayık şeklinde çalıştırılan Dilber adlı kişidir.
Romantizmden realizme geçiş yapan bir romandır. Kitabın ana fikri; mecburi sebeplerle evinden ayrılmak zorunda kalan bir genç kızın, her zaman her yerde başına kötülük gelebileceğini fakat ne olursa olsun bunlardan kaçış yolunun kendi elinde olduğunu ve intiharın asla çözüm olmadığı anlatılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
“Sergüzeşt” Sami Paşazade Sezai tarafından kaleme alınmış bir eserdir, Eserin teması; Esarettir. Konusu, dönemin gerçek hayatından alınmıştır. Romanın iki önemli karakteri; Dilber ve Celal Bey'dir. “İlahi Bakış Açısı” ile yazılmıştır.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edilen sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan yılında yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Merhametli bir haremağası kendisini tekrar istanbul'a götürmek ister; ancak olaylar farklı gelişir ve haremağası ölür. Dilber yakalanıp tekrar işkenceli hayatına döneceği korkusuyla kendisini Nil'in karanlık sularına bırakarak intihar eder.
Sergüzeşt: Edebiyatımızda İlk Realist Roman.
ANLATMA TEKNİĞİ: Anlatma tekniğinde okuyucu, durum ve olayları anlatıcının dile getirdiği kadar bilebilir. Bu teknikte okuyucu ve olaylar arasında anlatıcı yol göstericidir. Eserde ifade edilmek istenen olay ve durumların anlatım tekniği olarak bilinen anlatım tekniğinde odak noktası anlatıcının üzerindedir.
Sergüzeşt, Türk edebiyatında romantizmden realizme geçişin ilk örneği olarak kabul edilir. Bu eserde Kafkasya'dan getirilip soylu ailelere köle olarak satılan Dilber'in hikâyesi anlatılırken, aynı zamanda dönemin sınıf ayrılıkları ve toplum yapısı da gözler önüne serilmektedir.
Tanzimat dönemi eserlerinden Samipaşazâde Sezai'nin Sergüzeşt (1889) adlı romanı, esaret sorunu odağında dönemin İstanbul yaşantısının sosyoekono- mik dinamiklerinin değişimini ve bunun kültürel düzlemde dönüşümünü yorumlamaya imkân verecek nitelikte dikkate değer bir yapıttır.
Bu roman Recaizade Mahmut Ekrem'in “Araba Sevdası” gibi edebiyatımızda romantizmden realizme geçişi sağlayan eserlerdendir. Yazarın romanda ortaya koymaya çalıştığı düşünceler “esir ticaretinin vahşet olduğu ve insanların eşit olduğu” düşünceleridir.
Küçük Şeyler (Osmanlıca: كوچك شيلر), Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan hikâye kitabıdır. Kısa hikâyenin, Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir.
Kahramanlar: Dilber: Kafkasya asıllı kimsesiz bir genç kızdır. Celal: Asaf Paşa'nın ressamlık dersleri alan yakışıklı oğludur. Mustafa Efendi: Bir devlet adamı olarak hayatına devam eder.
İlk Realist Roman:Araba Sevdası/Recaizade Mahmut Ekrem.
Sergüzeşt Kitap Özeti…
Evin hanımı, kötü huylu bir kadındır, Dilber' e de büyük cefa çektirmektedir. Sürekli aşağılanan Dilber, ev işleri ve müzik öğretilerek, bir paşa konağında başkasına düşer. Burada bulunan Asaf Paşa ve ailesi çok görgülü, bilgidir, Dilber kendilerini çok sever.
Samipaşazade Sezai Romanları
Samipaşazade Sezai'nin tek romanı Sergüzeşt'tir. Sergüzeşt adlı eser 1888 yılında yazılmıştır. Samipaşazade Sezai'nin Sergüzeşt adlı eserinin konusu bir paşanın oğlu ile cariyenin aşk macerasıdır. Sergüzeşt romanının baş kahramanları Dilber, Celal Bey, Zehra Hanım ve Asaf Paşa'dır.
Bununla birlikte daha pahalıya satılabilmesi için tacir, evinde onun müzik ve okuma gibi alanlarda eğitim görmesini sağlamıştır. Nitekim yeni efendisine görgülü bir cariye olarak satılmıştır. Dilber'in yeni sahibi Âsâf Bey'dir.
Akıcı ve sürükleyici Türk klasiklerinden birisi. Zavallı Dilber'in hikayesi. Güzel bir kitap okumak isteyen okumalı. dili biraz ağır geldi ama türk edebiyatı severlerin kaçırmaması gereken bir roman.
Öte yandan Türk romanında araba sevdaları üzerine yaptığı çalışmasında Mehmet Narlı (2002: 22) arabanın Bihruz Bey için Batılı eserlerden yarım yamalak ödünçlediği aşkların da bir karşılığı olduğunu belirtmektedir.
İşte Araba Sevdası bu akımın tahtını yıkmış, yerine realizm akımını getirmiştir. Yani Araba Sevdası aynı zamanda Türk edebiyatındaki ilk realist romandır. Sonuç olarak bu roman, Türk edebiyatında Servet-i Fünun ile II. Dönem arasındaki geçişi sağlayan önemli yapıtlardandır.
Recâizâde Ekrem, Araba Sevdası'nı 1885 yılında başlayan "Hayâliyyûn-Hakîkiyyûn" tartışmasından sonra iyice güçlenen realist akımın etkisi altında kaleme almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri