Know-How nedir dediğimizde bir şeyin nasıl yapılacağı bilgisi, uzmanlık anlamlarına gelmektedir. Know-how, insanların sahip olduğu beceriler, yetenekler ve bilgi anlamına gelir. Özellikle bir şeyler yapma yetenekleri olarak tanımlanmaktadır.
Bir işletmenin, üretim yöntemleri ya da teknolojisinin, aynı dalda çalışan veya aynı işi yapmaya hazırlanan bir başka firmaya satılması veya kiralanmasıdır. Kısaca, bir üründen ya da yöntemden en verimli ve kolay biçimde yararlanabilmek için o konudaki bilgi ya da başka bir ifadeyle ticari sırların tümüdür.
Bir kavram olarak know-how, bir firmanın veya kişinin, bir ürün veya yöntem üzerinde sahip olduğu, gizli olarak addedilen, bir işin nasıl en iyi/kolay şekilde nasıl yapılacağını söyleyen bilgi veya ticari sırdır.
Son yıllarda en sık kullanılan kelimelerden biri olan know-how, kişilerin bir işi başarılı bir biçimde yerine getirme becerisi olarak açıklanabilir. Bir müzik aletini çalmayı veya bisiklete binmeyi öğrenmek deneyerek gerçekleştirilmesi gereken eylemler arasındadır.
Hukuki olarak korunan Know How bilgilerinin korunma yöntemlerinden biri de olarak sözleşme kurulmasıdır. Kurulan Know How sözleşmeleri ile sahip olunan bilgiler korunur ve diğer kişilerle paylaşılması önlenir. Buna göre Know How sözleşmesi kurulurken ilgili konu veya bilgi kapsamlı olarak ele alınır.
İlgili 20 soru bulundu
Know-how ile ilgili anlaşılması gereken en önemli nokta ise ; know-how'ı oluşturan bilgi ve tecrübelerin, ister ticari , ister teknik alanda olsun, mutlaka sınai alana ilişkin olmasıdır.
Yani bir işin nasıl yapılacağı konusundaki püf noktaların, şirketlerin sözleşmeleri doğrultusunda belli bir bedel veya anlaşma karşılığında kullandırılmasıdır. “novhav” olarak söylenen Know-how, sanayi devriminden sonra ortaya çıkmış köklü bir terim olsa da bizde çok yaygın değildir.
z., i. nasıl, ne, ne suretle, ne gibi, ne kadar, ne derecede, ne halde, ne maksatla; niçin; i. yapma tarzı.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserlerini kapsar. Sınaî mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlarda marka, buluş ve tasarımları kapsar.
Sınai mülkiyet, sanayi sektöründe ve tarım sektöründeki buluş ya da yeniliklerin, ilgi çekici ve ilk olarak nitelendirilen tasarımların kişiye ya da kuruma sağladığı hakları barındıran ve bu hakları yasalar çerçevesinde oluşturan hak tanımı olarak karşılık buluyor.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserleride denen alanı kapsar. Sınai mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlardaki markaları, buluşları, tasarımları kapsar. Gerek fikri, gerekse sınai mülkiyet hakları hukukumuzda ayrı ayrı kanunlarla düzenlenmiştir.
so what? ünl. ne var yani?
So what ifadesi, "ne var yani" ya da "ne olmuş yani" diye Türkçeye çevrilebilir.
I do not know. Bilmiyorum.
ya şimdi ya hiç z.
Navy kelimesi Türkçe'ye donanma olarak çevrilmiştir. Bu kelimenin donanma olarak bilinmesinden dolayı Deniz Kuvvetleri'ne ait olduğu bilinmektedir. Ayrıca donanmaya dahil olan kişiler navy olarak adlandırılırlar. Yani bu kişiler Deniz Kuvvetleri'nde bir personel olarak görev yaparlar.
554 Sayılı KHK'nın 12. Maddesine göre, tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. Bu süre beşer yıllık dönemler halinde yenilenmek üzere toplam 25 yıla kadar uzatılabilme imkanına sahiptir.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda bağlantılı olan hak sahipleri için koruma süreleri ise 70 sene olarak belirtilmiştir. Buluşlarda ise iki farklı koruma söz konusudur. patent 20 sene ve faydalı model belgesi 10 sene korunmaktadır.
Sınai Mülkiyet Hakları:
Patent, ilgili kişiyi belirli bir süre münhasır olarak hak sahibi haline getirmektedir. Patent sahibi bu hakkını başkasına da devredebilmektedir. Patent koruma süresi, pek çok ülkede 20 yıl civarındadır.
Bil/ tahmin et bakalım ne (oldu)?
"Öyle, o kadar, o denli" vb.nden sonra, kullanıldığı cümleye güç katan bir söz.
is that so expr. öyle mi?
Mülkiyet hakkı, hakkın konusu olan eşyanın cinsine göre “taşınır mülkiyeti” ve “taşınmaz mülkiyeti” olmak üzere 2'ye ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri