Deizm: Günümüzde önemli bir tartışma konusu olarak gündeme gelen deizm, herhangi bir Tanrı'nın varlığını kabul etmesine rağmen Tanrı'nın evrene müdahalesini reddeden bir Tanrı tasavvurudur. Deizme göre Tanrı evreni yaratmış, onun işleyişini planlamıştır; ancak daha sonra evrene müdahale etmemiştir.
Deizme göre Tanrı vardır ve evrenin yaratılmasından sorumludur. Ancak yaratılan dünyaya dışarıdan müdahale etmez. Bu düşünce ilk çağ düşünürü Aristoteles'e (ö. MÖ 322) kadar geriye götürülebilir.
Eş değer olarak deizm, Tanrı'nın varoluşunu her şeyin sebebi olarak ortaya koyan ve onun kusursuzluğunu (ve genellikle doğal hukuk ile takdir-i ilahinin varlığını da) kabul eden, ancak Tanrı'nın evrende mucizeler aracılığıyla ilahi vahyini veya doğrudan müdahalesini reddeden görüş olarak da tanımlanabilir.
Diğer bir adı Yaradancılık olan deizm temelde tüm dinleri reddeder ve tek tanrıya inanır. Dinsel bilgiye akıl yoluyla ulaşılabileceğini savunur. Vahiy gibi konular reddeder. Tanrı dünya hayatına ve evrene müdahale etmez.
Deizm, evreni yaratan yaratmıştır daha sonra bu yaratıcının evrene herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığını savunan bir inanç biçimidir. Deizm inancı dinleri reddeder. Deizm hiçbir dinin doğru olmadığını, dinlerin insan ürünü olduğunu savunur. Deizme göre yaratıcı evreni yaratmakla sorumludur.
İlgili 43 soru bulundu
İslami deizme göre Kur'an ayetlerinde bulunan emirler, cezalar ve olaylar tamamen tarihseldir ve günümüze bir etkisi yoktur. İnsan aklı, ayetleri anlamak için yeterli görülür ve hadis kaynakları kabul edilmez. Deizmin sadece akıl ve mantığa dayanarak inançsal bilginin kabul etmesi özelliği görüşür.
Ateizm tanrıtanımazlıktır. Yani tanrı -ya da başka inançlara göre tanrıları- reddeder. Deizm ise herhangi bir aracıya inanılmayan fakat tanrının -ya da tanrıların- varlığını kabul eden din felsefesidir. Ateizm: Herhangi bir tanrı olmadığı inancıdır.
Hume'un ''sürekli mucize'' dediği ;y ile Kierkegaard' in 'paradoks'u arasındaki benzerliğe dayanarak, Hume'un dini inanç konusunda deist bir inanç teorisini benimsediğini söylemek mümkün görünmektedir. Hume, doğal din ile tam olarak ne demek istediğim açıkça ifade etmemişse de, bu konuda ciddi leştiriler getirmiştir.
Tıpkı Locke ve Berkeley'de olduğu gibi, bilginin kaynağında tecrübenin olduğunu ileri süren Hume, kendi ampirist felsefe anlayışını “idelerin, izlenimlerin düşünme ve akıl yürütmelerdeki silik ve soluk kopyaları olduğunu”, bu itibarla “izlenimi olmayan bir idenin olamayacağını” söyleyerek ifade etmiştir.
Batı Felsefesi Tarihi sürecinde önemli ve etkili bir akım olan emprizmin doruğundaki isim olan David Hume, bu zincirin halkalarından biri olan İngiliz Empirizminin en önemli ve yarattığı etkiler göz önünde bulundurulduğunda da en etkili ismidir.
David Hume ise 17. yüzyılda empirizmi en belirgin noktaya taşımıştır. Bu konuda nedensellik ilkesi de ön planda tutulmuştur. David Hume çağrışımcılık akımının da öncüsü olarak bilinerek tarihe geçmiştir.
Doğal teoloji ve deist özgür düşünmenin altın çağı olarak da adlandırılan bu hareketin İngiltere'deki en önemli temsilcileri şunlardır: Lord Herbert of Cherbury, Charles Blound, John Toland, Antony Collins, Matthew Tindal, Thomas Wolston, Thomas Chubb, Thomas Morgan, Lord Bolingbroke, Peter Annet, Shaffesbury, ...
Deizm, inanç alanında öne sürdüğü iddialarını akıl ve bilimle temellendirmeye çalışan felsefi-dini bir akımdır. Bu akımda içindekilerle birlikte tüm âlemi mükemmel bir şekilde yaratan ama işleyişine müdahale etmeyen bir tanrı inancı vardır.
Akıl çağında anlaşıldığı şekliyle doğal teoloji ve rasyonel bir ahlakın, dinin tek mümkün içeriğini meydana getirdiği görüşü olarak deizm vahyi, vahyin bildirdiği Tanrı'yı ve dini inkar ederek, yalnızca akıl yoluyla kavranan bir Tanrı'nın varoluşuna inanır.
Bununla beraber okullarda dini, tabi ve beşeri ilimlerin beraber okutulmaması, dindar olanların dini yorumlarını din gibi algılamaları, dindar olmayanların ise gerçek din ile sahtesini aynı kefeye koyarak bütün dinleri reddetmeleri ve aklın kendileri için yeterli olduğunu iddia etmeleri deizme götüren sebeplerin ...
Agnostisizmin tanımı
Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur. Demografik araştırmalar için ise ateizm ve agnostisizm, diğer bütün dinsiz felsefelerle aynı kategoridedir.
Bazı deistlere göre insan ruhu ölümden sonra reenkarne olarak tekrardan var olur. Kimi deistler ölümden sonra yaşama ve reenkarnasyona inanırken kimileri ise direkt olarak ölümden sonra gelen başka bir dünyaya inanmazlar. Aynı zamanda bazı deistler ruh ölümüne inanırken diğerleri ise ruhun ölümsüzlüğüne inanırlar.
Allah inancı olmayanların toplam nüfusa oranının yüzde 5,7 olduğu görüldü. Bunun yüzde 1,5'i ateistleri içerirken yüzde 2,5'si ise agnostiklerden oluşuyor. Geriye kalanların (yüzde 1,7) ise deizme yakın olduğu varsayılıyır. Dolayısıyla Türkiye genelinde deizmin yaygınlık oranının yüzde 2'den daha az olduğu gözlendi.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Diğer bir deyişle, tanrının var olduğuna inanan deizm, teizm ve panteizm gibi görüşler dinsizlik sınıfına girebileceği gibi, tanrının varlığının kesin olarak bilinemeyeceğini savunan agnostisizm ve tanrı olgusunun var olmadığını belirten ateizm, antiteizm ve nonteizm de dinsizlik tanımına dâhildir.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.
Bahailik, Burhancılık, Çendoizm, Dürzîlik, Ekankar, Hinduizm'in Ravideşa ve Vaşnivizm gibi mezhepleri, İbrahimî dinler, Kaodaizm, Rastafaryanizm, Sekanova, Sihizm, Tengricilik, Tenrikyo ve Zerdüştlük monoteist dinler, deizm de tek tanrılı felsefedir.
Hume, Kişi Özdeşliği, Bellek, Ben, Algılar Demeti Kuramı. savunur. Hume'a göre, tüm bilgikuramsal yanlışların, yöntemsel sorunların giderilmesi, öncelikle insan doğasının tüm yönleriyle doğru biçimde kavranmış olmasını gerektirir.
1 John Locke (ö. 1704), Ge- orge Berkeley (ö. 1753), David Hume (ö. 1776) gibi deneyimciliğin kurucu isimleri söz ko- nusu bilginin imkânı ve kaynağına ilişkin problemleri rasyonalizmin aksine duyum ve algıyı yani deneyimi temele alarak çözmeye çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri