Ricardocu Denklik Teoremi, devletin iktisadi, faaliyetlerin ölçümünde temel göstergenin reel kamu harcamaları olduğunu ve bu harcamaların finansman biçiminin önemli olmadığını savunmaktadır.
Ricardocu Eşitlik Hipotezi, kamu harcamaları sonucunda ortaya çıkan bütçe açıklarının finansmanında, borçlanma ya da vergileme yolunun seçilmesinin özel kesimin harcamaları üzerinde bir etkisinin olmayacağını, tüketim- tasarruf- yatırım- faiz ve cari işlemler hesabının da bundan etkilenmeyeceğini ileri sürmektedir.
Ricardo-Barro Hipotezi ekonomiye bu görüşten farklı bir bakış açısı sunarak, vergilerde ortaya çıkan değişim sonucunda görülen bütçe açığının finanse edilmesi yönünde gerçekleştirilen borçlanmanın, gelecek dönemde faiziyle birlikte ödenebilmesi için vergilerin artırılması gerektiğini ileri sürmüştür.
konsolide bütçe harcamaları ile konsolide bütçe gelirlerinin eşit olması durumu.
Tarhuncu Ahmed Paşa - Vikipedi.
İlgili 35 soru bulundu
1050 sayılı Kanunda bütçe türleri; 1- Genel Bütçe, 2- Katma Bütçe, 3- Özel Bütçe ve bunlara bağlı döner sermaye bütçesi, şeklinde düzenlenmiş ve söz konusu Kanunda öngörülmemiş olmasına rağmen uygulamada fon bütçeleri de tesis edilmiştir.
Diğer bir ifade ile, kamu finansmanının vergi veya borçlanmayla sağlanmasının bireylerin tüketimi ve ekonominin sermaye birikimi üzerinde etkisi olmayacağını ve bu iki finansman biçiminin etkilerinin denk olacağını ifade etmesi literatürde "Ricardo Denklik Teoremi" olarak adlandırılmıştır.
Arz Yanlı İktisatçılar, vergi indirimlerinin yanı sıra, kamu harcamalarının azaltılmasını, para arzının daraltılmasını ve piyasaya yönelik müdahalelerin azaltılarak, özel kesimde sermaye birikiminin sağlanmasını ileri sürmüşlerdir.
yönetimin vergi harcamaları veya kamu harcamaları yaparak ekonomiye müdahale etmesinin kişilerin harcamalarında bir artışa neden olmadığını anlatır.
Ricardo-Barro Hipotezi ekonomiye bu görüşten farklı bir bakış açısı sunarak, vergilerde ortaya çıkan değişim sonucunda görülen bütçe açığının finanse edilmesi yönünde gerçekleştirilen borçlanmanın, gelecek dönemde faiziyle birlikte ödenebilmesi için vergilerin artırılması gerektiğini ileri sürmüştür.
Klasik dönemde ve Adam Smith'ten sonra David Ricardo, uluslararası ticaret üzerine düşünceleriyle öne çıkan bir iktisatçı olmuştur. Ricardo'nun en ünlü ekonomik teorisi, uluslararası işbölümünün temeli olan karşılaştırmalı üstünlük teorisiydi.
Marx'a göre, emek-zaman malların ve hizmetlerin mutlak değerini belirler. Ricardo'da ise emek-zaman malların ve hizmetlerin nispi (göreceli) değerinin ölçüsüdür.
Vergi oranlarındaki indirimlerin yüksek vergi gelirlerine neden olmasına aşırı Laffer eğrisi etkisi adı verilirken, vergi indirimlerinin vergilendirilebilir gelirler üzerinde artıcı etkiler oluşturmasına ise normal Laffer eğrisi etkisi adı verilmektedir.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Laffer Eğrisi, daha düşük vergi oranları ile ekonomik büyümeyi arasında pozitif bir korelasyon ortaya koyan bir teoridir ve bu nedenle Arz Yanlı Ekonomik anlayışının en temel teorisidir.
Denklik Hipotezi: soyut olarak daha çekici kişileri seçmemize rağmen, gerçek dünyada kendi çekicilik düzeyimize yakın birini seçeriz. – Erikson'un 6. Dönemi: Kendini açma ve düşüncelerini paylaşma yakınlığın temel unsurudur.
Yukarıdaki bilgiler ışığında kamu bütçesinin nitelikleri 4T İlkesi olarak anlatılmaktadır: Tahmin: Bütçedeki büyüklükler tahminidir • Tahdit: Bütçe belirli bir dönem için hazırlanır ve uygulanır • Tevzin: Bütçe denktir • Tasdik: Bütçe uygulamaya girmeden önce onaylanır. modern maliye ayrımı vardır.
- Tahsis (Ödenek) İlkesi: Devletin herhangi bir idaresinin kendilerine bütçeden ödenek ayrılmadıkça devlet adına harcamada bulunamayacaklarını ifade eder.
Devri Bütçe Kuramı : Alvin Harvey Hansen tarafından geliştirilmiştir. Devri bütçe teorisinde temel yaklaşım, ekonominin refah dönemlerinde sağlanacak bütçe fazlalarının, ekonomik duraklama dönemlerinde ortaya çıkan bütçe açıklarını finanse etmede kullanılmasıdır.
Laffer eğrisi, vergi oranları ile hükûmetler tarafından toplanan vergi geliri miktarı arasındaki ilişkiyi gösteren ekonomik bir teoridir. Laffer Eğrisi, vergi gelirlerinin maksimize edildiği %0 ile %100 arasında belirli bir nokta olduğunu göstermektedir.
Gutmann, vergi oranlarında yapılan ilk artışın vergi gelirleri üzerindeki olumlu etkisinin, kayıt altındaki ekonominin büyüklüğü üzerindeki olumsuz etkisinden daha büyük olduğunu ve söz konusu artışın vergi gelirlerini arttıracağını söylemiştir.
Bu ekonomik yaklaşım, bir ürünün veya hizmetin arzının artması durumunda, fiyatların düşebileceğini ve üretim miktarının artabileceğini öngörür. Benzer şekilde, arzın azalması durumunda fiyatların yükselme eğilimi göstereceği ve üretim miktarının azalabileceği düşünülür.
Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
Buna göre, her ülke diğerlerinden daha düşük maliyet ile ürettiği (mutlak üretim avantajı) malları üretmeli ve bu malları ihraç etmeli, pahalıya ürettiği malları ise ithal etmelidir. Böylece kıt olan dünya kaynakları da en optimal kullanılmış olacağı düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri