İş kazalarının nedenlerinin % 88'i tehlikeli hareketler, % 10'u güvensiz koşullardır. Nedeni bilinmeyen kaza oranı % 2 dir.
İş kazaları istatistikleri hazırlanan işyerlerinde, önceki yıllarda elde edilen KAZA SIKLIĞI ve KAZA AĞIRLIĞI ORANLARI, bir sonraki yıl için tahmin olanağı verir. Ölümle veya Ağır Yaralanma İle Sonuçlanan Her 1 Büyük Kazanın Öncesinde, 29 Hafif yaralanma ve 300 Yaralanmasız Olay Vardır.
Türkiye genelinde son 12 ay içinde istihdam edilenlerden %2,3'ü bir iş kazası geçirdi. Bu oran erkeklerde %2,8 iken, kadınlarda %1,3 olarak gerçekleşti. Toplam iş kazası geçirenlerin %81,6'sını erkekler oluşturdu.
Heinrich'e göre; İş yeri kazalarının %88'i güvensiz eylemlerden kaynaklanmakta (genellikle yaralı kişinin neden olduğu), %10'u güvensiz ekipman veya koşulların sonucu olmakta ve kalan %2'si de kaçınılamayacak (bilinmeyen, Tanrı'dan gelen) nedenlerdendir(12,16).
İlgili 41 soru bulundu
İş kazalarının meydana gelmesi üzerinde kaza nedenlerinin ağırlık oranları konusunda farklı araştırmalara dayanan değişik görüşler olmakla birlikte, iş kazalarının %80'inin insanlara, %18'inin fizik ve mekanik çevre koşullarına, %2'sinin ise umulmadık olaylara bağlı olarak meydana geldiğinin kabulü doğru olacaktır6.
Tehlikeli durum ise; çalışanın, işverenin sağladığı bir iş ekipmanı veya kişisel koruyucu donanımından dolayı yada işyerinin mevcut durumlarından dolayı tehlikeli olan herhangi bir durumdur.
İş kazası sıklık hızı, bir takvim yılı boyunca yaşanan mesleğe bağlı yaralanma ve ölümlerin toplamının çalışanların çalışma saatleri toplamına bölünmesinden sonra bulunan değerin her 1.000.000 çalışma saati başına düşen oranıdır (Eurostat, 2016).
İş kazası geçirmiş olan sigortalılar, SGK tarafından yapılan sevkler sonucu tam teşekküllü hastanelerden iş göremezlik oranı %10 ve üzerinde olması halinde iş göremezlik raporu almaya hak kazanmaktadır. Meslek hastalığına yakalandığı tespit edilen sigortalılar içinde sürekli iş göremezlik raporları düzenlenmektedir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 3.maddesine göre iş kazası; “işyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olay” olarak tanımlanmıştır.
Yapılan araştırmalarda iş kazalarının yüzde 50'sinin kolaylıkla, yüzde 48'inin ise sistemli çalışma ile önlenebileceğine dikkat çeken Şahin, “Bu durum iş kazalarının yüzde 98 önlenebileceği gerçeğini ortaya koymaktadır” diye konuştu.
2-İş kazalarının % 88'i tehlikeli hareketlerden, %10'u tehlikeli durumlardan, %2'si kaçınılmaz ve sebebi bilinmeyen) hareketlerden kaynaklanmaktadır.
İş güvenliği ilmi, kazaların önlenmesi çalışmasında kaza zincirinin 3. halkası olan “Tehlikeli Hareket ve Tehlikeli Durumu” asli faaliyet alanı olarak benimser. Bu durum, kaza zincirinin en zayıf halkasıdır.
Takvim yılı içerisindeki ölümlü ve/veya ölümlü olmayan mesleki yaralanmaların toplam sayısının, aynı yıl içerisinde referans grupta yer alan işçilerin çalışma saatlerinin toplamına bölünmesiyle elde edilen değerin 1.000.000 katsayısı ile çarpılmasıyla hesaplanır.
- Düşme ve incinme, - Yanma, - Ezilme ve sıkışma, - Elektrik kazaları, v.b. Yaralanmanın ağırlığına göre kazalar; Ölümlü, Üç günden fazla istirahat gerektiren kazalar, Üç ve üç günden az istirahat gerektiren kazalar, Tedavi gerektirmeyen veya bir gün istirahat etmeyi gerektirmeyen kazalar olarak ayrılmaktadır.
Bunlar; insan, makine, ortam/çevre ve yönetim olarak sıralanmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği literatüründe yaygın olarak bu kazaların %88'i tehlikeli hareket, %10'u tehlikeli durum ve %2'si ise sebebi kaçınılmaz ve bilinmeyen nedenler olarak belirtilmektedir.
Tam iş göremezlik, sigortalının mesleğinde hiç çalışamaması hali olup, bu durum sigortalının meslekte kazanma gücünü yüzde 100 kaybettiğini gösterir. Kısmi iş göremezlik, sigortalının mesleğinde kazanma gücünü kısmen kaybetme halidir. En az yüzde 10, en fazla yüzde 99,99'unun yitirildiğini gösterir.
Sigortalı kişi yatarak tedavi edilecekse günlük kazandığı brüt ücretinin yarısı SGK tarafından ödenir. Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir.
İş kazası/meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kayıp oranı % 60 ve üzerinde olan, Sigortalı malul sayılır. Kamu çalışanlarından, yukarıda belirtilen malullük hali olmasa bile vazifelerini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettikleri tespit edilenler malul sayılır.
“Kaza sıklık oranı nasıl hesaplanır?” sorusunun yanıtı için; çalışma dönemi dahilindeki süre içerisinde meydana gelen kaza sayısının toplam çalışma saatine bölümünü 1.000.000 ile çarpmanız gerekir. olarak hesaplayabilirsiniz.
Gürültü % 28, Vibrasyon % 24, yüksek sıcaklık % 20, % 23 düşük sıcaklık, % 34 ağır kaldırma, % 58 tekrarlayan hareketler, % 45 postür bozuklukları, % 14 kimyasallar, % 54 yüksek hızlı - stresli çalışma, % 67 zorlayıcı – buyruğa dayalı iş ortamı, % 4 fiziksel şiddet, % 45 monoton iş ortamı.
İşyerleri, işçi sağlığı ve güvenliği açısından az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri olarak 3 tehlike sınıfına ayrılmıştır. İşyeri tehlike sınıflarının tespitinde, o işyerinde yapılan asıl iş dikkate alınır.
Sigortalının, işverenin otoritesi altında bulunduğu bir sırada gördüğü iş veya işin gereği nedeniyle aniden ve dıştan meydana gelen bir etkenle beden veya ruhça zarara uğramasına sebebiyet veren olaya “iş kazası” denir.
Risk değerlendirmesinin temel mantığı bir iş yerinde bulunan veya ortaya çıkabilecek tehlike kaynaklarının, o iş yerinde görev yapan bir ekip tarafından çalışanların fikirlerini de göz önüne alınarak belirlenmesi ve bu ekip tarafından gerekli önlemlerin geliştirilmesidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri