Sitemizde 2 adet asansör bulunmaktadır. 2022 yılında bu asansörlerin aylık bakım ücretleri 200 TL iken 2023 yılında %400 zam yaparak bir asansör bakım ücretini 200 TL 800 TL çıkarmışlardır.
a) Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur.
gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan bina sahibi veya yöneticisi sorumludur.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
Binanın bağlı bulunduğu belediyenin makina mühendisleri odasına bina yöneticisi tarafından ödenmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Bina sorumlusu, binadaki asansörü yılda en az 1 kere olmak şartıyla belediyenin belirlediği muayene kuruluşuna kontrolünü yaptırmaktan, muayene raporunun tanzim ettirmekten ve yıllık kontrol ücretinin karşılanmasından sorumlu kişidir.
“Asansörlerin periyodik bakımlarının her ay yapılması zorunludur” Asansörlerin daha güvenli ve konforlu bir şekilde kullanımını sağlamayı amaçlayan Asansör Bakım, İşletme ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği 24 Haziran 2015 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
2023 temmuz zammı ile yılın ikinci yarısında geçerli olacak yeni evde bakım maaşı belli oldu. Ocak zammı sonrası evde bakım aylığı 4 bin 337 lira olmuştu. Temmuz ayında memur maaş katsayısında yaşanan değişikliğin ardından, yeni evde bakım maaşı ödemesi yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira olacak.
MADDE 16 – (1) Binada/yapıda sürekli olarak kullanılan asansörün periyodik kontrolü, A tipi muayene kuruluşu tarafından yılda en az bir defa yapılır.
(4) Asansör monte eden, monte ettiği her asansör için en az 10 yıllık kullanım ömrü süresince, yeterli teknik personel ve yedek parça stoku bulundurmak suretiyle, bakım ve servis hizmetini sunmak zorundadır.
Asansör Aidatlarına Kimler Katılır? Giriş kat dairede oturuyor olsanız da asansör ve merdiven dairesi gibi bağımsız alanlarda payınız vardır. Bu pay ev satın alırken size belirtilen metrekareler içinde yer alan ve oturum alanı dışında kalan paydır.
Bir apartmanda oturan kat sahipleri, yasa gereği ortak olan gider veya masrafları ödemekle yükümlü oluyor. Bu durumda ortak giderler temelde ısınma sistemine, apartmanın taşıyıcı sistemine, kapıcı dairesine, asansöre ve bağımsız alanları birbirinden ayıran ortak duvarlarla alakalı olan giderler oluyor.
Binanın giriş katında oturan, asansör kullanmayan kat malikinin, asansör masrafına katılması hakkaniyete uygun düşmez. Ancak yönetim planında giriş ve zemin kattaki bağımsız bölüm maliklerinin asansörün bakım ve işletim giderlerine katılmayacağı kararlaştırılabilir.
Ev sahibi burada eşit miktarda ödeme yapmalıdır. Buna göre asansör servis ve elektriği, merpen ve çevre temizliği gibi hizmetler kiracının sorumluluğunda olurken, asansör tamiri için ödenecek olan ücret ev sahibine ait oluyor.
Periyodik aralıklarla yaptırılan bakım nedeniyle ortaya çıkan asansör masrafları, binada yaşayanlar tarafından apartman aidatı içerisinde aylık olarak, arsa sahibi tarafından ise demirbaş gideri olarak ödenir.
(4) Asansör monte eden, monte ettiği her asansör için en az 10 yıllık kullanım ömrü süresince, yeterli teknik personel ve yedek parça stoku bulundurmak suretiyle, bakım ve servis hizmetini sunmak zorundadır.
SORU 02: Periyodik Kontrol ücretini ödemezsem ne olur? “4 Mayıs 2018 tarihli, 30411 sayılı Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” kapsamında Asansör muayene ücreti bina sorumlusu tarafından tahsil edilir. Asansör muayene ücretin ödenmediği takdirde bina sorumlusu hakkında hukuki işlemler başlatılır.
Evet alınır. Yani evin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememeyi etkilemiyor. Ev kullanılsa da kullanılmasa da ev sahibinin sitenin giderlerine ortak olması gerekiyor.
(2) Bu Yönetmeliğe göre bakım; a) Yağlama ve temizlemeyi, b) Kontrolleri, c) Kurtarma çalışmalarını, ç) Ayarlama işlemlerini, d) Kullanıma veya yıpranmaya bağlı olarak meydana gelebilen bileşen onarımını veya değişimini, kapsar.
Asansörler bina demirbaşları arasında yer almakta olup bu nedenle asansör bakım ve tadilat paralarını kiracılar değil ev sahipleri ödemekle yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri