Onun için mal sahibine aittir. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binanın onarım,bakım,mahkeme masrafları gibi genel giderlerinden doğan masrafları gayrimenkulün maliki yani tapusuna sahip kişi karşılar.
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümü fiilen kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
Bozulan asansörün masraflarını kiracı mı öder? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binanın bakım, onarım gibi giderlerini gayrimenkulün sahibi karşılar. Asansör binaya ait demirbaş olduğu gibi kira sözleşmesinde aksi bir madde yoksa bu masraflardan kiracı sorumlu olmaz.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
İlgili 26 soru bulundu
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binanın onarım,bakım,mahkeme masrafları gibi genel giderlerinden doğan masrafları gayrimenkulün maliki yani tapusuna sahip kişi karşılar. Asansör binaya ait demirbaş olduğundan kira sözleşmenizde aksine bir madde yoksa bu masraflardan kiracı sorumlu olmaz.
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğine göre muayene ücretini ödemekle yükümlü olan bina sorumlusudur.
Bu sözünü ettiğimiz anlaşma tapu sicilinde kayıtlı yönetim planıdır. Eğer yönetim planında asansör giderlerinden giriş kattakiler tarafından ödenmeyeceğine ilişkin bir madde hükmü bulunmuyorsa giriş kattakiler asansör masraflarına katılmalıdırlar.
Bu güne kadar yapılan muayene sonuçları, halatların ortalama yoğun trafikli yerlerde 6-8 ayda normal trafikli yerlerde 12-24 ayda bir yağlanması gerektiğini göstermiştir.
Apartman veya site yönetimleri, asansör gibi ortak kullanım alanlarına ilişkin giderleri tüm kat malikleri arasında eşit olarak bölüştürmelidir. Bu nedenle, giriş katında oturanlar da asansör aidatlarına katılmak zorundadır.
Bu noktada ev sahibinin öncelikli sorumluluğu mülkle ilgili olarak sigorta ve vergi gibi giderlerin karşılanmasıdır. Kiralanan mülkte herhangi bir kusurun ortaya çıkması da farklı bir yükümlülük doğurur. Sorunun kiracıya zarar vermesi durumunda gerekli işlemlerin ev sahibi tarafından yaptırılması gerekir.
Binanın giriş katında oturan, asansör kullanmayan kat malikinin, asansör masrafına katılması hakkaniyete uygun düşmez. Ancak yönetim planında giriş ve zemin kattaki bağımsız bölüm maliklerinin asansörün bakım ve işletim giderlerine katılmayacağı kararlaştırılabilir.
Taraflar arasında herhangi bir sözleşme yok ise; demirbaş giderlerinde kat malikleri arsa payı oranında yükümlüdür ve ev sahipleri ödemek zorundadır. Kiracılar apartmanın günlük giderlerini ödemekle yükümlüdür. Kiracıların demirbaş ödemesi durumunda ödedikleri tutarı kiralarından düşer.
Asansör bakımı, tamiri, parça değişimi mevcuttur. Firmamız İstanbul'da hizmet vermektedir. Asansör yıllık bakım ücretleri ortalama olarak KDV hariç 1500- 2500 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında piyasaya arz edilen asansörün tescil aşamasından önce yapılması gereken ilk periyodik kontrolüdür. ASANSÖR TESCİL MUAYENESİ YAPTIRMA VE ÜCRETİNİ ÖDEME SORUMLULUĞU KİME AİTTİR? Asansör Tescil Muayenesi yaptırma ve ücretini ödeme sorumluluğu ASANSÖR YAPTIRICISINA aittir.
Kat Malikleri Kanunu, Madde 20 C:
Yani asansörün veya merdivenlerin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kaçınamaz.
Sitemizde 2 adet asansör bulunmaktadır. 2022 yılında bu asansörlerin aylık bakım ücretleri 200 TL iken 2023 yılında %400 zam yaparak bir asansör bakım ücretini 200 TL 800 TL çıkarmışlardır.
Etiket süresi 1 YIL olup , her sene yapılacak kontrolle yenilenecektir. Zorunlu Periyodik Kontrol olarak adlandırılan bu işlem yapılmadığı takdirde; A tipi Muayene kuruluşu ( İlçemizde AND Uluslararası Denetim ve Gözetim Firması) tarafından tespit yapılır ve asansörünüz kullanılmaması için mühürlenir.
a) Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur.
Periyodik aralıklarla yaptırılan bakım nedeniyle ortaya çıkan asansör masrafları, binada yaşayanlar tarafından apartman aidatı içerisinde aylık olarak, arsa sahibi tarafından ise demirbaş gideri olarak ödenir.
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Kiracının yaptığı masrafları talep hakkı bulunur. Önemli onarımlar ve bakım işlemleri, kira bedelinden düşülebilir. Kiracının yaptığı iç mekân tadilatları, kira gelirinden düşülecek giderlerdir. Örneğin; boyama veya döşeme değişiklikleri gibi harcamalar, kiradan düşülecek masraflardandır.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri