Süspansiyon, otomobillerde sürüş güvenliğini ve yolcuların konforunu etkileyen en önemli sistemlerden biridir. Yol tutuşunu ve sürüş kalitesini artırmak için geliştirilmiş bu sistem, çeşitli mekanik bağlantılarla tekerleklerin aynı hizada tutulmasına destek oluyor.
Genelde amortisör araçta sarsılmaları önleyen ve konforu artıran bir parça olarak düşünülür. Fakat süspansiyon sistemi yol üzerinde oluşan bozukluklardan kaynaklanan oluşabilecek sertlikleri emen ve aracın yükünü taşıyan ana unsurdur. ''Amortisörlerin asıl göresi nedir?'' diye soracak olursanız.
Sürücü ve yolcuların ciddi tehlike altına girmesine sağlayan süspansiyon arızalarından biri de yol tutuş performansındaki bozulmalardır. Aracın savrulmaya başlaması özellikle virajlarda çok tehlikeli olabilirken ufak hızlanmalar da dahi araç düz bir şekilde gidemez olur.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Süspansiyon sistemi; araçların gövde ile tekerlekleri arasına yerleştirilerek aracın ağırlığını taşıyan, sürüş konfor ve güvenliğini sağlayan, yol yüzeyinden kaynaklanan sarsıntı, salınım ve ani şokları absorbe eden, seyir ve dönüşlerde aracın maksimum seviyede yola tutunmasını sağlayan sistemdir.
İlgili 30 soru bulundu
Süspansiyondaki yaylar tekerleklerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Böylece düz olmayan yollarda yaşanan sarsıntılar araç içinde en az şekilde hissediliyor. Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır. Çözelti, bir maddenin diğerini çözdüğü iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımıdır.
Süspansiyon sistemi ile metal bağlantı kollarının bağlandığı noktalarda bulunan, sürtünmeden kaynaklı metal aşınmasını ve sesi engellemeye yarayan genelde de kauçuk lastik malzemeden üretilen ve bağlantıların daha sıkı bir şekilde bir birine tutunmasını sağlayan elemanlardır.
Süspansiyon sistemi, araç şasesi ve tekerlekler arasında yer alan ve yay, amortisör, burç, çubuk, bağlantı ve kol- lardan oluşan bir sistemdir.
Süspansiyon çeşitleri; sabit süspansiyon ve serbest süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu iki süspansiyon sistemi arasındaki fark, sahip oldukları askı sistemlerinden kaynaklanıyor.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Amortisör (Fransızcadan: amortisseur), makinelerde çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan elemanlar. Amortisörler hareket yönüne ters, hız ile orantılı bir direnç gösterirler. Böylece sarsıntı ve titreşim doğuran enerjiyi ısıya çevirerek yutarlar.
Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır. Fakat elektriksel sisteme sahip amortisörleri bazı durumlarda tamir ettirmek yenisini almaktan daha hesaplı olacaktır.
Süspansiyon sisteminde arıza olması durumunda sürüş konforu azalır. Araç içi hissedilen sarsıntılar artar ve bu da araç kullanmayı daha zor bir hale dönüştürebilir. Aynı zamanda araç içerisinde taşınan eşyaların da hasar görme veya kırılma ihtimali artar.
Süspansiyon parçalarının değişim süresi, kullanım durumuna ve araç üreticisinin önerilerine bağlı olarak değişir. Genel olarak, süspansiyon parçalarının değişimi, 80.000 ila 160.000 kilometre arasında yapılabileceği önerilmektedir.
Süspansiyonlar, yağlı veya sulu bir ortamda katı maddenin dağıtıldığı sıvı preparatlar veya kullanılacağı zaman sıvı ortamla karıştırılmak üzere hazırlanan toz karışımları şeklinde bulunurlar. Oral, parenteral, topikal, oküler, otik, pulmoner veya rektal yoldan uygulanabilirler.
Süspansiyon testi bilgisayarlı cihazlar ile gerçekleştirilir. Aracın amortisör sistemine dört farklı koldan erişim sağlanır ve aynı anda titreşim ile hareket uygulanarak süspansiyon sisteminde mevcut bulunan arızaların tespit edilmesi sağlanır.
Daha iyi açıklamak gerekirse araç bir tümsekten geçerken yay iyice sıkışır, yay eski haline dönerken ters yönde tekerleği geri iter. Bunun sonucu araç yukarı doğru seker, ardından yerçekiminin etkisiyle tekrar yere iner ve bir daha kuvvet oluşur. Bu olaylar sürekli böyle durmadan devam eder.
Araç gövdesini düşey olarak ivmelenmesini ölçen bir sensördür. Bazı araçlarda ADS işlemcisi içerisine konmuştur.
Süspansiyon sistemi nedir? Orta esnek bir yapıya sahip olan süspansiyon sistemi, arabaların tekerlekleriyle şasiyi birbirine bağlıyor. Şasi; direksiyon, amortisör ve tekerlekler gibi birçok parçayla birlikte çalışıyor.
Aktif süspansiyon sistemi ani frenleme ve hızlı kalkışlarda araçların kaymamasını sağlar ve patinajı engelleyerek tekerleklerinizi de yıpranmaya karşı koruyabilir. İlk kez 1999 yılında keşfedilen bu özelliğin, yapılan testlerle birlikte araç sağlığını oldukça yüksek oranda koruduğu kanıtlanmıştır.
“Süspansiyon nedir?” sorusuna “Süspansiyon aracın tekerlekleri ile yol arasındaki sürtünmeyi maksimize etmeyi sağlayan bir parçadır.” yanıtı verilebilir. Sistem daha dengeli araç hakimiyeti ve yol çekişi sağladığı gibi aynı zamanda araç içindeki yolculular için konforlu bir yolculuk deneyimi sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri