Kanser riski 5 kat fazla Bir de sigara içiyorsa 55 kat artıyor. Bunun dışında akciğer zarının tutulumu, akciğer zarında plaklar, akciğer zarı kanserini tetikliyor. Çünkü asbest liflerine maruz kalmayla bu belirtilerin ortaya çıkması arasında geçen süre 10 ila 30 yıl olabilir. Belki 40 yıla kadar uzayabilir.
Kolayca ufalanıp toz haline gelebilen ve çoğunlukla gözle görülemeyen asbest lifleri, havalandıklarında hava akımı az olsa bile günlerce havada asılı kalabiliyor.
Asbestozis (asbestosis), asbest (asbestos) minerali liflerinin tahriki ile akciğerde oluşan bir çeşit pnömokonyozdur. Sinsi ve ağır ilerleyen bir hastalık olan asbestozisin kendini göstermesi 10-20 yılı bulmaktadır.
Akciğer kanseri en fazla 50-60'lı yaşlarda mezotelyomaya ait belirti ve bulgular asbest maruziyetinden genellikle 20 - 40 yıl sonra ortaya çıkar.
Türk Toraks Derneği'nin açıklamasına göre, asbeste bağlı hastalıkların ortaya çıkması genellikle uzun yıllar alıyor. Bu süre, liflere maruz kaldıktan sonra 10 ile 50 sene arasında değişiyor ve hastalık riski, ömür boyu solunan asbest liflerinin sayısı ile orantılı olarak artıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Asbestin yol açtığı “kötü huylu hastalıklar” kanserlerdir (akciğer kanseri, mezotelyoma, lenfoma, mide kanseri vd.). Asbeste maruz kalanlarda kalmayanlara göre kanser riski en az 30 kat daha fazladır.
Bu tahriş nedenli reaksiyon, akciğer dokusunda kalıcı hasarlar oluşur. 5) Asbest maruz kalımı sonrası insan hemen hasta olur mu? Hayır.
Asbest liflerinin solunması mezotelyoma, asbestozis ve akciğer kanseri dahil olmak üzere çeşitli tehlikeli akciğer rahatsızlıklarına yol açabilir, bu nedenle artık ciddi bir sağlık ve güvenlik tehlikesi olarak kötü bir üne sahiptir. Asbestozis, asbestos solunmasıyla oluşan toz hastalığıdır (pnömokonyoz).
Asbest, özellikle 80'li yıllardan önce inşa edilen binalarda yalıtım, çatı kaplama ve döşeme gibi yapı malzemelerinde yaygın olarak uygulanıyordu ancak kullanıldığı binalar yıkıldığında, çevredeki insanlar asbeste maruz kalabilir, kansere ve solunum yolu hastalıklarına yol açabilir.
Mikroskobik liflerden oluşan asbestin ne yazık ki gözle görülebilmesi mümkün değil. Asbest yalnızca laboratuvar ortamında tespit edilebilir. Asbestten şüphelendiğimiz takdirde, ilgili belediyeye ve ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na asbest şüphesini bildirmek gerekir.
Kısa süreli asbest maruziyetine bağlı hastalık bildirilmiş ise de asbeste bağlı hastalıkların ortaya çıkması genellikle uzun yıllar alır. Bu süre, maruz kaldıktan sonra 10 ile 50 arasında değişir. Asbestle ilişkili hastalık riski, ömür boyu solunan asbest liflerinin sayısı ile orantılı olarak artar.
Solunan lifler akciğerlerde birikir ve zarar verir. Bu durumda akciğerde zedelenmeler başlar ve bu da akciğerin çalışmasını engeller ve kansere yol açar. Asbestli malzemelerin gerek üretiminde gerekse sökümünde çalışanlar, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, farkında olmadan bu maddeye maruz kalabilirler.
3-20 mikrometre uzunluğunda, 0,01 mikrometre çapındaki asbest lifleri çıplak gözle görülmez. Tüm asbest türleri ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Akciğer kanseri, mezotelyoma ve asbestoz (bir pünomokonyoz türü) bu sağlık sorunlarının en önemlilerindendir.
Asbest rüzgarla taşınıyor. Havada asılı kaldığı için bizler asbesti soluyoruz. Asbest lifsi bir malzeme. Lifler çeşitliliğine göre daha sert ve yumuşak olabiliyor.
Ülkemiz asbest rezervleri bakımından oldukça zengindir. Bursa, Tokat, Erzincan, Sivas, Hatay ve Bitlis'te krizotil yani beyaz asbest, Eskişehir'de ise amfibol türü asbest yatakları yer almaktadır. Amasya bölgesinde ve kayılar yörüklerinde asbest yaygın olarak kullanılmaktadır.
Asbestin arındırılamaz, dönüştürülüp yok edilemez olduğunu söyleyen Yıldız, “Geçirimsiz ambalajlarla lisanslı araçlarla bertaraf tesislerine gönderilip, gömülmesi gerekir. Asbestle çalışmalarda CAT3 TYPE 5-6 tulum, FFP3 maske, eldiven kullanmalıdır” dedi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan, Depremlerin enkazı kaldırılırken çalışanların normal maske yerine özel maske kullanmasının asbestten etkilenme riskine karşı önemli olduğunu bildirdi.
Asbeste maruz kalmak uzun vadede akciğer hastalıklarına neden olabiliyor. Akciğer kanseri, akciğer zarında sıvı birikmesi, abestozis ve mezotelyoma yani karın boşluğunu saran zarın kanseri gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. İşte bu nedenle bilim insanları sürekli olarak uyarıda bulunuyor.
Diyarbakır, Tokat, Kütahya, Sivas, Konya, Yozgat, Eskişehir, Muğla, Malatya, Çorum, Elazığ ve Adıyaman'ın bazı köylerinde asbest saptanmıştır. Asbeste maruz kalan kişilerde ortaya çıkabilecek en önemli hastalık mezotelyoma olarak adlandırılan akciğer zarının kanseridir.
Özellikle asbeste (taş pamuğu, kaya lifi) sıkça maruz kalan kişilerde ortaya çıkan bu hastalık; Türkiye'de yılda 500, dünyada ise toplamda 30 bin kişide görülebilmektedir. Ağırlıkla Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde rastlanan bu hastalık, asbestin bilinçsiz kullanımından kaynaklanmaktadır.
Numuneler önce kurutulur ve ardından öğütülür. Numuneler, analiz için hazırlanmadan önce asbestin diğer materyallerden ayrılması gerekir. Mikroskop Altında İncelenme: Numuneler daha sonra bir mikroskop altında incelenir. Bu işlem, asbest liflerinin varlığını belirlemek için yapılır.
Islatma işlemi de uygun yapılmazsa asbestli içerik akan suyla çevreye yayılabilir ve kuruduktan sonra yine çevredekiler açısından zararlı olabilir.
Akciğer zarı kanseri yani “mezotelyoma” ülkemizde sık görülen kanser türleri arasındadır. Mezotelyoma, çocukluk çağı lösemileri veya melanomlardan daha fazla görülür. Akciğer zarı kanserinin en önemli nedeni asbest maddesinin solunum yoluyla vücuda alınmasıdır.
Hem öldürüyor hem de süründürüyor
Ülkemizde milyonlarca asbestli bina ve mesleki maruziyetin olduğu iş kolu bulunuyor. Asbestin bir zehir olduğunu vurgulayan Akkurt şunları anlattı: “Hem 'iyi huylu hastalık' yoluyla süründürerek öldürür; hem de 'kötü huylu hastalık' yoluyla can çekiştirerek öldürür.
Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinen asbest mineralleri, kanserojen özellikleri nedeniyle insan sağlığı açısından önemli derecede zararlı özelliktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri