Beyaz ceket, beyaz önlük, beyaz pantolon, bone, fular, ayakkabı ile kıyafet tamamlanır. Aşçı yardımcısı: Aşçıların verdiği görevleri yerine getirirler. Aşçılarla birlikte kısım şeflerine karşı sorumludurlar. Beyaz ceket, beyaz önlük, beyaz pantolon, bone, ayakkabı ile kıyafet tamamlanır.
Kıyafetlerin; işin özelliğine uygun renkte, rahat, sade, kullanışlı, temiz, düzgün görünüşlü olması önemlidir. Kirli alanda koyu, temiz alanda açık renkli giysiler giyilmelidir. Temiz iş kıyafeti ile üretim alanı dışına çıkılmamalıdır. Olası durumlar için daima yedeğinin bulundurulması sağlanmalıdır.
Mutfak bölümünde çalışanlar için koyu renkte, servis bölümünde çalışanlar için açık renkli elbiselerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Aşçı elbiseleri yalnızca aşçı ceketi diğer ismiyle şef ceketleri ve pantolonlarından ibaret değildir.
o Önlük: Aşçı önlüğü, beyaz renkte pamuk karışımlı ve yıkamaya dayanıklı kumaştan yapılmış olmalıdır. Bel ve diz arası, göğüs ve diz arası olmak üzere önlükler iki çeşittir. Şef aşçılar kısa önlüğü, yardımcı aşçılar ise uzun önlüğü takarlar. o Mutfak bezi: Mutfak bezi, temizlik bezi değildir.
Aşçıbaşı Yardımcısı:
Mutfağın yönetiminde aşçıbaşına yardımcı olan kişidir. Fransızcada aşçıbaşı yardımcısına “Sous Chef” denilmektedir ve bu terim otelcilikte yaygın olarak kullanılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Aşçı yardımcısı, malzemeleri keser, pişirir ve servis eder. Ayrıca, aşçının talimatlarını uygulamak ve mutfakta temizlik yapmak da görevleri arasındadır.
Commis (komi) veya Commis de cuisine (komi dö kuziyn) : Aşçılara yardım eder. Her şeyi çok titizlikle yerine getirmesi gerekir. Aslında iyi çalışan komiler aşçı adaylarıdır.
Sous-chef. Sous-Chef de Cuisine (yardımcı şef), Chef de Cuisine'in ikinci adamı ve doğrudan yardımcısıdır. Yardımcı şefler, yönetici şef veya baş şefin altında çalışmaktadır. Bu kişi, mutfak personelini planlamaktan veya baş aşçı görevde olmadığında ikame etmekten sorumlu olabilir.
Aşçılık mesleğini yapmak isteyen herkes aşçılık eğitimine katılarak aşçılık sertifikasına sahip olabilir.
Gözenekleri sayesinde nefes alan kapalı ön kısım, aşçı terliği modellerinin küçük kazalara karşı koruma sağlar. Eğer kafeterya mutfakları, lokanta veya restoran mutfaklarında çalışan bir aşçı, şef, yemekhane çalışanı veya servis elemanı iseniz aşçı terliği sizler için idealdir.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok. Çalışmak için sağlıklık olmak gerek çünkü. Peki ya tatil günü?
Ülkemizde çeşitli oteller ve restoranlarda görev yapan ve mutfak tarafında kaldığı için aynen doktor ve hemşireler gibi hijyen ve temizliğin sağlanmasında etkili olan beyaz renk ve tonlarında giyinmesi zorunlu olan aşçıların ayrıca giydikleri kıyafetler yemek yapımına uygun ve ideal olmalıdır.
Kişilerin aşçı olmaları için minimum 2 yıl mutfak tecrübelerinin bulunması gerekiyorken aşçı yardımcılarının tecrübeleri olmasa bile usta şeflerin yanında çalışmaları mümkündür. Aşçı olmak için gastronomi veya mutfak sanatlarında 4 yıllık eğitimin alınmış olması veya aşçılık sertifikasına sahip olmaları gerekir.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir. Büyük mutfaklarda çalışan aşçılar da kendilerini bir alanda uzmanlaştırmışlardır.
Aşçı Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir? Aşçı olmak için iyi olması gereken dersler ve konular arasında mutfak sanatları, beslenme ve gıda güvenliği, mutfak yönetimi, mutfak hijyeni, iletişim ve müşteri hizmetleri ile patisserie yer almaktadır.
Okullarda; aşçıya yardımcı olmak, yemeklerin pişmeye hazırlanması, dağıtımı, bulaşık ve temizlik işlerini yürütmek üzere aşçı yardımcısı görevlendirilir. Aşçı bulunmadığı zaman onun görevlerini yapmak.
Aşçı yardımcıları; restoran, kafe, otel, gemi, okul ve aşevlerinde çalışır.
Aşçılar bahşiş almaz. Garsonluk da en az aşçılık kadar zor bir meslek.
Aşçı yardımcısı, aşçının yanında yemek hazırlamaya ve mutfak içi ihtiyaçları karşılamaya destek olan kişilere verilen isimdir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Aşçı maaş beklentisi aylık ortalama 29.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.400 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçı maaşı 23.500 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
Yani pozisyonun dilimizdeki tam karşılığı, yarı-şef şeklinde açıklanabilir. Demi şef ne iş yapar sorusu cevaplanırken görev tanımı yapılmak istenirse, aşçıbaşına ve su şefine (sous-chef) karşı sorumlu olan kişidir şeklinde bir tanımlama yapılabilir.
eleman.net verilerine göre, Aşçı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 33.300 TL maaş alıyor. Aşçı, 2024 yılında en düşük 22.400 TL alırken, en yüksek 50.300 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Aşçı, Temmuz 2023 yılında ortalama 24.300 TL maaş alıyordu.
Aşçı yardımcılığı eğitimi almak için herhangi bir ön şart yoktur. Eğitime katılmak isteyenlerin sadece ilkokul mezunu olması yeterlidir. Eğitim süresi ise kuruma göre değişmekle birlikte ortalama 6 aydır. Eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere aşçı yardımcılığı sertifikası verilir.
Aşçı Yardımcısı Kursu ise Aşçı Yardımcısı mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireylerin, 450 saatlik Aşçı Yardımcısı Eğitimi sonunda alması öngörülen sertifikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri