VI. binyılın ortalarında başlayan ilk iskân aşamasından, M.Ö. IV. binyıl'da şehirlerin doğuşuna ve şehir devletinin yaygınlık kazandığı M.Ö. III. binyıla kadar uzanan süreç olacaktır.
Dünya'nın İlk Yerleşim Yeri Çatalhöyük
Yapılan çalışmalara göre Çatalhöyük'te M.Ö. 7024 ile 6449 tarihleri arasında binden fazla konutun bulunduğu ve nüfus olarak da 5 ile 10 bin arasında insanın yaşadığı belirlenmiştir.
Ardından ilk kentler MÖ 4000'li yılların sonlarına doğru Güney Mezopotamya'da ortaya çıkmıştır. Sümerler tarafından kurulduğu kabul edilen ilk kentler, aynı zaman da siyasal olarak birer kent devletiydi. Site adı verilen, bu kent devletlerine Ur, Uruk, Eridu, Lagaş, Kiş ve Larsa gibi devletleri örnek verebiliriz.
Tarihin çekirdeğini oluşturan İlkçağ medeniyetleri Anadolu ve Mezopotamya bölgelerinde çok yoğun faaliyet göstermiş ve buradan tüm dünyaya miraslarını bırakmışlardır.
İlgili 24 soru bulundu
Asya ve Avrupa'nın stratejik kesişme bölgesinde olmasından dolayı Anadolu, tarih öncesi Prehistorya çağlardan beri pek çok uygarlıklar için beşik olmuştur. Çatalhöyük, Çayönü, Hacılar, Göbeklitepe ve Yumuktepe bu uygarlıklardan bazılarının ilk yerleşim yerleri olmuştur.
1964 yılında Arkeolog Robert Braidwood tarafından kazılarına başlanan antik yerleşke, Doğu Avrupa ve Anadolu'nun ilk köy yerleşkesi olma özelliğine sahiptir. Diyarbakır Ergani ilçesinde yer alan Çayönü, avcılık ve toplayıcılıkla geçimin sağlanması dışında tarıma kısmen geçilmeye başlandığı da kazılarda rastlanmaktadır.
İLK KENTLER VE DEVLETLER. Devletin ilk izleri, insanların göç etmekten yorulup tarımsal üretim yoluyla yerleşik hayata geçtikleri Neolitik dönemde görülür.
Dünyanın ilk şehri; Çatalhöyük.
Bugünkü Irak ve Kuveyt topraklarında hüküm süre Sümerler güney Mezopotamya'da ilk sulama kanallarını kurmuş, Uruk gibi ilk şehir devletlerini kuran bir yönetim sistemi oluşturulmuş ve bu daha sonra krallığa ve imparatorluğa evrilmiştir.
Konya'nın Çumra ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan Neolitik Çağ yerleşim yeri Çatalhöyük, 9 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutuyor.
Türkiye sınırları içinde Çumra (Konya) yakınlarındaki Çatal Höyük, • Burdur'un 35 km. güneybatısındaki Hacılar, • Aksaray'ın 25 km güneydoğusundaki Aşıklı Höyük, Ergani yakınlarındaki Çayönü insan eliyle yapılmış meskenlerden oluşan ilk yerleşme örnekleridir.
Türkler'in ilk yerleşim yeri Orta Asya olarak kabul. edilmektedir... Türkler'in ana yurtları hakkında genel. olarak dört tane düşünce olsa da, çoğunluğun kabul.
16. yüzyılda sanayileşme ile büyüyen kentlerin demokratik ve toplumsal hareketliliğin odağı olmaya başlaması, bu kentlerde hızlı nüfus artışı ve çağdaş anlamda kentleşmenin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
Avcı-toplayıcı Modern İnsan, göçebelikten itibaren, Orta Buzul Çağı boyunca bu bölgede yaşamını sürdürdü. Böylece neredeyse 12 bin yıllık bir dönem boyunca Nil vadisi, insan türünün yaşam alanlarından biri oldu.
TBMM' nin ilk mutasarrıflık yaptığı ilçe olarak tarihdeki yerini alacaktır. Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
Kentlerin oluşabilmesi için karmaşık sosyal organizasyonlar ilk kez Mezopotamya'da ortaya çıkmış, modern anlamda ilk kentler M.Ö. 3500–4000 yıllarında bu bölgede kurulmuştur.
Cevap: İklim şartlarının uygun olması, su kaynaklarına yakın olması, yer şekillerinin yaşamaya elverişli olması nedeniyle ilk insanlar bu alanları tercih etmiştir. Cevap: İnsanların yaşamasına elverişli konumda yer alması. Tarıma ve diğer ihtiyaçlara uygun su kaynakları ve toprakların bulunması.
İnsanoğlunun ilk kez kent devletler şeklinde örgütlendiği Mezopotamya'da zaman- la Sümerler, Akkadlar, Asurlular, Babilliler ve Anadolu kökenli Hititler hüküm sürmüşlerdir4.
Neolitik ( Yeni Taş/ Cilalı Taş) Çağı olarak adlandırılan bu çağ yaklaşık M.Ö. 10.000- 6000 tarihleri arasındaki bir zaman dilimini kapsar.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur. Ancak verilen bu tarihlerin dünya geneli içinde geçerli olduğunu ve yerel olarak değişmeye açık bulunduğunu da belirtmek gerekir.
Çayönü Tarihi Önemi
Mezopotamya'da yer alan dünyanın ilk köyü olarak kabul edilen Çayönü'nde tarım ve besiliğe ait tarihteki ilk örneklere rastlanmaktadır. Çayönü halkı, geçimini tarımla sağlayarak temel besinlerini tarımda elde ettikleri mahsullerden karşılamaktaydı.
6.200 ve 5.200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait kültürel özellikler göstermektedir. Bu özellikleriyle Çatalhöyük, aynı coğrafyada 2000 yıldan fazla bir süredir var olan köylerden kentsel hayata geçişin de önemli bir kanıtıdır.
Çatalhöyük, Anadolu'nun zengin kültürel miraslarından birisidir ve Neolitik Dönem'e (M.Ö. 9000‐ 5500) tarihlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri