Asetilen gazı LPG, Propan ve Hidrojen gibi yanıcı bir gazdır. Yanıcı gazlar hava ve oksijenli ortamda kolay yanabilirler. Asetilen diğer yanıcı gazlara göre daha kolay alev alabilen bir gazdır. Asetilen gazı en fazla 1.5 bar basınçla kullanılmalıdır.
Asetilen (C₂H₂) üçlü bağ taşıyan bir hidrokarbon olmakla birlikte zehirli değildir fakat yüksek konsantrasyonda boğucu gaz olarak davranır. Oldukça yanıcı ve parlayıcı bir gazdır. Kesme ve kaynak işlerinde kullanılır. Asetilen, kızdırılan bakır borulardan geçirilir ve benzen adı verilen madde elde edilir.
Asetilen zehirli değildir, fakat yüksek konsantrasyonda boğucu gaz olarak davranır. İstenilerek solunulmamalıdır. Ürün kullanılırken sigara içilmemeli ve çıplak alev kullanılmamalıdır.
Asetilen Gazının Kullanım Alanları
Kimya, elektrik ve elektronik endüstrilerinde kullanılır. Asetilenin kullanım alanları olarak sanayi sektörü gazın en çok kullanıldığı sektördür. Isıtılmış bakır borulardan asetilen geçirilerek benzen adı verilen bir madde elde edilir.
Metan gazının 2000 santigrat derecede ısıtılması ve ayrıştırılması ile elde edilir. Asetilen gazı elde etme yöntemlerinden bir tanesi de, kok kömürü ya da kalsiyum karbürün suyla tepkimeye sokulması yöntemidir. Her iki yöntemde de; CaC2 +2H2O formülü elde edilir ve asetilen gazı elde edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Dışardan ateş veya alevle ısıtılmış tüplerde mutlaka asetilen ayrışması tehlikesi vardır. Oksijen kaynağında asetilen yerine likit gaz (LPG) tüpleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Asetilen gazı; renksiz, sarımsak kokulu, şiddetli yanıcı, havadan hafif , zehirli etkisi olmayan fakat havanın oksijenini azaltarak boğucu etki yaratabilecek bir gazdır.
Karpitin tane büyüklüğüne bağlı olarak 1 kg'dan elde edilecek asetilen miktarı değişmektedir. 1 Kg karpitle 0,5 Kg su birleştirildiğinde pratik olarak 260 lt asetilen gazı elde edilmekte, artık madde olarak da kalsiyum hidroksit ve ısı oluşmaktadır [21,23].
Asetilen gazı LPG, Propan ve Hidrojen gibi yanıcı bir gazdır. Yanıcı gazlar hava ve oksijenli ortamda kolay yanabilirler. Asetilen diğer yanıcı gazlara göre daha kolay alev alabilen bir gazdır. Asetilen gazı en fazla 1.5 bar basınçla kullanılmalıdır.
Asetilen hava ile sıcak ışık ve dumanlı bir alevle yanar. Tutuşma sıcaklığı asetilenin havaya olan oranına göre değişir.
Oksijen hortumlarının renkleri mavi, asetilen hortumlarının renkleri ise kırmızıdır. Hortumların içinden basınçlı gaz geçtiğinden kesitlerinde iplik türü malzeme bulunur. Bunlara bezli hortumlar denir.
Oksijen tüpleri mavi, Azot tüpleri yeşil, Asetilen tüpleri sarı, yanıcı gaz tüpleri kırmızı ve diğer bütün gazlara ait gri renk kodları ile boyanmaktadır.
Normal koşullar altında gazdır ve -83,5 °C'da sıvılaşır. Suda ve asetonda çözünür. Sodyum ile olan karışımı kolay patlar ve yüksek ısı çıkışı olur.
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır. Genellikle % 50 - % 50 oranında oksijen - asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
40- 60 litrelik hacme, 6 ve 10 kg. kapasiteye sahip asetilen gazı tüpü fiyatı konusunda bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
230.00 ₺ KDV Dahil.
- Asetilen gazı; renksiz, sarımsak kokulu, şiddetli yanıcı, havadan hafif , zehirli etkisi olmayan fakat havanın oksijenini azaltarak boğucu etki yaratabilecek bir gazdır.
Silisyum karbür, silisyum dioksitin kok kömürü ile elektrikli fırında indirgenmesi sonucunda gerçekleşen, saf olarak silisyum eldesi sırasında gerekenden daha fazla karbon kullanılması durumunda oluşan bileşiktir. Genellikle aşınmayı önleyici olarak kullanılır.
Kalsiyum Karbür, kireç taşının yakma fırınlarında yakılması kalsiyum oksit (Sönmemiş kireç) elde edilir. Bu elde edilen sönmemiş kirecin kok kömürü ile elektrik ark fırınlarında 2700-3800 ®C de ergitilmesiyle elde edilir.
Karpit, su ile reaksiyona girerek asetilen gazı açığa çıkarır. Bu olay yangının büyümesine ve patlamalara yol açar. Yanıcı metal tozları hava ile uygun karışımları tutuşma sıcaklığını yakaladığında güçlü patlamalara yol açar. örtülerek de söndürülebilir.
ESKİDEN KARPİT, ŞİMDİ ETİLEN GAZI
Karpitin meyve üzerinde olumsuz etki bıraktığı ve sağlığa zararlı olduğunun tespit edilmesi üzerine uzun yıllardır karpit yerine etilen gazı kullanılmaya başlandı. Bu gaz meyvelerden elde edilerek zehir etkisi yapmazken FDA tarafından genel olarak güvenli kabul ediliyor.
Geniş bir kullanım alanı sunan karpit kalsiyum karbür çeşidini, Trendyol'dan uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.
Asetonun, kanserojen, mutajen ya da nörotoksik etkisi bulunmamaktadır.
Asetilen su ve alkolden zayıf, NH3'den daha kuvvetli asit olup uç alkinlerin asitlik dengeleri aşağıdaki gibi yazılabilir.
Oksi gaz kaynak yöntemlerinde genellikle yanıcı gaz olarak asetilen gazı kullanılır. Asetilen gazı kaynak bölgesine ya basınçlı gaz silindirlerinden ya da asetilen üretim cihazından temin edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri