Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Asgari işçilik uygulaması nedir? Asgari işçilik uygulaması, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıtdışı istihdamla mücadele başvurduğu yöntemlerden birisidir. Bu yöntemde kimi iş ve işyerlerinde, SGK'ya bildirilmesi gereken asgari çalışma gün sayısı ve/veya prime esas kazanç tespiti yapılır.
Asgari İşçilik Oranı: İhale mevzuatına göre yaptırılan işlerde istihkak tutarı, özel nitelikteki inşaat işyerlerinde ise maliyet bedeli içerisindeki asgari işçilik miktarının yüzdesini, ifade eder.
Özel bina inşaatlarında SGK'ya bildirilmesi gereken asgari işçilik miktarı, birim maliyet bedeli ile binanın yüz ölçümünün çarpılması sonucu bulunan tutara asgari işçilik oranının uygulanması sonucunda bulunmaktadır. Ön değerlendirme suretiyle yapılan hesaplamalarda asgari işçilik oranının % 25 eksiği uygulanmaktadır.
Kapsam. SGK asgari işçilik uygulamasında; başladığı yıl içinde bitirilmiş olan inşaatın maliyetinin hesaplanmasında o yıl için tespit edilen, başladığı yıldan sonraki yıllarda bitirilmiş inşaatın maliyetinin hesabında ise bitirildiği yıldan önceki yıla ait birim maliyet bedelinin esas alınmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Bu zorunlu primler hesaplanırken çalışanın brüt maaşının %37,5'i olarak oranlanıyor. Bunun %14'ü işçi payı, %20,5'i işveren payı, %1 işçi işsizlik oranı ve %2 işveren işsizlik oranı olarak çalışan ve işverene paylaştırılıyor.
İşçilik Maliyeti Nasıl Hesaplanır? İşçilik maliyeti brüt aylık ücrete işverenin ödemesi gereken vergi ve kesintilerin eklenmesiyle hesaplanır. Brüt aylık ücrete SGK işveren primi, işsizlik sigortası işveren primi ve Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesi eklenmesiyle işçilik maliyeti bulunabilir.
İşçilik, bir mamulün ya da hizmetin üretilmesini sağlayan insan emeğidir. İşçilik maliyeti ise bir mamulün ya da hizmetin üretilmesinde kullanılan veya üretime yardımcı olan emeğin parasal tutarını ifade etmekte olup işveren tarafından iş gücü karşılığında yapılan ödemelerin tümünü kapsamaktadır.
Asgari işçilik oranı %9,ön değerlendirmede %25 eksiği alınacağından %6,75 üzerinden hesaplama yapılacaktır. İhaleli işlerde ise; Asgari işçilik hesaplayabilmek için ihale hakediş (istihkak) bedelinin tespiti, işin başlangıç ve bitiş tarihi ile faturaların ve kuruma bildirilen işçiliğin tespiti gerekmektedir.
Asgari İşçilik Oranı : Kurum bünyesinde oluşturulan Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca ihale konusu işler ve özel bina inşaatı işyerleri için yapılacak incelemede dikkate alınacak en az işçilik tutarının hesaplanacağı prim oranıdır.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Sorgulama sürecinin ardından borcunun olmadığı tespit edilirse ilişiksizlik belgesini alabilirsiniz. Borcunuzun bulunduğunun anlaşılması halinde borcun niteliği ve miktarı ayrı ayrı detayları ile birlikte belirtilerek şirketinize SGK tarafından bildirilir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Toplam işveren maliyeti şu formülle hesaplanabilir: Brüt maaş + işveren payı. Örnek personel maliyetini 2023 yılı brüt asgari ücret tutarı üzerinden hesaplamak mümkündür. Bu hesaplamada, brüt maaşa %22,5'luk işveren payını eklemek gerekir. Bahsedilen tutar, sosyal güvence ve işsizlik ödeneğini kapsar.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
İşçilik maliyetlerini oluşturan ücret, esas ve ekleri olmak üzere iki gruptan oluşur. sözleşmesine uygun olmalı ve işçiye hak ettiği tam olarak ödenmelidir. tutarları, büyük ölçüde uygulanan ücret sistemine bağlıdır. dışında, fazla çalışma primleri, ikramiyeler, sosyal yardımlar ve tazminatlar da hesaplanarak bulunur.
ÜRETİM GİDERLERİ-İşçilik
Üretimde doğrudan veya dolaylı olarak çalışan işçiler için ödenen ücretler işçilik giderlerini oluşturur. Üretilen mamulle ilişkisine göre işçilikler ikiye ayrılır.
Bir birim iş üretmek için yapılması gereken ortalama işgücü harcamalarını ifade eder. Toplam ücret ödemeleri üretime bölünerek hesaplanır. Saatlik ücretlerin işgücü verimliliğine oranı olarak da ifade edilebilir.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Sigorta primi hesaplama ilk aşamada karışık gibi görünebilir. Ancak sigorta prim oranlarını brüt maaşınız üzerinden kolay bir örnekle açıklayabiliriz. Söz konusu brüt maaş 10.000 TL olsun. Hesaplama sonucunda, 10.000 TL brüt ücretli bir çalışan için SGK'ye ödenmesi gereken sigorta primi 3.750 TL'dir.
Örneğin 25.000 TL alan personelin primlerinin hesabında 19.188 TL olan tavan baz alınır. SGK Primiişveren payı, personel brüt ücretinin %20.5'i, SGK Primi personel payı ise %14'üdür. İşsizlik primi işveren payı brüt ücretin %2'si, işsizlik primi personel payı ise brüt ücretin %1'idir.
15.000 TL brüt maaş alan bir çalışanın SGK primi işçi payı aylık 2.100 TL'dir. Ayrıca çalışandan işsizlik sigortası işçi payı da kesilir ve bu tutar aylık 150 TL'dir. 15.000 TL brüt maaş alan bir çalışan için işverenin ödeyeceği SGK primi işveren payı (% indirimli) ise 2.325 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri