Dr. Rahmi Deniz ÖZBAY'ın danışmanlığında yürütülen “Tanzimat Sonrası Devlet-Aşiret İlişkisinde Ekonomik Motivasyonun Etkileri: Milli Aşireti (1839-1914)” adlı doktora tezinden türetilmiştir. Aşiretlerin temel geçim kaynakları hayvancılık ve buna bağlı ticaretinden elde edilen iktisadi gelirlerdir.
Aşiret kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu sebeple dilimize Arapçadan geçmiştir. Günümüzde daha çok Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde yaygınlık göstermektedir. Aşiret birçok etken ile birbirine bağlanmış topluluk demektir.
Aşiret demek aile demek. Aile ilişkileri kuvvetli aile grubu. Genelde tarla tarım ve hayvancılıktan aşiret liderleri zengin olur, geri kalanlar ise normal tarım işçisi.
Aşiretiçi kabileler arasında hiyerarşik bir ilişki olmadığı gibi merkezileşmiş bir karar verme ve toplumsal denetim sistemi yoktur. Bununla birlikte aşiretler, ortak savunma veya savaşta kabileleri birleştirme potansiyeli taşır.
Aşiret, kabilelerin bazı durumlar karşısında (kıtlık gibi nedenlerle nüfusu azaldığında, istilalara karşı mukavemet etmek veya ortak yayla alanlarını savunmak gerektiğinde) başka kabilelerle birleşip genişlemesiyle oluşur. Evlilik yoluyla bu birleşme pekiştirilir, ittifaklar genişletilir.
İlgili 22 soru bulundu
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Bozkurt, aşiret mensubu kadınların kendi aralarında çeşitli derecelere sahip olduğunu, birinci derece kadın olarak tanımlanan ve aşiretin en seçkin ailesine mensup kadınlara "Utfa" adı verildiğini söyledi.
Üç milyona aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük aşireti olan İzol aşiretinin yaklaşık 300 temsilcisi, dün Gaziantep'te bir araya geldi. İzolluların yaşadığı 15 ilden temsilcilerin katıldığı toplantıda, Türkiye İzollu Platformu'nun kurulmasına karar verildi.
Aşiretler birkaç kabilenin biraraya gelmesiyle oluşur. Hakkâri'de yakın dönemlerde yoğun biçimde yaşanan göç ve kentleşme faaliyetleri sonucu aşiret yapısı zayıflarken kabilecilik güçlenmektedir. Bunun başlıca sebebi aşiretin daha uzak, kabilenin daha yakın akrabalardan oluşmasıdır.
Osmanoğullarının Menşe'i: Tarihi kaynaklara göre Osmanlı devletini kuranlar, Oğuzların 24 boyundan biri olan Kayı boyuna mensuptur. Oğuz an'anesine göre Kayılar, sağ kolda yer alan Boz-okların Günhan kolunun en büyük boyudur.
Ertoşî aşireti dünyanın ilk ve tek aşiret konfederasyonudur, Ertoşi aşiretinin büyük bir kesimi Kuzey Irak'ta yaşamaktadır.
Serdar Toprak (42) İzol Aşireti'nin ünlü reisi, Urfa'nın kurtuluşun sembol isimlerinden Bozan Ağa'nın ikinci kuşaktan torunu.
1930'larda Erzincan valisi olan Ali Kemali'ye göre; Hazollu, Hizollu diye bilinen İzol aşireti Kürt kökenlidir.
İskender Ertuş, daha önce aşiretlerinin nüfusunun 2 milyona yakın olduğunu açıklamıştı. Ertoşiler, daha önce desteğini Doğru Yol Partisi (DYP), sonra kapatılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve son olarak da AK Parti için açıklamıştı.
Bucak aşireti Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde yerleşik bir Zaza aşirettir. 60 köyü bulunmaktadır.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Malatya İzollu'nun Gönderisi. Aşiret mensubu olan büyük bir aşirettir. kahtayı içine alan geniş bir coğrafyaya hakim olur. gelmiş geçmiş en önemli isim şüphesiz Hamik Ağa,dır.
40 BİN KİŞİLİK NÜFUSLARI VAR
Aşiretin ileri gelenleri, İskender Ertuş, Mustafa Bayram, Ejder Yağızer, H. Cemil Özeler ve Fettah Halitoğlu'dur. Misafirperverlik, yiğitlik ve saygıya önem vermeleriyle bilinirler. Nüfuslarının ise 40 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Van'ın önde gelen aileleri ve aşiretleri arasında yer alan Ertoşi Aşireti Şerefan Lideri İskender Ertuş'un torunu, iş adamı Talat Ertuş'un oğlu Çetin Ertuş'un dünyaevine girdiği düğüne yaklaşık 7 bin kişi katıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri