Aşk, sevginin tutkulu ve derin biçimidir. Aşkın en önemli özellikleri; sadakat, bağlılık ve şefkattir. Bu üç hususiyet, aşk ile sevgi arasındaki farkı gösterir. Âşık olan kişide önceliği duygular almış ve muhakeme ikinci plâna düşmüştür.
Psikolog Orhan Öztürk, üç özelliği şöyle sıralıyor: “Yakınlık, Tutku ve Bağlılık”. 7 aşk tipini daha iyi anlayabilmek için bu üç temel özelliğin daha detaylı bilinmesi gerekiyor. Yakınlık: Taraflar arasında kurulan karşılıklı duygusal bağ olarak ifade edilebiliyor.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Aşk insanın hayatında sürekli olarak yaşayabileceği bir duygu değildir. Aşık olmak bir kişiye aşk ile yani yoğun bir sevgi ile bağlı olmak manasına gelmektedir. Aşık olmak, içerisinde sevgiden farklı olarak bir çok farklı duyguyu da barındırmaktadır. Aşık olmak aynı zamanda sevmenin en yoğun hali olarak da ifade ...
Aşk, sevginin bir üst noktası, aşırı ilgi ve bağlılık olarak tanımlanır. Bununla birlikte aşkın birçok çeşidi vardır. Örneğin tasavvuf edebiyatında ve divan şiirinde konu edinen aşk, ilahi aşktır. Karşı cinse duyulan aşırı sevgi ise beşeri ya da mecazi aşk olarak nitelendirilir.
İlgili 19 soru bulundu
Âşık olan kişi duygusal olarak hassaslaşır. Duygusal ve fizyolojik değişimler uykusuzluğa, iştahsızlığa, düzensizliğe sebep olur. Âşık olan kişi, önceden sorunlu olduğu kişilerle yakınlaşır. Nöronların üretken hale gelmesi kişiyi pozitif hale getirir.
–Aşk sevginin bir üst basamağıdır. Sevmeden hiçbir şey güzel değildir. Sevmeyi fazlalaştırdığın zaman aşk başlar. Bir insanda sevgi ne kadar varsa o kadar mutlu yaşar dünyada.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Aşk, sevginin tutkulu ve derinlikli biçimidir. Aşkı sevgiden ayıran en önemli üç özellik, sadakat, bağlılık ve şefkattir. Sevdiğine delice bir tutkuyla bağlanan âşık onun için kendi çıkarını terk eden kişidir. Aşık olan kişide muhakeme ikinci plana düşmüş, öncelik duyguların olmuştur.
Aşkın fiziksel etkileri:
Stres hormonları olarak bilinen noradrenalin yağ yıkımını sağlar. Artan kan beyin kan akımı hafıza ve becerilerin artmasını sağlar. Güçlü vücut içi morfin olan endorfinler hem ağrı algısını azaltır hem de mutluluk sağlar. Endorfin ve serotonin yüksekliği bağışıklık sistemini güçlendirir.
Aşk, insanın derin yapısına yakınlık ihtiyacı olarak kodlanmıştır. Bu ihtiyaç giderilmediğinde yalnızlık, reddedilme, engelleme, sürüklenme ve donup kalma temalarını deneyimleriz. Aşık olduğumuzda daha enerjik daha odaklı oluruz. Psikolojik büyüme için, aşk, hayatın temel besin kaynaklarındandır.
Hoşlanmak bir anda gerçekleşir; aşk ise çok daha yavaş bir süreçtir. Hoşlanmak daima fiziksel arzuya işaret eder; aşk ise çok daha derin bir bağa. Hoşlanmak, insanın kendi arzusuna odaklanmasıdır; aşk ise kendinden çok karşısındakini düşünmesi.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Aşık olan kişiler; kalbin daha hızlı çarpması, yüzün kızarması ve ellerin terlemesi gibi fiziksel tepkiler veriyor. Bu durumdan vücutta salgılanan dopamin, noradrenalin ve feniletilamin sorumlu. Dopamin yoğun mutluluk, yoksunluk ve bağımlılıkta önemli rolü oynuyor.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
Çoğu kişi o dönemde gerçek aşkı olduğunu ve onunla evleneceğini düşünmüştür. Elbette istisnalar var ancak bilime göre gerçek aşk bizi 27 ila 35 yaş aralığında buluyor.
İlk görüşte aşk genellikle karşılıklı değildir.
Aynı çalışma, ilk görüşte aşkın, genellikle tek taraflı olduğunu da gösteriyor. Bu nedenle, paylaşılan anlık sevginin müşterek olmadığı söylenebilir. Bu nedenle buna inanmak, kalp kırılmasına neden olabilir.
Çocuklarda aşk hangi yaşta başlar? Çocuklar kendi cinsiyetlerini fark etmeye başladıklarında karşı cinsi de merak etmeye başlıyorlar. Uzman Psikolog Ayşen Kayahan, bu dönemin çocuklarda 3-7 yaş aralığına denk geldiğini söylüyor. Çocuklar aşık olduklarını en çok 4-6 yaşlarında ve ilköğretimin başlarında söylüyorlar.
Son araştırmalarla bilimsel olarak ilk görüşte aşk tespit edildi. Sadece bir kere gördüğünüz ve görür görmez içinizde ilginç duygular uyandıran kişiye aşık olmuş olabilirsiniz. Fizyolojik olarak birine aşık olmak için yalnızca bir kere görmek yeterli olabiliyor. Bunu bilim insanları da doğruluyor.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Öncelik sizsinizdir
Önce sizin iyi olmanızı, sizin gülmenizi ve mutlu olmanızı ister. Soğuk bir yerde sizden başka üşüyen biri varsa ceketini önce size verir, hasta olduğunuzda işine gitmek yerine önce sizi ziyaret eder, hafta sonlarını ailesiyle geçirmek yerine sizinle program yapmaya çalışır.
Aşk, derin bir duygusal bağ ve çekim gücü olarak tanımlanır. İki insan arasında romantik, tutkulu ve bağlı bir ilişkiyi ifade eder. Aşk, karşılıklı sevgi, saygı, sadakat, kabul ve bağlılık gibi duygusal bileşenleri içerir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri