Farsça Arapça kökenli aşk sözcüğü "eşk" olarak okunur bu şekilde yazılır: عشق) Bununla birlikte, çoğu kişi tarafından kişiler arası sevgi için çok katı bir terim olarak kabul edilir ve daha yaygın olarak "doost daştan" ("hoşlanma") ile değiştirilir.
aşk - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عِشْق “şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık oldu, sarmaştı, yapıştı” fiilinin fiˁl vezninde masdarıdır. Bu fiil Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
'aşk', yine Farsça bir kelime olan 'Aşeka'dan geliyor. Aşeka 'sarmaşık' demek.
Aşk kelimesi Arapça 'Aşaka' kelimesinden türemiştir. Aşaka sarmaşık demek. Sanskritçede lobha bencillik, açgözlülük demektir.
Farsça bir kelime olan 'aşk', yine Farsça bir kelime olan 'Aşeka'dan geliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Anlam ilgisini göz önünde bulundurarak kelimenin aş- kökünden -ık isim yapma ekiyle aş-ık: aşıran, hareket ettiren) türetildiğini söylemek mümkündür.
Osmanlı Türkçesi عشق, o da Arapça عَشْق (ʿaşḳ) sözcüğünden gelmektedir.
Aşk kelimesi Arapça 'aşaka "sarmalamak, sıkıca sarılmak ve aşık olmak" kelimesinden gelmektedir. Zamanla 'ışk "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" kelimesine dönüşen bu sözcük Osmanlıca'da da ışk halini korumuş, zamanla dilimize aşk olarak yerleşmiştir.
Kelime Arapça aşk, sevgi kökünden ism-i fâildir. Seven kişi manasını taşır.
Aşkın ismi Türkçe kökenlidir.
Aşk, sadece duygusal değil aynı zamanda fizyolojik bir süreçtir. Aşık olan kişinin davranışlarında değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklikleri de fizyolojik süreçler belirler. Aşk, insan beyni için bir çeşit haz kaynağıdır. Bu sistem, ödül ile yakından ilişkili dopamin (DA) salınımı ile aktive olur (haz, keyif).
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Tasavvuf tarihinde aşk kavramını ilk defa muhabbetten ayırarak ciddi bir şekilde inceleyen sûfî Ahmed el-Gazzâlî'dir (ö. 520/1126).
Sevda Arapça kökenli bir sözcük olup svd kökünden gelmektedir.
Nadiren de olsa ilk kez 8. yy.da Allah ile kul arasındaki sevgiyi anlatmak için aşk kelimesinin kullanılmaya başlandığını ifade eden kaynaklar vardır. Bu rivayetlere göre Hasan-ı Basri (ö.728), Allah'ın “Kulum bana ben de ona âşık olurum” buyurduğunu belirtir.
Bunlar, tutkulu aşk (Eros), arkadaşça aşk (Storge), oyun gibi aşk (Ludus), sahiplenici aşk (Mania), mantıklı aşk (Pragma) ve özgeci aşk (Agape)'tır.
AŞIK KELİMESİNİN ANLAMI
Bir kimseye ya da bir şeye karşı aşırı sevgi ve bağlılık duyan, aşırı seven kimseler için kullanılır. Bu kelime genellikle aşık, ağşık şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı Ä şık şeklinde olmalıdır.
Âşık, halk edebiyatı tür ve şekillerindeki bir ürünü sazı eşliğinde bir dinleyici grubu karşısında icra edebilen kişidir. Bunun yanında rüyada bade içme, hazırlıksız şiir söyleme, karşılaşma, hikâye anlatımı gibi âşıklığa ait diğer nitelikler de önemlidir.
Aşık atmak sözünün mecazi anlamı ise, biriyle rekabet içinde olmak demektir. Ancak, bu söz genellikle birini küçümsemek ve rakip olarak gördüğü kişi kadar yetenekli olmadığını belirtmek için kullanılır. 1- Onlar benimle aşık atamazlar. 2- Sen kimle aşık attığını sanıyorsun?
Kur'an ve sahih hadislerde aşk kelimesi geçmez; “sevgi” çoğunlukla hub ve muhabbet, bazan da meveddet kelimeleri ve bunların müştaklarıyla ifade edilir. Allah sevgisinden çok Allah korkusuna ağırlık veren ilk zâhidler de aşktan söz etmemişlerdir.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir… #r#reel... TikTok.
Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sev- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
(ﺍﺷﻘﺮ) sıf. ve i. (Ar. eşḳar) Al renkli (at): Aşkar atım meydan bizim / Yârdan haber geldi bugün (Karacaoğlan). Olsa bu cilve bu nâz aşkar-ı Behram'da ger / Zühre gökten inip olurdu dil-ârâm ona (Nef'î). Aşkar süzülüp misâl-i ankā / Ol âteşe girdi bî- muhâbâ (Şeyh Gālib).
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri