Erotomani en kısa tabiriyle; herkes bana aşık sendromudur. Karşılıksız aşk ya da platonik aşk olarak bilinir. Halk arasında eros hastalığı olarak da isimlendirilir. Bir kişinin kendisine yoğun bir şekilde aşık olduğunu düşündüren nadir bir zihin hastalığıdır.
Sabri Derman, romantik aşkın bir hastalık olmadığını; yakın çevremizle ilgili farkındalıklarımızın keskinleşmesinde, sosyal farkındalığımızın artmasında, varlığı ve yokluğu ruhumuzun balansını en derinden bozan öğe olan aşk hayatımızı yeniden irdelememizde çok yararlı bir rol oynadığını belirtiyor.
Erotomani, Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından uluslararası bir tanı aracı olarak kullanılan, Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı'na göre; bireyin, başka bir kişinin kendisine âşık olduğuna dair sanrılarından oluşan paranoid bir durumdur.
Takıntılı sevgi hastalığının tek bir nedeni yoktur ve bağlanma bozuklukları, sınırda (borderline) kişilik bozukluğu, takıntılı kıskançlık, sanrılı kıskançlık, erotomani ve takıntı-zorlantı bozukluğu gibi başka birtakım ruhsal bozukluklara eşlik eden bir durum olarak ortaya çıkabilir.
Aşk süreci; hormonlar, genetik faktörler ve psikolojik süreçler içerir. Buna bağlı olarak beyin, aşık olunan kişiye bağlı belirli reaksiyonlar gösterir (Atak ve Taştan, 2012). Bu reaksiyonlar, bağımlılık penceresinden bakıldığında kullanılan maddeye bağlı olarak benzer fonksiyonlar taşır.
İlgili 41 soru bulundu
O kişiye dokunmak, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların salgılanmasına neden olur ve onlarla birlikte olmak, görmek için güçlü bir istek duyulur. İkinci aşama romantik aşktır. Burada da dopamin ve oksitosin kimyasalları salgılanarak insanların birbirine bağlanması sağlanır.
Kumar bağımlılığı gibi sosyal ödül sistemini harekete geçiren diğer davranışsal bağımlılıklar da aşk bağımlılığıyla aynı karakteristikleri taşıyor. Dolayısıyla aşk doğası gereği bağımlılık potansiyeli olan bir eylem.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Aşk bağımlılığı, seks ve aşk bağımlığı ve bağlılıkla ilgili benzer konularda eğitim almış profesyonellerin yardımı ile devam eden psikoterapi tedavisi gerektirir. SLAA (Adsız Seks ve Aşk Bağımlıları) gibi 12 adımlık programlar, iyileşme sürecine güçlü bir destek olabilir.
Takıntı giderek artarsa aşık olunan kişiye yönelik şiddet, cinayet, tecavüz veya kişinin kendisini öldürmesi gibi sonuçlar meydana gelebilir. Takıntılı aşkın en çok tetikleyicisi karşılık bulamamasıdır. Duygusal ya da fiziksel yönden reddedilen kişi kendini kabul ettirmek için yoğun çaba harcayabilir.”
Narsisizmin ileri boyutlarda olmasına tıpta narsisistik kişilik bozukluğu adı verilmektedir. Sigmund Freud narsisizmi "dış dünyadan soyutlanan libidonun (cinsel enerji) egoya (ben) yönlendirilmesi" şeklinde açıklamıştır.
Erotomani sendromu hakkında merak edilen konulardan bir tanesi tedavi edilmezse ne gibi sonuçlar doğuracağıdır. Bu sendrom tedavi edilmezse, hem psikolojik hem de fiziksel açıdan oldukça yaralayıcı olabilir.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
"Aşk, insan sağlığını ciddi derecede tehdit ediyor."
Uzmanlara göre aşk acısı çekenlerin gözbebekleri daha büyük, avuçları terliyor ve kalp atışları normalden daha hızlı.Stres kaynaklı rahatsızlığın baş müsebbibiAşkın yol açtığı bu değişimler stres kaynaklı rahatsızlıklara ve grip etkilerinin görünmesine neden oluyor.
Hormonlar aşk acısını arttırıyor
Aşık olan bir kişi, yemeden içmeden kesilebilir, uyku düzeni bozulabilir hatta psikolojik bozukluklar yaşayabilir. Çünkü aşk bir saplantıdır, melankoli halidir. Kişi başka hiçbir şey düşünemez ve gözü sevdiğinden başkasını görmez.
* Aşık olunca, dopamin ve oksitosin salınımı artar. Ağrı daha az algılanmaya başlar.Sevdiğiniz kişiyi kucaklamak, öpmek, ona sarılmak oksitosin sayesinde stresinizin azalmasını sağlar. Sakinlik ve güven duygularını artırır. Dopamin isebirçok işlevi olan önemli bir kimyasaldır.Beynin ödül mekanizmasını çalıştırır.
İlişki bağımlılığı inişli çıkışlıdır. Bu yüzden bütün bağımlılıklar kendini yetersiz hissetmenin getirdiği baş edememe kaygısı ve duygusal yoksunluklar yüzünden ortaya çıkar. Bazen kişi karşısındaki kişiye ihtiyaç duyabilir, ama bu durum sürekli hale gelirse kişide bağımlılık gelişir.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, aşkın vücut ve hormonlar üzerindeki etkisinin 2,5 yıl sürdüğünü, yerini sevgi ve güven gibi farklı duygulara bıraktığını söyledi.
İlişkide bağımlılık yaşayan kişinin hayat merkezinde partneri vardır ve tüm kararlarını partnerine göre alır. İlişkide sıkışmışlık hissi yaşanır ama dile getirilmez, ayrılık kaygısı ağır basar. Yaşanılan tartışmalar şiddetli olsa da ayrılıp barışma hali devam eder. Kişi, ayrılmak istese de ayrılamaz.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Saplantılı aşk bozukluğunda aşağıdakiler görülebilir: Belirli bir kişiye karşı aşırı sempati duymak. Belirli bir kişi hakkında takıntılı düşüncelere sahip olmak. Sevdiğiniz kişiyi aşırı koruma ihtiyacı hissetmek.
Freud'a göre aşk, cinsel içgüdünün bir türevi, dönüşmüş bir biçimidir. Aşkta saf cinsellikte olmayan bir sevgi ve şefkat boyutu vardır. Bu da bebeklik ve çocukluk yaşantılarına dayanmaktadır. Freud'a göre bu iki duygusal akımdan (cinsellik ve şefkat) daha temelli olan cinsel istektir.
Aşkın farklı tanımları olsa da birçok araştırmacı; romantik aşkın (yoğun ve güçlü duygular, cinsel istek) zaman ilerledikçe azaldığı ve yerini yol arkadaşlığına, en iyi ihtimalle arkadaşça aşka bıraktığı konusunda hemfikir.
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri