Bölüm sayısı az olmasına rağmen dizi, kalitesi ile yurt dışından dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu sayede Son dizisi 30'dan fazla ülkeye satıldı.
Her yıl sayıları 60'a ulaşan ve 170'e yakın ülkede yayınlanan Türk dizileri, bu alanda Türkiye'yi ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü büyük ihracatçı konumuna yükseltti.
Dizinin bölümlerinin büyük çoğunluğu İstanbul'da çekilmesine rağmen bazı bölümleri KKTC, Hırvatistan ve İngiltere'de, dizideki cezaevi sahneleri ise Ankara'daki Ulucanlar Cezaevi'nde çekilmiştir.
2006 yılında yayınlanmaya başlanan ve başrolünde Cansu Dere'nin olduğuğ dizi, Güney Amerika kıtasına ihraç edilen ilk dizi oldu. Sıla, Orta Doğu, Balkanlar, Şili ve Peru'da oldukça fazla izlenen diziler arasında zirvede yer aldı.
Kurtlar Vadisi (2003-2016)
Kurtlar Vadisi: Filistin ise Türkiye'nin en pahalı prodüksiyonlarından biri oldu ve aynı anda 100 ülkede piyasaya sürüldü.
İlgili 42 soru bulundu
100 bölümü geçen Kardeşlerim, yurt dışında da 80'den fazla ülkeye satıldı.
Günümüzde Türk dizileri; Fransa'dan Japonya'ya, Uruguay'dan Endonezya'ya, Latin Amerika'dan Türki Cumhuriyetlere kadar dünyada 100'den fazla ülkeye lisanslanmakta ve 500 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşmaktadır.
En çok sayıda ülkeye ihraç edilen dizi olma özelliğini taşıyan Muhteşem Yüzyıl, 70 ayrı ülkede 500 milyondan fazla izleyiciyle buluşarak Türk dizi sektörünün yurtdışına açılma serüveninin kilometre taşlarından biri haline geldi.
İlk olarak 2020 yılının sonunda TVN Panama kanalında prime time'da yayınlanmaya başlayan dizi, daha sonra Meksika'da “Pecado Original” adıyla Imagen Televisión kanalında yayınlanmaya başlamıştı. Dizinin başarısı daha sonra Latina Peru ve Telefuturo Paraguay'a kadar ulaştı.
İki farklı Muhteşem Yüzyıl
Yalnızca Pakistan ve Bangladeş, daha doğrusu Hint Yarımadası'nda değil, Arap dünyasından Balkanlar'a, Avrupa'dan Orta Asya'ya ve Latin Amerika'ya kadar dünyanın hemen her köşesinde hâlâ revaçta olan Muhteşem Yüzyıl'ı, “Muhteşem Yüzyıl-Hürrem” diye tanımlamak daha uygun olur.
Uluslararası dağıtım şirketi Eccho Rights, şimdiye dek 30'dan fazla ülkeye satılan Türk dizisi Yalı Çapkını'nın satışı için İsveç ve Finlandiya televizyonlarıyla anlaşmaya vardığını duyurdu.
Endonezya, Macaristan, Arjantin, Peru, Kolombiya, Şili, Rusya ve Polonya yayınlandığı ülkelerden sadece birkaçı. Kurtlar Vadisi yurtdışında ülkemizdeki kadar büyük ilgi görmese de Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Özbekistan, Bulgaristan ve Kazakistan gibi ülkelerde yüksek izlenme oranları tutturdu.
Türkiye'nin ilk yerli dizisi 1974 yılında çekilen 'Kaynanalar' dizisidir. Kaynanalar dizisi Türkiye'de sitcom'un ilk örneklerinden biri olarak bilinmektedir.
The Economist'in haberine göre, Türkiye dünyada en çok dizi ihraç eden üçüncü ülke. Verilere göre 2020 ile 2023 yılları arasında Türk dizilerine olan talep %184 arttı. Türk dizileri dünya çapında büyük bir ilgi görmeye devam ediyor.
12 ülkeye lisanslandı
Aralarında Bolivya, Şili, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Polonya, Porto Riko ve ABD dahil olmak üzere tam 12 ülkeye lisanslanan yasak Elma'nın 2023 yılında da birçok ülkeye lisanslanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Çarpıcı senaryolarıyla yaklaşık iki saat boyunca izleyiciyi farklı dünyalara sürükleyen ve kendi özgün müzikleri olan Türk dizilerinin en çok satıldığı ve izlendiği ülkeler arasında Şili, Meksika ve Arjantin göze çarpıyor.
Çağdaşı Batılı yazarlar Sultan'ı "Muhteşem" veya "Büyük Türk" lakaplarıyla anıyorlardı. Ayrıca batı kaynaklarında, Fetret döneminde Osmanlı tahtına oturan Süleyman Çelebi dolayısıyla II. Süleyman olarak da nitelendirildi. Kanuni Sultan Süleyman Han'ın çocukluk yılları babasının sancak beyi olduğu Trabzon'da geçti.
Hadımköy'deki TEM stüdyolarında çekilen Muhteşem Yüzyıl için Topkapı Sarayı yeniden inşa edilmişti. 2100 metrekare alanda hazırlanan dekorlar içinde 12 farklı mekân bulunuyordu. 3.5 milyon liralık hazırlık bütçesi ile hazırlanan set, aylar süren çalışmalarla çekim için hazır hale getirilmişti.
Fakat aslında en çok film çekilen ülke haftada ortalama 50 film çekilen Nijerya. Hollywood ve Bollywood'dan sonra dünyada üçüncü sırada yer alan Nollywood'da bir film ortalama 7-10 gün arasında, 7 bin ile 12 bin dolar civarında bir bütçe ile çekiliyor.
Ömer (dizi) Hz. Ömer (Arapça: عُمَرْ, Farsça: عمر فاروق), MBC1, Qatar TV, ATV ve Kanal 7'de ve bütün Arap ülkelerinde bütün ramazan ayında yayınlanan bir tarihî ve dinî dizidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri