Türk Telekom 2005'te özelleştirilmiş ve 2008'de halka arz edilmişti. Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 55'i LYY Telekomünikasyon A.Ş.'ye, %25'i Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ve %5'i Türkiye Varlık Fonu'na aitti. Geriye kalan yüzde 15'lik hissesi ise halka arz edilmiş durumda.
TT&TİM İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin ticari unvanı 15 Ekim'de Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. (Avea) olarak değiştirildi. Türk Telekom'un özelleştirilme çalışmaları 14 Kasım'da tamamlanarak %55 hissesi Ojer Telekomünikasyon A.Ş.'ye devredildi.
Böylece Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Türk Telekom'un çoğunluğuna sahip oldu. Bu işlemin ardından Suudiler, Türk Telekom'u, 6,5 milyar dolara 21 yıl için kiralayıp, Türk bankalarından da 4.7 milyar dolar borç alarak, ödeme yapmadan devretmiş oldu. Yerli sermaye ise yabancı sermayeye aktarılmış oldu.
Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli, kamuoyunda bilinenin aksine Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok varlık satışı yoluyla özelleşmediğini söyledi. Tivnikli, kurumun sadece ihale sonrasında Danıştay kararıyla, 21 yıllığına işletme hakkının kiralandığını belirtti.
2013 yılında Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası önderliğinde 26 bankadan 4,75 milyar dolar karşılığında kredi alındı. Bu krediye teminat olarak Türk Telekom hisseleri verildi. 2016 yılında Suudi Arabistan'da inşaatlar yapan ana şirket Saudi Oger, Suudi hükümetinden hakedişlerini alamadığı için iflas etti.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye Varlık Fonu (TVF) 2005'te özelleştirilen Türk Telekom'un çoğunluk hisselerini satın aldı.
2012'de Türk Telekom'un Avea sermayesindeki toplam payı %89,99'a yükseldi. 2015 yılında İş Bankası Grubu'nun sahip olduğu Avea hisselerinin Türk Telekom'a devir işlemlerinin tamamlanmasıyla Avea hisselerinin tamamı Türk Telekom'a geçti.
Türk Telekom'un Yüzde 55 hissesinin 2005 yılında 6,5 milyar dolara Hariri ailesine satışını ve Hariri ailesini unutmadık, unutturmayacağız!
Daha sonra açık arttırma usulüne geçildi. Komisyon başkanı, açık arttırma tutarını 199 milyon 900 bin Türk lirası olarak açıkladı. Yaklaşık 123 tur şeklinde gerçekleşen ihalede kıyasıya rekabet yaşandı. Muş Şeker Fabrikası, 230 milyon 200 bin Türk lirası ile MBD İnşaat, Sanayi ve Turizm AŞ'nin oldu.
Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 60'ı Türkiye Varlık Fonu'na, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir. Geriye kalan yüzde 15'lik hissesi halka arz edilmiştir.
Türkiye Varlık Fonu, 2026 yılında bedelsiz olarak devlete geçecek olan Türk Telekom'u 1 milyar 650 milyon dolar krediyle satın aldı.
Şirket, Aria ticari ismiyle 28 Eylül 2000'de faaliyete geçti. Daha sonra 8 Nisan 2004 tarihinde Aycell ile birlikte Avea çatısı altında birleşti. Uzun süre Avea markası altında AyCell ile ortaklıklarını sürdürürken 2016 yılında bu ortaklık Türk Telekom tarafından satın alınmış ve Türk Telekom markası altına girmiştir.
Avea markası, Aria ve Aycell'in baş harflerinin arasına 've' takısının konması ile oluşturulmuştu. İletişim operatörü Türk Telekom, entegrasyon sürecini tek marka ile devam ettiriyor. Avea ve TTNET markalarını 'Türk Telekom' markası altında birleştiren şirket, bu markaları artık kullanmayacak.
Türk Telekom gelir artışı itibariyle 12 sıra birden atlayarak, 65'incilikten 53'üncülüğe yükseldi.
Türkiye'de mobil abone sayısı Turkcell'in 1.9, Türk Telekom'un 1.5 milyon ve Vodafone Türkiye'nin 357 bin abone kazanımıyla 2022 yılı sonunda 91 milyona ulaştı.
BİMcell, süpermarketler zinciri BİM'in hayata geçirdiği sanal GSM hizmeti. BİM ve Türk Telekom işbirliğiyle hayata geçirilen bu proje Türkiye'de bir market zincirinin gerçekleştirdiği ilk GSM şebekesidir.
3- Türk Telekom Anonim Şirketi özel hukuk hükümlerine tabi bir şirket olup, çalışanları 22/5/2003 tarih ve 4857 İş Kanunu hükümlerine tabi işçi statüsünde istihdam edilmektedir. 4-Sosyal güvenlik bakımından Emekli Sandığı Kanununa tabi olmak kişiye Devlet memuru statüsü kazandırmamaktadır.
AYCELL-ARİA BİRLEŞMESİ VE BERLUSCONİ | Telekomcular Derneği. Türk Telekom'un Aycell'i ve İtalyan şirketi Aria... Aycell'in A'sı ile Aria'nın A'sının arasına “ve” bağlacı girdi, “AVEA” oluverdi.
Bir kamu şirketi olan Türk Telekom'un yüzde 55'i 2005'te özelleştirilmiş, Lübnanlı Hariri ailesine ait Oger Telekomünikasyon A.Ş'ye devredilmişti.
2005 yılında özelleştirilen ve 2018'de batık kredileri nedeniyle bankaların eline geçen Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesi, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından satın alındı.
Ziraat Bankası A.S. Türk Ekonomi Bankası A.S. Türkiye Finans Katılım Bankası A.S. Vakıf Katılım Bankası A.S.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri