Münevver Saime (Asker Saime) Hanım İstanbul Hanımlarından olup, Anadolu'ya geçen ve Mili Mücadele'ye fiilen katılarak savaşan mücahit kadınlarımızdan birisi de “Asker Saime” olarak bilinen Münevver Saime Hanım'dır.
Asker Saîme
istiklâl Harbi başladığında Dârülfünûn öğrencisi olan Münever Saİme, Kadıköy mitinginde yaptığı konuşmadan sonra tutuklama emri çıkınca, Ana dolu'ya geçerek Millî Mücadele'ye katıldı. Garp cephesinde görev aldı ve özellikle cephe gerisinde ve istihbarat işlerinde önemli başarılar gösterdi.
Kuvvetli bir fikir edebiyatçısı olan Saime, savaş sonrasında öğretmenlik yapmıştır. Pozantı'da mücadele etmiştir. 8 Mayıs 1920'de gece Fransız kuvvetlerine Kumcu Veli ile birlikte kılavuzluk ederek, onları Türklerin ateş hattına sokmuştur.
SAİME SULTAN YALISI TARİHÇESİ
Milli Mücadele döneminde düzenlenen mitingde yer aldıktan sonra tutuklanan Saime Raife Topuz, mahkûmken kaçarak milli mücadeleye yeniden katıldı. Milli mücadele sırasında yaralanan Saime Sultan İstiklal Madalyası aldı.
Fatma Seher Erden (1888, Erzurum - 2 Temmuz 1955, İstanbul) ya da soyadı kanunundan önceki takma adıyla Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı kahramanı kadın asker.
İlgili 23 soru bulundu
Milli Mücadele döneminde Rum ve Ermeni çetelerine karşı savaşan Fatma Seher Hanım, toplam 350 kişilik müfrezeyi yönetti. Nüfus kayıtlarındaki ismi "Mahi" olan Fatma Hanım'ın asker eşi Sarıkamış'ta şehit oldu. Fatma Seher Hanım, cesaretinden dolayı gözü kara olduğu için Atatürk tarafından "Kara Fatma" diye anılır.
Rahime Hatun (Tayyar Rahmiye)(1890, Kayalı, Osmaniye - 5 Ağustos 1920, Alibeyli, Osmaniye), Türk Kurtuluş Savaşı halk kahramanlarından. Rahime Hatun'un fotoğrafı olarak gösterilen, kaynağı belirsiz bir fotoğraf. I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyini işgal eden Fransız güçlerine karşı savaştı.
İstiklâl Madalyası aldığı için de “Asker Saime” olarak anılmaya başlayan Münevver Saime Hanım daha sonra edebiyat öğretmenliği yapmıştır. 1951 yılında vefat etmiştir.
Ârif Bey 1896 yılında Denizli'ye bağlı Tavas'ta doğmuş. Savcı olan babasının görevi sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu'nu tabir-i caiz ise karış karış dolaşmış.
Erzurumlu Yusuf Ağa'nın kızı olan Kara Fatma, ilk cephe mücadelesini kocası Derviş Bey'le birlikte Balkan Savaşı'nda verdi. Balkan Savaşı sırasında Edirne'de, Yanık Kışla'da düşmanla çarpıştı. Ardından I. Dünya Savaşı başladı.
Çete Emir Ayşe (1894, İmamköy, Efeler, Aydın - 1967, İmamköy, Efeler, Aydın), Çete Ayşe ya da Efe Ayşe olarak da tanınır, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde İstiklal Madalyası kazanan Türk kadın asker.
Aldığı talimatlar doğrultusunda İstanbul'a giden Kara Fatma, silah ve adam kaçırma görevlerini tamamladı. İzmir'in Yunan işgaline uğraması sonucunda İzmir'e geçerek savaşan Kara Fatma, 300'ü aşkın birliğiyle Birinci ve İkinci İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı ve Dumlupınar Meydan Savaşı'nda boy gösterdi.
Kara Fatma, Ayşe Hanım, Bitlis Defterdârının hanımı, Kara Fat- ma Şimşek, Hatice Hanım, Tayyar Rahmiye, Melek Hanım, Tarsuslu Ka- ra Fatma, Gaziantepli Yirik Fatma, Mudurnulu Fatma Kadın, Nazife Ka- dın, Gördesli Makbule, Asker Saime Hanım Kurtuluş Savaşı'na katılan mücahit kadınlardan sadece bir kısmıdır.
Erzurumlu Kara Fatma, Sütçü İmam, Halide Edip Adıvar, Hasan Tahsin, Gördesli Makbule, Mustafa Kemal Paşa, Tayyar Rahmiye Hanım, Şerife Bacı, İsmet Paşa, Halime Çavuş, Fevzi Paşa, Kazım Karabekir, Nezahat Onbaşı, Şahin Bey, Yörük Ali Efe ve nice kahramanlarımızı saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz.
İstiklal Harbi'nde Fransızlara karşı verilen mücadelede, muhterem ve vefakâr nice Anadolu kadını örneğinde. olduğu gibi vatan müdafaasında “Biz de varız!” diyerek. Şehit olan Tayyar Rahmiye, Ruhun Şad Olsun.
Halime Çavuş (1898, Duruçay, Kastamonu - 20 Şubat 1976, Duruçay, Kastamonu), Soyadı Kanunu'ndan sonra Halime Kocabıyık, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında milis güçlerin arasına erkek kılığında katılan bir Türk kadınıdır. 1898 yılında Kastamonu'ya bağlı Duruçay köyünde doğdu.
Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü ilk aylarında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu' dan Kastamonu'ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.
Ermenilere ve Fransızlara karşı çete* harbine başlar. Senem Ayşe de bazen evde yemek yapar, bazen de yaralıların tedavisine koşar, onlara şifa vermeye çalışır. Ramazan mücadedelesinin beşinci günü, bir sokak çalışmasında Ermeniler tarafından alnından vurularak şahadet şerbetini içer.
Dünya Savaşı sırasında Türk kadını önemli roller üstlenmiştir. Milli Mücadele döneminde ise vatanını korumak için mücadeleye atılan kadınların ortak adı Kara Fatma'dır. Bununla birlikte Milli Mücadele ve Kara Fatma denilince ilk akla geln Fatma Seher Hanım'dır.
Günaydın, Milli Mücadele kahramanlarından Fatma Seher Erden'in cesareti ve gözü karalığı dolayısıyla "Kara Fatma" lakabını aldığını belirtti.
Milli Mücadele dönemi kahramanlarından “Kara Fatma” olarak bilinen Üsteğmen Fatma Seher Erden, vefatının 65'nci yıl dönümünde kabri başında anıldı. Beyoğlu'nda bulunan Kulaksız Mezarlığı'ndaki anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.
Milli mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren, gerektiğinde yaralarını saran ve üsteğmenlik maaşını Kızılay'a bağışlayan "Kara Fatma" lakaplı Erzurumlu Fatma Seher Erden, çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli oldu.
Fatma Seher artık “Kara Fatma'dır”. Simsiyah giyinir. Siyah pantalon ve siyah çizmelerinden başka belindeki kaması da siyahtır. Tüfeği, kırbacı ve çok sevdiği atı da.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri