İşçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması ve çalıştığı tüm bu işyerlerinde sigortasının yapılması için işverenlerinden herhangi bir izin alması gerekmemektedir. Ancak işverenden habersiz bir şekilde başka bir işyerinde çalışılması halinde işverenin haklı fesih hakkı doğmaktadır.
Aynı zamanda kişinin asıl işindeki iş sözleşmesinde başka bir işte çalışma yasağının olmaması veya işveren işçinin başka bir işte çalışmasına izin vermiş olması gerekmektedir. Adınıza iki yerden prim yatmasında Sosyal Güvenlik Kurumu açısından sakınca yok.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
Vatandaşlar birden fazla yerde çalışabilir ancak farklı statülerde sigortalı olamazlar. 4/a (SSK) ile sigortalı olan bir işçi, yine aynı statüde başka bir işte de çalışmaya başlarsa kendisine ikinci bir sigorta yapılır. Bu durum çalışanın emeklilik konusunda avantajına olur.
İşverenin sigortalı gösterdiği kişilerin fiilen çalışması şart. Kendi eşini bile sigortalı olarak bildiren işverenin mutlaka ücret vermesi gerekiyor. Aksi halde 'sahte sigortalılık' kapsamında ağır cezalarla karşı karşıya kalır. İşçi-işveren kendi işyerlerinden akrabalarını sigortalı gösterebilirler.
İlgili 15 soru bulundu
Resmi belgede sahtecilik suçunda 2 – 5 yıl; diğerlerinde ise sırasıyla 3 ay – 2 yıl ve 1 – 3 yıl arasında hapis cezası uygulanıyor. Sahte sigortalı gösteren işverenlerin her ay SGK'ya verdiği bildirgenin ve maaş bordrosunun da sahte olduğu kabul ediliyor.
Hanımı adına kayıtlı işyerinde fiilen çalışmakta olan kocasına ödenen ücret ve sigorta primleri gider olarak yazılabilir mi? GVK 41. maddesine göre eş ve çocuklara ödenen ücretler gider yazılmaz.
İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
İki ve daha fazla sicil numarası olduğu durumlarda ilk numara esas kabul edilir ve diğerleri iptal edilir. İptal edilirkende bu numarada gözüken çalışmalar ilk numaraya aktarılır. Bağlı olduğun kuruma sicil numaranı teke indirme işlemi için ayrıntılı bir dilekçeyle başvurabilirsin.
Çifte Sigorta (TTK. m.1467) Nedir? Çifte sigorta yapılması istisna halleri dışında mümkün değildir; değerinin tamamı sigorta ile teminat altına alınıp, birden çok sigorta olacak şekilde aynı menfaat, aynı riziko ve aynı sigorta süresi çerçevesinde sigorta ettirilemez.
Yani emeklilik için gereken prim gün sayısına aynı ay içinde 30 günden fazla yatan primler etki etmez. Prim gün sayısı bakımından 30 gün prim esas alınır.
Konuyu derinlemesine analiz edecek olursak; öncelikle 4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerin ek iş yapmalarını yasaklayıcı bir hüküm yer almamaktadır. Bu nedenle temel kural olarak işçilerin ek iş yapması yasak değildir. Ancak işçilerin iş sözleşmelerinde ya da toplu iş sözleşmesinde aksi bir hüküm varsa durum değişir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Sigortalı ile sigorta ettiren aynı şahıs olabileceği gibi hayatta kalma şartıyla yapılan sigortalarda lehdar da aynı şahıs olabilir.
Part time çalışanların sigortalarının yaptırılması zorunludur. SGK'ya "6- Kısmi istihdam" veya "7-Puantaj" koduyla bildirilmektedir. Çalışan sözleşmesi aylık ücret üzerinden yapılmışsa, 30 günlük sigortalı olarak bildirimi yapılır ve ödenecek ücret de brüt asgari ücretten düşük olamaz.
1- Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29,30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.
4A kapsamında ödenmesi gereken toplam prim oranı, prime esas kazancın %37,5'idir. Bu durumda işvereninizin sizin adınıza yatıracağı prim tutarı 3.750 TL olacaktır. Yatırılan tutarın 2.250TL'si işveren payı, 1.500 TL'si ise çalışan payıdır.
İşte SSK sicil no ile ilgili bilgiler... SGK SİCİL NO NEDİR? Güvenlik numarası olarak da bilinen SGK sicil noı, kişinin işe başladığı tarihte özel olarak tanımlanan numaradır. Her çalışanın sicil numarası bulunur.
Malum olduğu üzere, hizmet birleştirmede kişinin SSK (4a), BAĞ-KUR (4b), Emekli Sandığı (4c) kapsamında hizmetleri olabilir.
Özetle; İş Sözleşmesinde aykırı bir hüküm yoksa ve yine yukarıda bahsi geçen ve benzeri hususlara ilişkin olumsuz bir durum ortaya çıkmayacaksa işçi ek iş yapabilir, gelir getirici faaliyetlerde bulunabilir veya işyeri açabilir.
Sosyal güvenlik mevzuatımızda buna engel bir durum yoktur. Kişi, bir işyerinde tam süreli, başka bir işyerinde süreli zamanlı (part-time) çalışabilir.
Part-time çalışanların prim ödeyeceği gün sayısını bulmak için bir ay içerisindeki toplam çalışma saati 7,5'e bölünmelidir. 7,5 günlük yasal çalışma süresidir. Örneğin bir ay içerisinde 80 saat çalışan bir part-time çalışan 80 /7,5 =10 hesaplamasıyla 10 gün üzerinden prim ödemelidir.
Yukarıdaki iki istisna dışında işveren işyerinde çalıştırdığı tüm yakınlarını sigortalı göstermek zorundadır. Eğer ücretli çalışıyorsa işveren eşini dahi sigortalı göstermek zorundadır. Aynı şekilde işveren işyerinde çalıştırdığı annesini, babasını, kardeşini de sigortalı göstermek zorundadır.
Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG) olarak belirlenen bazı harcamalar, vergi matrahı tespitinde kazançtan düşülemez. Gider olarak gösterilemeyecek olan şirket harcamaları şunlardır: Yemek Giderleri: Arkadaş ve aile yemekleri gibi özel kalemler ile işle ilgili olmayan market harcamaları gider olarak kabul edilmez.
Çocuk 18 yaşını doldurduğunda veya 18 yaşından önce evlenip reşit olduğunda ise diğer çalışanlardan hiçbir farkı kalmaz, babası da olsa işverenin onu sigortalı yapması zorunlu hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri