Kıtalar, Karargahlar ve kurumlarda belirli bir sıra ve süre ile subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile Silahlı Kuvvetler Teşkilatı içinde vazifeli olan bilumum sivil şahıslar tarafından nöbet tutulur. Nöbetler Karargah ve kurumlarda sabah saat 09.00 dan ertesi günü saat 09.00 a kadardır.
Nöbet hizmetine aşağıdaki personel dahil edilemez: g. 5378 sayılı Kanun kapsamında bakıma muhtaç özürlü oldukları, yetkili sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık kurulu raporu ile belgelenen eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları bulunan askerî ve sivil personel (Gemilerdeki nöbet hizmetleri hariç).
Gündüz yapacağınız işlemlere ek olarak aynı zamanda askerlikte nöbet tutmak da önemli işlemlerden bir tanesidir. Acemi birliğinde nöbet tutmayan askerler usta birliğine geçtiğine nöbet tutmaktadır.
b) Nöbetçi subaylığı; yüzbaşı, üsteğmen, teğmen rütbesindeki subaylar tarafından tutulur. Mevcudun yetersiz olduğu durumlarda asgari üstçavuş rütbesindeki astsubaylar da bu nöbete dâhil edilebilir.
Nöbet; kesintiye uğramaması gereken çeşitli görevleri yerine getirmek amacıyla belirli bir yerde, sıra ile, belirli bir süre boyunca gerçekleştirilen hizmet. Türkçeye Arapça nawbat (sıra) sözcüğünden geçmiştir. Nöbet tutan kişiye nöbetçi denir.
İlgili 32 soru bulundu
Nöbetler Karargâh ve kurumlarda sabah saat 09.00 dan ertesi günü saat 09.00 a kadardır. Kıtalarda kıtanın özelliğine göre, komutanın münasip göreceği zamanda başlar ve nöbet 24 saati geçemez.
Madde 76 - Nöbet; askerlikteki müşterek hizmetlerin yapılmasını ve devamını sağlamak maksadı ile bu hizmetlerin belli bir sıra ve süre ile subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile Silâhlı Kuvvetler Teşkilâtı içinde vazifeli olan bilûmum sivil şahıslar tarafından yapılmasıdır.
Uzman erbaşlar, istihdam edildikleri kadro görevleri ile beraber 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar. Kendilerine düşen nöbet hizmetlerine girerler. Lüzumu halinde hizmete müteallik her türlü işe fiilen iştirak ederler.
Erleri temsilen kullanılan çavuş rütbesi, onbaşı rütbesininin bir kademe üstüdür. Çavuş, erlerle subay arasındaki ilişkileri düzenler. Ayrıca çavuşlar, bir manganın komutanı da olabilirler. Askeriyede çavuşlar nöbet tutmazlar ancak komutanların emriyle nöbet tutabilirler.
Onbaşı, yönetmelikte yazılı olan özel nöbetleri tutar, kışla ve ordugâh hizmetinde çalışan erlerin başında âmir olarak bulunur.
Bu son derece kısa olan zaman dilimi içerisinde askerlere hafta sonları da izin veriliyor mu acaba diye sürekli sorulmaktadır. Bedelli askerlik, acemi birliği olarak bakılan ve bu şekilde değerlendirilen bir askerlik dönemidir. Bu sebepten dolayı da hafta sonu askerler için çarşı izni verilmez.
Erbaş/Erlerin kânunî izin süreleri; askerlik hizmetinin her ayı için iki gün olarak hesap edilir ve bu izin süresi askerlik hizmetinden sayılmaktadır. (Uzun dönemler erbaş/erler için 24 gün, Kısa Dönem erbaş/erlerin ise 12 gündür.)
(7) Tırnaklar uzatılmaz, temiz ve bakımlı olur. (8) Resmî kıyafet ile söz, nişan, evlilik, devre yüzüğü dışında, memuriyetin ciddiyeti ile bağdaşmayan yüzük, bileklik, künye, kolye, rozet ve ziynet eşyası gibi takılar takılmaz.
Vardiya kelime anlamı olarak “gemilerde tutulan nöbet” şeklinde geçmektedir. Vardiya, bir iş yerinde çalışan işçilerin belirli bir sırayla görevi yürütmelerine verilen isimdir.
Madde 12 - Astların üstlere isimle hitap etmeleri caiz değildir. icap ettikçe (Mareşalım, Kumandanım, Generalim, Amiralim, Başkanım, Binbaşım, Yüzbaşım, Astsubayım) ve rütbesi olmayanlara bayım veya bayan tâbirleri kullanılmalıdır.
Tüm gece boyunca da uyuyan / uykudan uyanan askerlerin takibi ve güvenliği için aynı şekilde nöbet tutuluyor.
acemi birliğinde koğuşum sekiz kişilikti, eğitim birliğinde 6 kişi, diğer eğitim birliğinde 2 kişi, usta birliğimde 8 kişi ama ne askeri olduğun ve nerde asker olduğuna göre değişir.
g) (Ek:RG-28/10/2016-29871) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
Kısa dönem asker maaşı yoktur harçlığı vardır. Direkt er olarak nitelendirildiği zaman 237 TL olarak bir harçlık almaktadır. Bunun yanında usta onbaşı ve erbaşlar 270, çavuşlar ise 305 TL olarak aylık harçlık alır. Yukarıda da belirttiğimiz bu tutarlar, yine kişilerin bulundukları yere göre farklılık gösterebilir.
Uzman Çavuş Ne Kadar Maaş Alır? Uzman Çavuş olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Uzman Çavuş maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.500 TL civarındadır.
Uzman çavuşluktan ayrılan askerler; infaz koruma memurluğu, katip, belediye personeli, güvenlik personeli, koruma personeli, zabıta, polis vb. pek çok benzer mesleğe ve kuruma memur olarak atanmaları mümkündür.
Madde 20 — Nöbetçi olanlar hariç olmak üzere uzman erbaşlardan isteyenler, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun bu konudaki hükümleri saklı kalmak şartıyla, gece evlerine gidebilirler. Gece kışlada veya gemide kalmayı kabul edenler, yetkili amirin izni olmadan kışladan veya gemiden ayrılamazlar.
Askeriyede telefon belirli kurallar çerçevesinde serbesttir. Bu kurullardan en önemlisi telefonunuzun kamerasız olmasıdır. Akıllı telefon özelliklerine sahip bir telefon askeriyede kabul edilmez.
Tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde; Cumhuriyet savcısına derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, amiri, üstü, askerî karakol, nöbetçi, devriye, askerî inzibat ve kolluk görevlisi asker kişiyi yakalama yetkisine sahiptir.
akşam iştimasınadan sonra (7-8 gibi) istirahat verirler. yat saati 9:30 veya 10 olur (yemek sırası vb. göre değişir).. uyumak zorunda değilsin ama yat saatinden sonra ortalıkta gezemezsin..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri