Güven, birine herhangi bir kaygı, kuşku ve tereddüt duymadan bağlanmak ve inanmaktır, kendini ona teslim edebilmektir. Güvendiğiniz kişiye kendinizi tüm açıklığıyla sunar, duygularınızı, düşüncelerinizi paylaşırsınız, çünkü güvenin olduğu yerde dürüstlük, yakınlık, destek ve en önemlisi taahhüt vardır.
Güven. Birinin sözünden emin olmak olarak adlandırabilirsiniz, davranışlarından emin olmak, söylediklerinden, sustuklarından, hatta hissettirdiklerinden. Biriyle bir ilişki kurabilmek, kurulan ilişkiyi sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmenin temelinde o kişiye duyduğumuz güven duygusu yatıyor.
Güven genellikle, bir kişinin dürüstlüğüne olan inancımız olarak tanımlanır. Araştırmalar, güvenin ilişkilerde emniyet hissini artırırken, savunmacı ihtiyaçları azalttığını öne sürüyor. Ayrıca güven hissi, insanların duygularını ve isteklerini muhataplarıyla daha rahat paylaşmalarını da teşvik ediyor.
Bir ilişkide güven eksikliği varsa, bu durum zararlı düşüncelere, davranışlara, duygulara dolaysıyla toksik ilişkiye sebep olabilir. Bu durumlara örnek olarak, olumsuz nitelikler, şüphelenme ve kıskançlık verilebilir. Zamanla, bu olumsuz davranışlar fiziksel ya da duygusal istismara yol açabilir.
İlişkilerdeki güven kırılması, ya her iki tarafın ya da bir tarafın tutarsızlıkları ve istikrarsız olduğu durumlarda meydana çıkar. Bu konu çözülmezse her iki kişi için de çığın altında kalmak kaçınılmaz hale gelir.
İlgili 17 soru bulundu
Güven, sağlıklı bir ilişkinin, daha güçlü bağlantıların ve daha fazla güvenliğin anahtarıdır. Güvenlik, bir ilişkide kendinizi güvende hissetmenizi sağlar. Partnerinize güvenmek sağlıklı sınırlar yaratır. Kendinizi güvende ve olumlu hissettiğinizde, birlikte sağlıklı ve güçlü bir temel oluşturursunuz.
Düşük dozda kıskançlık “seni önemsiyorum” gibi algılanırken aşırı dozu önemsenmemek olarak algılanır. Kişinin hareket alanı daralır, duygu ve düşüncelerini rahat ifade edemez ve ilişki kopmaya başlar.
Paranoid hastalar kendi hayatlarına dair herhangi bir konuyu başkalarıyla paylaşmak istemezler. Güven problemi yaşadıkları için anlattıklarının kendi aleyhinde kullanabileceği inancını taşırlar. Kimseyle yakın ilişki kurmazlar. İnsanların dostluk ve arkadaşlıklarına inanmazlar.
Güven, iki kişinin hiçbir baskı ve etki altında kalmadan birbirine karşı iyi niyet besleyerek korku, kaygı ve şüphe duymaksızın birbirlerine bağlanma, yakın olma, yakın hissetme ve inanma halidir. Sadakat ise, içinde tek olma, biricik olma, özel olma değer yargılarını içeren güven duygusunun daha da güçlü halidir.
Güven duygusu, bebeklerin 0-2 yaş döneminde gelişen bir duygu olarak bilinir. Bu duygu, bebeğin ilk yıllarında ailesi ve çevresinin davranışlarından edindiği izlenimlerle oluşur.
İnsanın kendisine güven duyması, kendini ve sınırlarını kabul etmesi ile başlar ve kendi iç sesine kulak vermesiyle şekillenir. İnsanın temel ahlaki değerlerini ve bu konudaki kararlılığını içine alır. örneğin, kişi yanlış olduğuna inandığı bir şeyi “başkaları yapıyor” diye yapmaz.
2018 yılında yapılan bir araştırma, güvenme eğiliminin genetik faktörlerden etkilendiğini buldu. Öte yandan güvensizlik, genetikle bağlantılı değildir ve öncelikle aile dinamikleri ve etkileri dahil olmak üzere sosyalleşme faktörleriyle ilişkilidir.
Literatürde çoğunlukla yer alan güven çeşitleri; sosyal güven (social trust) ve kısmi/sınırlandırılmış güven (particularized trust) ve siyasal güven (political trust) şeklindedir.
İlişkide güven; bağlılığın önemli unsurlarından biridir. Anlayış, sevgi, saygı ve iletişim gibi temel diğer değerlerin şüphesiz ki güven duygusu ile ilgisi vardır. Karşılıklı güveni sağlamak için anlaşmazlıklarda doğru bir şekilde fikir paylaşımı yapmak ve geçmişin tüm yaşamınızı yönetmesine izin vermemek gerekir.
Karşı tarafın kötü bir şey yapmayacağından emin olmak da güven olarak nitelendirilir. 11. yüzyılda literatüre giren bu kelime birçok deyimde ve kalıp ifadenin içinde kullanılır. Örnekler: 1- Güvendiği Dağlara Kar Yağmak 2- Güven Beslemek 3- Güvenini Kazanmak.
B) GÜVENİN TANIMI
Kumar'a göre ise güven dürüstlük ve yardımseverliği gerektirir. (Gefen, 2002, s.2) Yani güvenen insan diğer insanlara karşı tutarsız, umursamaz davranırsa güvenin temin edilmesi olanaksızlaşır. Yine yapılan bir tanımlamaya göre güven; taahhütlerde bulunmaya ve bunların yerine getirilmesidir.
Duygusal güven ise, kişilere gösterilen özen ve ilgi sonucunda gelişen, duygusal bağın yansıttığı güçlü ve özel bir ilişkiyi anlatmaktadır. Burada, ilişkinin kendisine içsel bir değer verilerek karşı tarafın da aynı şekilde hissettiği düşünülmektedir (McAllister, 1995:25-33).
Güvensizlik, ihanete uğrama veya terk edilme deneyimine karşı geçerli ve gerekçeli bir tepkidir, ancak güvensizlik duyguları çok şiddetli olduğunda, kaygı, öfke veya kendinden şüphe ile sonuçlarak kişinin hayatı olumsuz yönde etkilenebilir. Kişi güvensizlik duygularıyla iki farklı şekilde baş etmeye çalışıyor olabilir.
Bunlardan bazıları, yalan söylemek, güvensizlik, aşırı kıskançlık, anlayışsızlık, aldatmak, değiştirmeye çalışmak, inatçılık gibi nedenlerdir. İşte bir ilişkiyi bitiren hatalar:"
Pistantrofobi, kimseye güvenemeyecek kadar incinmiş insanların muzdarip olduğu bir rahatsızlık. Güvenmekten korkmak, başkalarına karşı gardınızı almaya sebep olan Pistantrofobi hakkında detaylar için makalemizi incelemeye başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri