Suç uydurma suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 271. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre “işlenmediğini bildiği bir suçu yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil ve emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye 3 yıla kadar hapis cezası verilir.”
İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Asılsız suçlama tazminat davası bir kimsenin iftira yoluyla veya hakaret ederek kendisine zarar verilmesi durumunda hakkını hukuki olarak aradığı dava türüne verilen addır.
1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere 112 Acil Çağrı Merkezi'ne asılsız ihbarda bulunan ve gereksiz yere meşgul edenlere birinci aramada 1250 lira, tekerrürü halinde iki katı olarak 2 bin 500 lira idari para cezası uygulanacaktır."
Suç uydurma suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Neticesini bilerek, isteyerek ihbarda bulunma ya da delil veya emare uydurma iradesi suçun manevi unsurudur. Bu suçun manevi unsuru bakımından doğrudan ve genel kastın bulunması yeterli olup failin suçu işleme nedeninin, maksadının veya saikinin bir önemi bulunmamaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
ALO 174 Gıda Hattı tüketicinin gıda güvenilirliği ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla kurulmuştur.
Savcılık şikâyette bulunan kişinin ifadesini aldıktan sonra şikâyeti değerlendirerek davanın seyrine karar vermektedir. Savcılık şikâyeti değerlendirdikten sonra davanın açılıp açılmayacak konusunda karar verir. Suç duyurusunda bulunmak için şikâyet eden kişinin şikâyet edeceği kişiyi tanıması gerekli değildir.
112'yi gereksiz yere meşgul edenlerin tespiti için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna başvuru yapıldığı belirtilen açıklamada, şu açıklamalarda bulunuldu: “Kimlikleri ve mevcut adresleri tespit edilen 47 kişiye Kabahatler Kanunu doğrultusunda toplamda 31 bin 7 lira idari para cezası uygulanmıştır.
Vatandaşlarımızın acil yardım ihbar hattına asılsız ihbarlarla kötüye kullanarak hat yoğunluğu oluşturması vatandaşın can ve mal kaybı riski yaşamasına neden olmaktadır.
Bu telefon numarası sadece acil durumlarda kullanılır, diğer hallerde kullanımı (acil olmayan durumlar ve telefon şakası dahil) suç teşkil edebilir. Türkiye'de ayrıca 911 Arama Kurtarma Derneği kurulmuştur.
İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir. Yalan; Doğru olmayan, gerçeğe uymayan, uydurma söz gibi anlamlara gelmektedir.
İftira Suçu Nedir? (TCK 267)
İftira suçu, hakkında savcılık soruşturması açılması veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesidir (TCK m.267). Yani, fail masum olduğunu bildiği bir kişiye suç atmaktadır.
İftiraya uğrayan birey şikayet yoluna başvurabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi aynı zamanda savcılığa da yapılabilmektedir. Fakat belirtmemiz gerekir ki, iftira suçu şikayete bağlı bir suç olmamaktadır. Resen de soruşturma açılabilmektedir.
Asılsız ihbar – Madde 42/A
112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere bu Kanuna göre il valileri tarafından ikiyüzelli Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır.
Yapılan tüm ihbarların gerçek kabul edildiği 155 POLİS İMDAT HATTI'nda alınan ihbar sisteme geçilir ve gelen tüm ihbarlar gizlilik derecesiyle kayıt altına alınır ve ihbarı veren vatandaşın kimliği kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz. 155 Polis İmdat Hattı'na gerekli tüm bilgilerin verilmesi ve delillenip işlemin ...
“(1) İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırıl- ması hâlen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
AMBULANS ÇAĞIRMA AMAÇLI 112 ACİL HATTI ARANDIĞINDA ;
İletişim için arayan kişi adını ve telefon numarasını bırakmalıdır.
30 Mart 2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununda yapılan değişiklikle, 112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarla meşgul edenlere il valileri tarafından 250 lira idari para cezası uygulanacaktır.
Yardıma ihtiyacı olan yaralı bir insana yardım etmek 112 Acil Yardım merkezini aramak ve görevliler gelinceye kadar yanında beklemek yasal bir zorunluluk mudur. Evet zorunluluktur.
Bu yıla kadar sadece ambulans için kullanılan 112 nolu çağrı merkezi polis, jandarma, itfaiye, sahil güvenlik ve orman yangıları ihbar hatları ile birleşmiştir. Bu birimler ile ilgili sorun yaşayan ya da soru sormak isteyenler tüm acil numaraların toplandığı 112 nolu telefonu arayarak hizmet alabilirler.
► Hasta/yaralı(lar)ın adı ve olayın tanımı yapılmalı, ► Hasta/yaralı sayısı ve durumu bildirilmeli, ► Eğer herhangi bir ilkyardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir yardım verildiği belirtilmeli, ► 112 hattında bilgi alan kişi, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.
Ayrıca yapılan kanuni değişikliklerle 112 Acil Çağrı Merkezlerini adres sorma, telefon deneme, sipariş verme gibi nedenlerle gereksiz meşgul edenlere ve asılsız çağrıda bulunanlara idari para cezasının etkin uygulanması talimatı verildi.
Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullandığı fiil, şikayete tabi suçlardan ise soruşturma veya ceza davası hakkında düşme kararı verilir. Ancak, hakkında şikayetten vazgeçme beyanında bulunulan fiil, savcılıkça kendiliğinden takibi gereken suçlardan biri ise kamu davası devam eder.
Karakolda İfade Vermek Sicile İşler Mi: İfadeye çağrılmak veya karakolda ifade vermek kişinin siciline işlemez. Ne adli sicil kaydına ne de arşiv kaydına işler. Ancak eğer kişi soruşturma sonucu dava aşamasına geçilerek ceza alırsa bu ceza kişinin adli sicil kaydına işler.
Hakkında şikayet olup olmadığını adliyeye gidip savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz. Ama bazen başka adliyelerde şikayetler söz konusu olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri