10 Mart: Asmalara su yürümesi Asmaya su yürümesi demek bütün kış neredeyse uykusunda olan asmanın artık uyandığı, yeşillendiği anlamına gelmektedir. Dikim yapılan yerin iklim koşuluna bağlı olarak fidanın dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması üzüm fidanları için yeterlidir.
Asmaların dinlenme döneminde kök bölgesi suya doymuş olmalıdır, ilkbaharda gelişme başladıktan sonra, kök bölgesindeki toprak solma noktasına gelinceye kadar kurumazsa susuzluk belirtileri görülmez. Fakat bağlarda bu noktaya kadar beklemeye gerek yoktur, daha önceden sulamaya başlanmalıdır.
üzerindeki günlük sıcaklıkların toplamıdır. Yağış : Asma bitkisi yıl içerisinde 500-600 mm yağış alan yerlerde sulama yapmadan yetiştirilebilmektedir. Yıllık yağışın 300 mm'nin altına düştüğü bölgelerde sulama yapmak gereklidir.
Bu çiçek durumuna morfolojik erdişi adı verilir. Yurdumuzda asma çiçeklerinin açılması, çeşitli bağ bölgelerine göre değişik zamanlarda olur. Sıcak bölgelerde; nisan sonu mayıs başı, ılıman bölgelerde; Mayıs sonu-Orta ve Güneydoğu Anadolu'da; mayıs sonu ve haziranın ilk haftası çiçekler açar.
Yani asmaları ne kadar erken budarsak, o kadar erken uyanacaklardır. Bu durumda da ilkbaharda meydana gelen donlardan etkilenme oranı artacaktır. Budamanın tecrübeli kişiler tarafından yapılması da çok önemlidir, çünkü yanlış budamalar, asmaların ömrünü kısalttığı gibi üründe kalite kayıplarına neden olmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Genelde 5-8 göz üzerinden budama yapılır. Goble ve bazı telli terbiye sistemler- ine uygundur.
Günümüzde, hassas tarım ile üreticiler asmanın su ihtiyacını teknolojinin sunduğu imkanlarla takip ederler. Genel olarak, asma gelişmeye başladığı andan itibaren birçok sofralık üzüm üreticisi haftada bir kez iyi sulama uygular.
Asma ağaçları düzenli bakım isteyen bitkilerdir. İlaçlanması, düzenli ve doğru budanması, ilkbahar aylarında köklerinin çapalanarak havalandırılması gibi işlemlerin düzenli olarak yapılması gerekir. Yazların kurak geçtiği yıllarda sulanması da gerekebilir.
Asmanın büyüme mevsimi boyunca toplam 500-1200 mm arasında suya ihtiyacı vardır.
Asmaya Hayvan Gübresi
Asmaya ahır gübresi verilmelidir. Özellikle organik madde oranı düşük olan topraklarda acilen, ivedilikle uygulanmalıdır. Bağa ahır gübresi uygulaması ağaçlarda olduğu gibi yanmış olması şarttır.
Vejetasyon devresinde özellikle çiçeklenme zamanında asma optimum bir sıcaklık ister, serin havalarda çiçeklenme zamanı uzar, dölleme kötü olur, salkımda dane ve çiçek silkmesi olur, boncuklanma ve silkme fazla görünür. Hasattan sonra yaprakların dökülmesi vejetasyonun son olayıdır. bölgelerde yetişebilir.
Taban ve nemli yerlerde ve yazı serin geçen yerlerde Haziran ve Temmuz olmak üzere iki kükürtleme daha yapmak gerekmektedir. Üçüncü ve dördüncü uygulamalarda dekara 10 kg kükürt kullanılır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde en az 4 uygulama yapılmalıdır. Diğer bölgelerde 2 uygulama yeterli olabilmektedir.
Azot bitkilerdeki yeni hücrelerin oluşumu için en gerekli elementlerden biridir. Azot noksanlığında yapraklarda görülen kloroz, yaprağın tümünün homojen olarak sararması şeklinde ortaya çıkmakta ve bu sararma ilk önce yaşlı yapraklarda görülmektedir (Fotoğraf 1).
Asmaya su yürümesi demek bütün kış neredeyse uykusunda olan asmanın artık uyandığı, yeşillendiği anlamına geliyor.
Asma Yaprağı Salamurası Tarifi Nasıl Yapılır? Yaprağın damarlı kısmı üste gelecek şekilde büyüklüğüne göre yaprağa 1 ya da 2 tutam tuz serpilir. Bu işlem üst üste 15-20 yaprak olana kadar devam eder daha sonra dikkatlice yine damarlı kısım üste gelecek şekilde bidona yerleştirilip bastırılır.
Bir asmanın tomurcuk patlamasından çiçeklenmesine kadar, bir çok gelişme faktörünün büyük ölçüde asmanın kalıcı yapısında depolanan rezervlere bağlı olduğunu unutmamak gerekmektedir. . İdeal olarak gübre, hasattan yaklaşık iki ila üç hafta sonra uygulanmalıdır.
Genellikle üzüm bağlarında yaşanan problemlerin nedenleri toprağın yeterli vitamin ve minerallere sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Ancak bu durumu değiştirmek sizlerin elinizdedir. Zira organik bir gübre sayesinde bu durumu tersine çevirebilir ve verimi ciddi manada artırabilirsiniz.
Bakım şartları sağlanan üzüm fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomik getirisi çok yüksek bir ağaç olduğu bilinmektedir.
Bu olay genç asmaların aşırı yük ve verim, hastalık ve zararlıların etkisi, mildiyö nedeniyle yaprakların erken dökülmesi, aşırı gübreleme ve sulama gibi etkiler nedeniyle omcanın yeterli miktarda karbonhidrat biriktirememesinden kaynaklanmaktadır.
Üzüm kesimlerinin bitmesiyle birlikte bağlarda kışlık bakımın sürdürüldüğünü belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üreticilerin kaliteli üzüm yetiştirmek için bağlarda koyun gübresi kullandığını dile getirdi.
Üzüm, ilkbahar ve sonbahar donlarından zarar görüyor. Ayrıca, güneşi seven bitkilerden olan üzümlerin gelişme dönemi boyunca en az 1250-1300 saat güneşlenmesi gerekiyor.
Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır.
Kış soğuklarına oldukça dayanıklı olan üzüm fidanları kışları maksimum -40 derece soğuklara kadar dayanabilmektedir. -40 derece altına düşen yerlerde yetişmesi riskli olup gözlerde ve köklerde donmalar oluşur.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri