1.Kademe Okuma yazma belgesi olanlar veya ilkokul 3-4.sınıftan terkedenler 2.Kademe Okuma-Yazma kurslarına alınırlar. Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlar 2.Kademe Başarı Belgesi alırlar. Bu belge İlkokul bitirme seviyesine denk bir belgedir.
📅 En erken 2, en geç 6 ay içinde okumaya geçilmelidir. 🧒 Her çocuk özeldir.
Nitelikli bir okuma yazma sürecinin hedefi çocuğun okumasının yanı sıra okuduğunu anlamlandırması, metnin mesajını anlaması, mantık süzgecinden geçirebilmesi ve sözcük kapasitesinin gelişmesidir. Bu karmaşık becerilerin tamamlanması ilkokul 2.-3. sınıfa kadar sürecektir.
Bu araştırmalara göre okuma yazma öğretimi için en uygun 5 yaş 5 aylık ile 6 yaş 6 ay arası olmaktadır. Roger Delogne, “Gerekli önlemler alınarak okuma yazmaya erken yaşlarda başlanmalı ve 5 yaşından itibaren öğretilmeli”demektedir.
1. Grup Sesler : E, L, A, K, İ, N - 1. Sınıf İlk Okuma Yazma | Morpa Kampüs.
İlgili 38 soru bulundu
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.
1.1.1.Harf (Alfabe) Yöntemi
Ülkemizde ve dünyada en uzun süre okuma yazma öğretiminde kullanılmış yöntemdir. Okuma için önce alfabedeki harfler öğretilir. Öncelik sesli harflerle başlar.
İlkokula başlamak için çocuğun 69 ayı tamamlaması yeterli. Ancak eğitimciler, kalem tutmada, derslere odaklanmada güçlük yaşanmaması için 72 ayda yani 6 yaşında birinci sınıfa başlanılmasını öneriyorlar.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Kademe Okuma-Yazma kursu nedir? Hiç okula gitmemiş veya ilkokula başlayıp 1, 2 ya da 3. sınıftan ayrılmış olan 14 yaş üstü kişiler bu kursa katılarak Okur-Yazar Belgesi alır. Toplam 120 saatlik bir eğitimdir. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olanlar 1.Kademe Okur-Yazar Belgesini almaya hak kazanır.
Osmanlı'da Arap harfleriyle okuma yazma öğretimi harf yöntemine uygun olarak yapılmaktaydı. Okumada önce harflerin öğretilip sonra hecelerin sonra kelimelerin sonra cümlelerin oluşturulduğu birleşim yöntemi kullanılırdı. Harflerin öğretiminde benzetmelerden yararlanılır bunlar tekerleme gibi ezberletilirdi.
Çocukların bilgi ve beceri kazanımları yaşlarına göre MEB müfredatlarında oluşturulmuştur. Bazı anaokulları ya da bazı okulların anasınıfları “başarılı” olmak adına çocuklara anasınıfında okuma-yazma öğretmektedirler. Bir çocuk 72 aylık öncesi eğer hazırsa okuma-yazma öğrenebilir.
3. sınıf 1 dakikada 80-90 kelime okuyabilmelidir. 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir.
Çocuğunuza karşı sabırlı, hoşgörülü ve anlayışlı olun. Zorlandığı durumlarda öfkeli davranmayın. Sizin için de çok zorlu bir süreç ama hedefiniz çocuğunuzun daha iyi olması, bunu unutmayın. Davranışlarınızın tutarlı olmasına özen gösterin.
Açıklama : ilkokul 1.sınıf ilk okuma yazma yıllık planına göre öğrencilerimize 1. yarıyıl tatiline kadar tüm grup harfleri bitirmemiz gerekiyor. Öğrenci artık 2. döneme okuma yazma bilir hale gelmesi gerekir.
Milli Eğitim Temel Kanunun 22. maddesine ve Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre ilkokul birinci sınıfa başlama koşulu 69 ayı doldurmuş olmaktır. Kayıtların yapıldığı yılın Eylül ayı sonunda 66 ayını dolduran çocuklar ilkokula başlar.
Öğrencilerin ay olarak yaşları 60-84 arasında değişmektedir. Yaş ortalaması 71 aydır (SS=6.47).
Okul öncesi eğitim kurumlarına kayıt yaşı nedir? Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 11'inci maddesinin beşinci fıkrasının (a) bendindeki “Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir. 66 aydan küçük çocuklar ise anaokuluna devam ederler.
Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerilerinin gelişimi 6 yaştan(72 ay) önce tamamlanmaz. Bu bilimsel ortalama dışında kalan çok az çocuk vardır.
ELAKİN Kelime Yazma Etkinliği okuma yazma eğitimi sürecinde öğretilen ilk grup olan ELAKİN grubu harfleri ile türetilmiş kelime yazma çalışmasıdır. Bu etkinlikte satır başlarına harflerin kelimeleri öğrenciler ilgili satıra yazarak yazma ve okuma becerilerini geliştirme çalışmaları yapabilir.
“e” sesi; söylenen sözcüğün başındaysa alkış, ortasındaysa dize eliyle vurma, sonundaysa yere ayaklarıyla vurmaları istenir.
Ses Temelli Cümle Yöntemi şöyle:
( Elakin-omutüy-örıdsb-zçgşcp-hvğfj ) İlk harf grubumuz olan ELAKİN seslerinde e ve l seslerini öğrettikten sonra bunları birleştirerek anlamlı heceler oluşturuyoruz. (el, le, elle). Öğrendiğimiz her yeni sesle anlamlı heceler ve sözcükler oluşturmaya devam ediyoruz. (la, al,Ela, Lale)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri