Cevap. Metallerin asitte aşınma olayı kimyasal bir olaydır.
Cevap: Kimyasal. Asitlerin özellikleri; pH değerleri 0 ile 7 arasında değişir.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90). “…Tuzun, şekerin suda çözünmesi, elektron hareketiyle iletkenlik (Bakır tel gibi metallerin elektriği iletmesi) fiziksel değişim örneklerinden bazılarıdır” (Güntut, Güneş ve Çetin, 2017, 136).
Sütün mayalanarak yoğurt haline gelmesi kimyasal bir süreç olarak ifade edilmektedir. Mayalanma işlemi sırasında organik maddeler mikroorganizmalar tarafından birtakım değişikliklere uğratılmaktadır.
Yani yanma kimyasal bir değişimdir. Odunun Yanması Fiziksel mi, Kimyasal mı? Odunun yanması kimyasal değişimdir. Fiziksel değişim maddelerin özelliğini değiştirmez, kimyasal değişim ise maddenin yapısını değiştirmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Çaya limon sıkılması fiziksel mi kimyasal mı birçok kişi tarafından araştırılan bilgilerden biridir. Çaya limon sıkıldığında çayın rengi değişir ve bunun sonucunda da çayın kimyasında bir değişiklik olur. Çay bir daha eski sade çay haline döndürülemediği için çaya limon sıkılması durumu kimyasal bir değişim örneğidir.
Bu nedenle yağlı boyanın kuruması olayı kimyasal bir değişim olmaktadır. Kimyasal değişimlerde maddelerin yapılarında değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler maddenin eski haline dönmesini zorlaştırmakta ortaya farklı özelliklere sahip olan başka bir maddenin çıkmasını sağlamaktadır.
Bitkilerdeki en önemli fizyolojik olaylardan birisi büyümedir. Bitkideki büyüme ve gelişmeyi düzenleyen temel iç faktörler kimyasal özelliktedir.
Yumurtanın kırılması olayı fiziksel değişime örnek olarak verilmektedir.
Kimyasal çözülme birkaç yolla gerçekleşebilir. Bu yolların bazıları karbonlaşma, oksitlenme, sulanma, çözünme ve hidrolizdir.
Bitkilerin fotosentez yapması kimyasal değişimdir.
Kömür havanın oksijeni ile temasa geçtiğinde, oksijen molekülleri kömüre ilk olarak fiziksel daha sonra ise kimyasal olarak adsorbe olmakta ve bu süreç kimyasal bir reaksiyon olarak sonuçlanmaktadır.
Demirin paslanması demirin yapısında ve iç elementlerinde değişiklik meydana getirdiğinden kimyasal bir değişim olarak kabul edilir.
Metallerin asitte aşınma olayı kimyasal bir olaydır.
Asidik malzemeler mermer üzerinde net bir şekilde aşındırma sağlarken, merak edilen konulardan diğer biri olarak bazik malzemeler ise mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz. Bazik özellikli maddelere örnek olarak sabun gibi malzemeler mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz.
Madde üzerinden gerçekleşen bazı değişimler kimyasal ye süreci gösterir. Bunlar içerisinde yanma, paslanma, çürüme ve bileşik yapma gibi durumlar söz konusudur. O yüzden bu unsurlara bakmak suretiyle dişlerin çürümesinin kimyasal bir süreci taşıdığını ifade etmek gerekir.
Kağıdın yırtılması,tebeşirin kırılması,mumun erimesi. kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi, çözünme olayı gibi değişiklikler fiziksel değişime örnektir. Fiziksel değişimin geri dönüşümü vardır. Tüm hal değişimleri fizikseldir.
Sonuç: Gökkuşağı, fiziksel bir sürecin sonucunda ortaya çıkar ve ışığın kırılması ve yansımasıyla açıklanır.
Makarnanın yapısında bir bozulma veya değişme olmadığı için fiziksel değişimdir.
Etten kıyma yapılması fiziksel bir değişimdir.
Oluşan ışık, ses ve duman havai fişeklerin patlaması sonucu meydana gelen yeni maddelerden kaynaklanmaktadır. Yani havai fişeklerin patlaması bir kimyasal değişim örneğidir.
Donma, buharlaşma, erime, yoğuşma ve kaynama ile beraber çözünme gibi olaylar fiziksel olarak öne çıkar. Bu kategoride yer alan şekerin suda çözünmesi ise, buna paralel olarak fiziksel bir etkidir.
Tuzun Suda Çözülmesi Fiziksel mi, Kimyasal mı? Tuzun su içinde çözünmesi durumu fiziksel bir değişim olarak ifade edilmektedir. Çünkü burada madde aynı kalmakta sadece tuz su içinde eriyerek dış görünümünde bir değişiklik meydana gelmektedir. Fiziksel değişimin bir sonucu olarak ortaya yeni bir madde çıkmamaktadır.
Soruya dönecek olursak Saçın boyanması " Fiziksel değişmedir. Rengi ve dış görünüşü değişmektedir.Saç köklerini etkilemez ve yeniden normal rengi çıkmaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri