Daha besleyici olması çocuklara pekmez ile yoğurdun karıştırılarak verildiğini belirten Diyetisyen Sevgi Eryılmaz, ancak bu uygulamanın doğru olmadığını, yoğurdun içine konulan pekmezin çocuklarda demir eksikliğine yol açtığını söylüyor.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Pekmezli yoğurt kalsiyum açısından en zengin olan besinlerden biridir. İçerisinde bulunan pekmez ise kan ve demir oranının yükselmesini sağlar. Kemik gelişimi için önerilen pekmezli yoğurt aynı zamanda günlük enerji ihtiyacının da karşılanmasına destek sağlar.
Kansızlığa iyi geliyor
Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır.
Yüksek kalsiyum ve fosfor içeren pekmez, kansızlık sorunu olanlar için de doğal bir ilaç niteliğinde. Çocuklar günde iki yemek kaşığı, hamileler ve erkekler ise bir yemek kaşığı pekmez tüketmeli.
İlgili 45 soru bulundu
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
Aynı zamanda kalsiyum demirin emilimini engellemektedir. Bu nedenle de mercimekle yoğurt tüketmek veya pekmezle beraber yoğurt tüketmek demirdin yararlılığını azaltacaktır. Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir.
Sağlıklı yetişkin kişilerin pekmezi her sabah 1 veya 2 çorba kaşığı içmesi yeterlidir. Çeşitli rahatsızlıklarda kullanımı ise genellikle kür halinde olmaktadır. Örneğin; kansızlık sorunu yaşayanlarda 2 yemek kaşığı sabah kahvaltıdan önce, 1 yemek kaşığı akşam yemeğinden önce olarak kullanılmaktadır.
Eğer daha hızlı etki etmesini istiyorsanız karışımı 2 yemek kaşığı pekmezle hazırlayıp sabah ve akşam, günde 2 kez aç karnına içebilirsiniz. Bu uygulamayı her hafta 6 gün uygulayıp 1 gün vücudunuzu dinlendirebilir, bu şekilde kısa sürede kansızlık üzerindeki olumlu etkilerini dahi görmeye başlayabilirsiniz.
Pekmez, çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve doğal tatlandırıcılar arasında en yüksek antioksidan değerine sahiptir. Her gün 1 kaşık pekmez tüketerek, hücrelerinizi kansere ve diğer hastalıklara karşı korumuş olursunuz.
Üzüm pekmezi mideyi, bağırsakları güçlendirir. Sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlayarak kabızlık ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.
Pekmezli yoğurt, içinde bulunan pekmez nedeni ile gereğinden fazla miktarda tüketildiği zaman kilo almaya neden olabilir. Bu nedenle de porsiyonlamaya ve yoğurdun içine ne kadar pekmez konulacağına dikkat etmeniz gerekir.
Pekmezli sütün sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Düzenli tüketim sonucunda kişilerde kansızlık ve demir eksikliği gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kalp atışlarını düzenleyerek kalp ritim bozukluğunu önler.
Dut pekmezinin kan yapıcı özelliği vardır. Bu yüzden demir eksikliği ve kansızlığı olan kişiler doğal dut pekmezi tüketebilir.
-Her sabah tükettiğiniz 1 yemek kaşığı dut pekmezi, kansızlığın reçetesi olacaktır. Kansızlığın yanı sıra - Aç karnına tüketildiğinde vücudun enerji ihtiyacını karşılar. -Düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürür ve kalbi güçlendirir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Bu nedenle uzmanlar, özellikle kış mevsiminde hastalıklara karşı korunmak ve vücut direncini artırmak için dut pekmezi tüketilmesini öneriyor. Yüksek besin değerlerine sahip olan dut pekmezinin, yetişkinler tarafından günde 1-2 yemek kaşığı çocuklarda ise 1-2 tatlı kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
Kemik erimesinin, öksürüğün, iştahsızlığın organik ilacı. 30-40 dakikada kana karışması nedeniyle en hızlı ve doğal enerji dopinglerinden biri.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
tam buğday ekmeği kansızlık yapar mı sorusu da merak edilenler arasındadır. Kepek miktarı yüksek olan ekmek türleri vücutta demir eksikliğine bu da kansızlık problemine neden olabilir.
Kansızlık tedavi edilmezse vücut, “hipoksi” denilen oksijen yetersizliği sorununu yaşar ve dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlar. Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir.
Kansızlık durumunda vücutta hipoksi, denilen oksijen yetersizliği başlıyor ve dokulara daha az oksijen gidiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğü takdirde zorlanmanın sonucu kalpte büyüme ve kalp yetmezliği meydana gelebiliyor. Akciğer zorlandığında nefes darlığı şikayetleri başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri