Akademik ya da teknik bilgileri doğrultusunda orduya fayda sağlamaları amacıyla görevlendirilen asteğmenler ülkemizin mevcut askeri sisteminde teğmen ile kıdemli başçavuş arasında yer alır.
Asteğmen adayları askeri okulda eğitim görüp mezun olduktan sonra 10-11 ay görev yapmaktadır. Dolayısıyla fakülte mezunları askeri öğrencilik kısmı dahil 12 ay toplam hizmet vermektedir. Asteğmenler, terhis olmalarına son 30 ila 90 gün kala Teğmen rütbesine terfi edilirler ve bu rütbe ile terhis edilirler.
Asteğmenlik görevi aynı zamanda yedek subay olarak öne çıkar. Özellikle üniversite mezunlarını ilgilendiren bir rütbe olduğunu söylemek mümkündür. Bu doğrultuda eğer kişi henüz askerliğini yapmamış ve 4 yıllık Lisans mezunu ise o vakit Asteğmen olabilir.
Lisans ve ya lisans üstü mezunlara yedek subaylık imkanı tanınmaktadır. Aynı zamanda meslek yüksekokulu mezunu olan kişilere de yedek subaylık şansı verilmektedir. Bu eğitimi gören kişilere yedek astsubay olma imkanı da verilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
En İyi Cevap. Yedek Subay Asteğmen, yedek Astsubay Astçavuş olur ve kritik bölgede olmadığı sürece tabanca zimmetlemezler üst rütbeler bu mesuliyet altına girmek istemez. Zaten artık kolay kolay kimse tabanca taşımıyor askeriyede.
Asteğmen maaşları, kıdem, derece, görev yeri, eş durumu ve çocuk sayısı gibi durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca terör tazminatı gibi ek ödemeler de alabilmektedirler. 2023 yılında yapılan zamlarla birlikte Ocak 2023 asteğmen maaşları 17.347 TL – 22.100 TL arasındadır.
Eğitimleri ve yetenekleri doğrultusunda komutanın verdiği görevleri yerine getirmek, Tim komutanı olarak emirlerine verilen takım ile birlikte operasyonlara çıkmak.
"I–Subayların ve astsubayların yükümlülüğü" başlıklı 112 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Muvazzaf subay ve astsubaylar subay ve astsubay nasbedildikleri tarihten itibaren fiilen onbeş yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler.” hükmüne yer verilmektedir.
Subay rütbeleri ve terfi süreleri küçükten büyüğe şu şekilde sıralanabilir: Asteğmen – En düşük rütbeli subaylardır. Teğmen- terfi için 3 yıl. Üsteğmen – terfi için 6 yıl.
Subay; asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral/tuğamiral, tümgeneral/tümamiral, korgeneral/koramiral, orgeneral/oramiral ve mareşal/büyük amiral rütbelerinde bulunan askerlere denir.
Asteğmen Ne İş Yapar? Asteğmen farklı askeri kuvvetler içerisinde takım ya da kısım ile beraber batarya ve adestim komutanlığı görevini üstlenir. Özellikle üniversite mezunları üzerinden askerlik esnasında göreve alınan asteğmen, bu doğrultuda kendi mesleği üzerinden teknik destek vermek amaçlı görev üstlenmektedir.
Yüksekokullardan Yetişen Subay ve Astsubaylara İlişkin Yönetmelikteki “Fakülte ve yüksekokulları kendi nam ve hesaplarına bitiren subay adayları ile yedeksubaylık hizmetleri sırasında müracaat edenlerde aranacak nitelikler” arasından “Evli, hamile, çocuklu, daha önceden evlenmemiş olmak” şartı kaldırıldı.
Mareşal, Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinde en yüksek olan askerî rütbe. Türk Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı büyükamiraldir.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde en düşük subay rütbesi asteğmen en yüksek rütbe ise Mareşaldir. Deniz Kuvvetlerinde, Kara Kuvvetlerinden farklı olarak albaydan sonraki rütbelerinde general kelimesinin yerine amiral geçer. Not: Deniz Kuvvetlerinde en yüksek rütbe Mareşal değil Büyük Amiraldir.
TSK'da "Subay" sınıfına dahildirler. Asteğmen, uzman çavuş ve astsubaydan üstündür.
Teğmen olmanız için 4 farklı seçenek olduğunu belirtelim. Harp Okulu'ndan mezun olmak, Asteğmen olarak görev alırken teğmenlik sınavında başarılı olmak, 9 ay boyunca asteğmen olarak görev yapmış olmak ve sözleşmeli teğmen olarak göreve başlamaktır.
Okullardaki mevcut asteğmen yatakhaneleri yetmiyor. Erken gelenleri önce asteğmenlere özel yatakhanlere yerleştiriyorlar kalanları ise erlerin kullanmadığı leş gibi binalara yerleştiyorlar. Asteğemenlere özel yatakhanler daha temiz wc, lavabo ve banyo sayısı çok fazla. Diğer yatakhane leş gibi.
Askeri mevzuatta, asteğmenlere lojman verilmesine engel yoktur. Ancak fiili engeller var, 1 yıl sonra çekip gidecek adama vermekte nazlanıyorlar. Dava açanlar olmuş kazanmışlar ama karar çıkmadan terhis olmuşlar :) Askerlik şubesi başkanı iseniz zaten şube üstünde lojman veriyorlar.
Yedek astsubay olarak eğitim süreciniz erlere göre daha uzun sürmektedir. Yanınıza alacağınız eşyalarınızı daha fazla alabilirsiniz. Eğitim süreci boyunca askeri alanlarda kameralı, Android ve IOS telefon kullanmak kesinlikle yasaktır.
Yedek astsubaylar da yedek subaylar (Asteğmen) gibi askerlik görevlerini 12 ay olarak yerine getirirler. Terhis olmalarına son 30 ila 90 gün kala astsubay çavuş rütbesine terfi edilirler ve bu rütbe ile terhis edilirler.
YEDEK SUBAYLIK EMEKLILIĞI NASIL ETKILER? Cevap: Bilal Bey, hazırlık okulu hariç yedek subay olarak görev yaptığınız süre, SSK prim gününüze dahil olacak. Ayrıca bir yıl yedek subaylıktan kazanmış olduğunuz 3 aylık fiili hizmet müddet zammı da sigortalılık sürenize ve prim gününüze eklenecek.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür. Bu sürenin ilk 1 (bir) ayı acemi birliği, diğer 5 (beş) ayı ise uzmanlık dönemidir.
Bu mesaj silindi. Asteğmen hiçbir zaman acemi olmaz kursiyer asteğmen adayı olarak okullarda eğitim alır bu bir. Meslekçi olan 12 ay felan maaş almaz, sadece kursu kısadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri