Yoğurt, krema, reçel, salça, ekmek,meyve suları gibi nemli ve su oranı yüksek, kırmızı et beyaz et sosis salam gibi et ürünleri, yumuşak sebze&meyveler özellikle dolapta arka tarafta unutulmuşlar (salatalık, domates, şeftali vb.) ve pişmiş tüm yemeklerde küflenme varsa o bölge kesilse bile gıda tüketilmemelidir.
Bozuk yoğurt zehirlenmesinde mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, gevşek dışkı, kramp, vücut ısısı değişimleri gibi belirtiler meydana gelir. Önemli Not: Yoğurt zehirlenmesi durumunda hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Nedenler: 1-Yüksek ısıda uzun süreli İnkübasyon ( mayalanma dönemi ) veya sonrasında buzdolabına geç konularak geç soğutulması. 2-Buzdolabı ısısının yüksek olması ( 10°C üzerinde olması ) 3-Yoğurt mayasının sıcakta beklemesi sonucu aktivitesinin çok yüksek olması
2 - Rengi:Eğer yoğurdun ilk zamanki rengi ile şimdiki rengi farklıysa bozulmuş olabilir. Daha ileri seviyedeki renk değişimlerinde yoğurt üzerinde küflenme başlayabilmektedir.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Yoğurt, krema, reçel, salça, ekmek,meyve suları gibi nemli ve su oranı yüksek, kırmızı et beyaz et sosis salam gibi et ürünleri, yumuşak sebze&meyveler özellikle dolapta arka tarafta unutulmuşlar (salatalık, domates, şeftali vb.) ve pişmiş tüm yemeklerde küflenme varsa o bölge kesilse bile gıda tüketilmemelidir.
Küf tutmuş sert kabuklu yemişler ise, aspergillus flavus adlı bir küf mantarı içerdikleri için özellikle tehlikeli. Dr. Hickey, bu küf türü insan için en zararlı zehirleri üretiyor. Zehirli madde karaciğerde toplanıyor ve karaciğer kanserine yol açabiliyor.
Tek başına yeterli olmasada ekşimeye başlaması ilk işaretlerden birisidir. Eğer ekşimtrak tadının yanında keskin, genzi yakan bir durum da söz konusu ise bozulmuş olabilir. Rengi Değişmiş mi Kontrol Et! Eğer yoğurdun rengi değişmiş hatta yer yer de küflenmeler görüyorsanız, yoğurdunuz bozulmuş demektir.
Yoğurtlarda,peynirlerde ve et ürünlerinde pembeleşmenin kaynağı ''Rhodotorula'' adlı maya türü bir mikroorganizmadır . Doğada çok yaygın olarak bulunan bu mikroorganizmalar hava ve toz yardımıyla sporlarla bulaşabileceği gibi çiğ meyve ve sebze yardımıyla da evlerimizde buzdolaplarına kadar gelirler.
Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
sütü biraz fazlaca kaynatıp, kısık ateşte fazladan bekleterek dibinin tutması sağlanır (abartmadan). sonra bu süt mayalanır ve yanık kokulu yoğurt elde edilir.
Yeterince bekleyen yoğurdu sarsmadan buzdolabına kaldıralım ve en az 24 saat sonra tüketmeye başlayabiliriz. Bu şekilde hazırlanan manda yoğurdunun buzdolabında dayanma süresi yaklaşık 10 günü bulmaktadır. Daha fazla bekletilen yoğurtta ekşime ve küflenme olabilmektedir.
Küflü besinlerde bulunan zehirlerden bir defa tatmak , insana ciddi zararlar vermez. Fakat daha fazlası tüketildiğinde ,karaciğerde çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur. Hatta besinlerden bir kısmı bile küflü ise hemen (tamamını) çöpe atmakta fayda var.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
1) Yoğurt ve Çemen Tohumu Karışımı
Probiyotik bakımından da zengin bir besindir. Bu sayede gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerle mücadele için birebirdir. Çemen tohumu da karın ağrılarına iyi gelir.
Üzerinde küf içeren jöle ve reçelleri kesinlikle atın. Küf, mikotoksin (sizi hasta eden zehirli bir madde) üretebilir. USDA ve mikrobiyologlar küfün dışarı alınması ve kalan reçel ya da jöle kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyorlar.
Küfün yenilmesi kadar solunumu da alerjik etkilere sebep olabilir. Bu durum bazen astım gibi ciddi hastalıkların gelişimine neden olabilir. Genellikle gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, mide bulantısı, yorgunluk, baş ağrısı ve nefes sorunları gibi alerjik etkilere yol açar.
Küf mantarlarıyla ilişkili olarak öncelikle, sporlarına karşı oluşan duyarlılık sonucu gelişen alerjik yakınmalar ve hastalıklar akla gelmelidir. Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4).
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Ev yoğurdu ise çok daha çabuk ekşir. Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Siyah veya koyu yeşil renkteki küf
Bu zehirli küf, odun, karton, kağıt ve saman gibi materyallerle büyür. Bu tip küflerin salgıladıkları toksinler, nefes alma, yorgunluk, depresyon ve baş ağrılarına neden olabilir.
Küflenme çok hızlı ilerlemiş ve besinin göremediğiniz bölümlerine geçmiştir. Küfün içerdiği zehir, mikotoksin olarak adlandırılan madde çoğu kanser türünün oluşumuna yol açar.
Bazı küfler karaciğerinize zarar verebilir. Küf üzerinde bulunabilen toksik kimyasallar bulunur ve bunlar karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri