Astigmat kırma kusurları olarak adlandırılan bir grup görme sorunlarından biridir. Kırma kusurları, kornea veya göz merceği yüzeyinde bozukluk olması veya kavisinde anormallik olması durumlarında meydana gelir.
Astigmat hastalarında genel sorun yazıları net görememe bulanık görme, ışıkları yaygın olarak görme, görmek istenilenden uzaklaştıkça netlik kaybı, uzun, çoklu yazılarda yazıların birbirine girdiğini görme ve gözlerin erken olarak yorulması belirtileri astigmat habercisidir.
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir. Göz tembelliği olarak bilinen ambliyopiye neden olabilir. Loş ışıkta kitap okumak, televizyonu yakından izlemek gibi davranışlar astigmatın ilerlemesine sebep olmaz.
Astigmat Nasıl Geçer? Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusurları kendiliğinden geçmez. Mutlaka göz durumu değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Astigmat olan kişiler göz numarasına bağlı şekilde astigmat gözlüğüne ihtiyaç duyabilir. Astigmat olan kişilerde yaygın olarak görülen belirti bulanık görme problemidir. Kişilerde yaygın olarak görülen bir göz problemi olan astigmat aynı zamanda genellikle tedavi edilebilen bir durumdur.
Astigmatizma, doğar doğmaz izlenir ve ilk 3 yaş içerisinde biraz azalabilir. Ama daha sonraki yıllarda hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.
Astigmat tedavi edilir mi? Evet edilir. Astigmat bir kırma kusurudur, optik yöntemler yani gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görmeye olan negatif etkisi ortadan kaldırılabilir. Gözlük kullanmak istemeyen hastalarda lazerle göz çizme denilen refraktif cerrahi yöntemlere tedavi edilebilir.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Düşük ve orta derecede miyop, astigmat ya da hipermetrop olan kişilerde bu tür ameliyatlar uygulanabilmektedir. Toplumda göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen excimer lazer ameliyatı, çeşitli görme kusurlarında kullanılmaktadır. Bu kusurlar astigmat, miyop, hipermetrop ve şaşılık sorunlarıdır.
Astigmat sorunu bulunan kişiler gece ışıklarını doğru bir şekilde algılayamazlar. Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur.
Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekir. Yani bir gözün görme seviyesi 0.7, diğer gözün görme seviyesi ise, 0.9 ise toplamda da 5. maddeye göre, 16/20 elde edilir.
Kişinin bulanık ve çift görmesine neden olan bir görme problemi olan astigmatta kornea, ışığı farklı bir kuvvette kırar ve ışınlar birden fazla noktaya düşer. Sonuç olarak hasta nesneleri net bir şekilde göremez, bulanık ve kırık görür.
Diğer göz kırma kusurlarında olduğu gibi ışık, retinada odaklanması gereken noktaya odaklanamaz. Astigmat türüne göre, retinanın önüne veya arkasına odaklanabilmektedir. Böylece astigmat hastaları, retinada ışığın düştüğü bölgeye göre yakını veya uzağı net görememektedir.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Bu iki aksın güçleri birbirine eşitse o zaman astigmat yok demektir. Ancak bu akslardan biri -1 diyoptri , diğer de 0 diyoptri varsa, bu durumda dikey aksta bir astigmatizma var demektir. Dikey aksta bir astigmat varsa, o zaman görüntüler ya fazla küçülür ya fazla büyür.
Genellikle doğuştan mevcuttur ancak bir göz ameliyatından veya göz yaralanmasından sonra da gelişebilir. Kırma kusurları olarak bilinen bir grup görme sorunlarından biridir.
Astigmat, korneda meydana gelen kırılma hatası nedeniyle kişinin bulanık ve çift görmesi sorunudur. Astigmatta kornea, ışığı farklı bir kuvvette kırar ve ışınlar birden fazla noktaya düşer. Bu nedenle kişi nesneleri net göremez; bulanık ve kırık görür.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Göz Bozukluğunda Dereceli Gözlük Takılmazsa Ne Olur? Sonuç olarak, dereceli gözlük takmamanın birçok olumsuz etkisi vardır. Göz bozuklukları, görme keskinliği kaybı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, bulanık görme ve hatta göz kaybı gibi ciddi sorunlara neden olma olasılığı vardır.
Polislikte göz derecesi miyop hastalarında, miyop+astigmat göz derecesi en fazla -2.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir. Polislikte göz derecesi hipermetrop hastalarında hipermetropi+astigmat göz derecesi en fazla +1.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir.
Astigmat görüş netliğinin yitirilmesi anlamına gelir ve kişiyi miyop ve hipermetrop durumlarına göre daha fazla etkileyen bir hastalıktır. Günlük yaşamın kesintiye uğramasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri