Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir. Genel olarak erken doğmuş prematüre bebeklerde görülmektedir.
Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir. Göz tembelliği olarak bilinen ambliyopiye neden olabilir. Loş ışıkta kitap okumak, televizyonu yakından izlemek gibi davranışlar astigmatın ilerlemesine sebep olmaz.
Bulanık görme, yatay, dikey veya çapraz gibi bir yönde daha fazla oluşabilir. Astigmat doğumdan itibaren mevcut olabilir veya gözlerde yaralanma, hastalık veya ameliyattan sonra gelişebilir. Zayıf ışıkta okuma, televizyona çok yakın oturma veya şaşılık gibi faktörler astigmatın ilerlemesine neden olmaz.
Astigmat derecesi çoğunlukla ilerlemez; gözlerin yorulması, uzun süreli kitap okumak, az ışıkta okuma yapmak ya da uzun süre ekrana bakmakla ilgili yoktur.
Astigmat Nasıl Tedavi Edilir? Basit bir göz muayenesi ile tanı konur. Astigmatizma; gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Astigmat Nasıl Geçer? Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusurları kendiliğinden geçmez.
Astigmat genellikle kornea tabakasının şekil bozukluğundan kaynaklandığı için genellikle kendi kendine kayıp olmaz.
Astigmatizma; gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir.
1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu dereceye miyop ya da hipermetrop gibi göz kusurları da araya girdiği için gözlük kullanılması gerekir. Bu aralıktaki astigmat hastalarının her ay düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları gerekir.
Astigmat dereceleri şu şekildedir: 0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Astigmat Gözlük Takılmazsa İlerler mi? Bazı özel durumlar hariç astigmat genelde ilerlemez.
Dikey aksta bir astigmat varsa, o zaman görüntüler ya fazla küçülür ya fazla büyür. Sonuçta astigmat sonucunda uzakta ve yakında bulanık görmeye yol açar.
Uzak ve yakında görme bulanıklığı, ışık hassasiyeti, az ışıklı ortamda okuma güçlüğü, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yetişkinlerde astigmatın belirtileri arasında gösterilir. Çocuklarda astigmat belirtilerinin ise anlaşılması zordur. Bu nedenle çocuklarda düzenli göz kontrolü oldukça önemlidir.
Astigmat sorunu bulunan kişiler gece ışıklarını doğru bir şekilde algılayamazlar. Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Lasik lazer yöntemiyle eğer hastanın göz yapısı uygunsa miyoplarda 8- 10 numaraya kadar, karışık astigmatlarda 5 numaraya, hipermetroplarda ise 5 numaraya kadar başarı sağlanabiliyor. Lasek yöntemi de yine Lasik tedavisi gibi miyop, hipermetrop ve astigmatın lazer ile tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Genel olarak astigmat belirtileri şunları içerir: Yakın ve uzağı bulanık veya çarpık görme. Gece görüş açısında ve araba kullanırken yaşanan zorluk. Geceleri ışık etrafında parlamalar görmek.
Astigmatta kornea, ışığı farklı bir kuvvette kırar ve ışınlar birden fazla noktaya düşer. Bu nedenle kişi nesneleri net göremez; bulanık ve kırık görür. Astigmat, genellikle genetiktir. Normal sağlıklı bir göz yapısında, kornea düz bir topun yüzeyi gibi yuvarlak bir eğriliğe sahiptir.
Göz Bozukluğunda Dereceli Gözlük Takılmazsa Ne Olur? Sonuç olarak, dereceli gözlük takmamanın birçok olumsuz etkisi vardır. Göz bozuklukları, görme keskinliği kaybı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, bulanık görme ve hatta göz kaybı gibi ciddi sorunlara neden olma olasılığı vardır.
Lazer ameliyatı olmak isteyen kişiler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Aynı zamanda son 2 yıl içerisinde göz numarasında ilerlemesi olmayan ve numarası; miyop ise (-1) ile (-10) arasında, astigmat ise (-1) ile (-6) arasında, hipermetrop ise (+1,5) ile (+6) arasında olmalıdır.
Astigmat Dereceleri
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Doğrusu: Bilinenin aksine gözlük takmak ya da takmamak gözlük numarasının ilerlemesini etkilemez. Gözlük tedavisinin amacı görme düzeyini artırmaktır.
Göz numarasının artma sebepleri genellikle, göz kusurları, tanı alınan durum , yaş , cinsiyet vb. durumlardan ibarettir. Sık sık duyduğumuz ve halk arasında ciddi bir şekilde artarak yayılan ''Televizyona veya ekrana yakından bakınca gözlerin bozulur.
Astigmatizma retina üzerine hiçbir şekilde net hayal düşememesine yol açan bir kırma kusurudur. Daha önce gözlüklerle tedavi edilebilen bu durum, günümüzde yaygın olarak yumuşak lenslerle de tedavi edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri