Astigmat sorunu bulunan kişiler gece ışıklarını doğru bir şekilde algılayamazlar. Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur.
Astigmatı olan kişiler, uzak veya yakın mesafeden net göremezler. Bazen ise hem uzağı hem yakını net görememe sorunu birlikte ortaya çıkmaktadır. Baktıkları nesne ve şekilleri kenarları uzamış ve dağınık bir şekilde bulanık görürler. Ayrıca geceleri ışıklı nesnelerin kenarlarında ışık ışınlarını görürler.
Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.
Astigmatın temel belirtisi bulanık görme, uzak yazıları okuyama, gece ışıklarda dağılma şeklinde ortaya çıkar.
Astigmat, nesnelerin net ve düzgün görülmemesine neden olan ve toplumda oldukça sık karşılaşılan bir göz bozukluğudur. Uzak ve yakında görme bulanıklığı, ışık hassasiyeti, az ışıklı ortamda okuma güçlüğü, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yetişkinlerde astigmatın belirtileri arasında gösterilir.
İlgili 17 soru bulundu
Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
Lazerle astigmatı düzeltebilmekteyiz. Gözlükle astigmatın düzeltilmesi belli bir dereceye kadar mümkün olabiliyor. Sıfır elli ya da bir ya da bir buçuk iki astigmatı varsa bunları düzeltmek o kadar problemli değil. Gerçi yine de iki derece astigmatı olan bir kişiye hemen iki derece astigmatını verirsek problem olur.
Astigmat Gözlük Takılmazsa İlerler mi? Bazı özel durumlar hariç astigmat genelde ilerlemez.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Astigmat, korneda meydana gelen kırılma hatası nedeniyle kişinin bulanık ve çift görmesi sorunudur. Astigmatta kornea, ışığı farklı bir kuvvette kırar ve ışınlar birden fazla noktaya düşer. Bu nedenle kişi nesneleri net göremez; bulanık ve kırık görür.
Basit miyop astigmat: Gözün sahip olduğu iki eksenden biri retinaya odaklanırken diğer eksen onun önüne odaklanır. Bileşik miyop astigmat: Gözün her iki ekseninin de retina önüne odaklandığı durumlardır. Bu türde uzak yakın fark etmeksizin herhangi bir mesafede bulanık görüşe sahip olursunuz.
Kişinin bulanık ve çift görmesine neden olan bir görme problemi olan astigmatta kornea, ışığı farklı bir kuvvette kırar ve ışınlar birden fazla noktaya düşer. Sonuç olarak hasta nesneleri net bir şekilde göremez, bulanık ve kırık görür.
Astigmat İlerler Mi? Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir. Göz tembelliği olarak bilinen ambliyopiye neden olabilir.
Kişilerin çift ve bulanık görmesine sebep olan bir görme sorunu olarak belirtilen astigmatta kornea, ışığı değişik bir güç ile kırar ve ışınlar ise birden fazla noktaya düşer. Bununla beraber hasta, nesneleri kesin bir biçimde göremez, kırık ve bulanık görür. Astigmatlı kişiler hem uzağı hem de yakını bulanık görür.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Bu iki aksın güçleri birbirine eşitse o zaman astigmat yok demektir. Ancak bu akslardan biri -1 diyoptri , diğer de 0 diyoptri varsa, bu durumda dikey aksta bir astigmatizma var demektir. Dikey aksta bir astigmat varsa, o zaman görüntüler ya fazla küçülür ya fazla büyür.
1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu dereceye miyop ya da hipermetrop gibi göz kusurları da araya girdiği için gözlük kullanılması gerekir. Bu aralıktaki astigmat hastalarının her ay düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları gerekir.
Korneada uygun olmayan kıvrımlar varsa kornea astigmatı, lenste uygunsuz kıvrımlar varsa lentiküler astigmatından söz edilir. Her iki tür astigmat bulanık görmeye neden olabilir. Bulanık görme, yatay, dikey veya çapraz gibi bir yönde daha fazla oluşabilir.
Lasik lazer yöntemiyle eğer hastanın göz yapısı uygunsa miyoplarda 8- 10 numaraya kadar, karışık astigmatlarda 5 numaraya, hipermetroplarda ise 5 numaraya kadar başarı sağlanabiliyor. Lasek yöntemi de yine Lasik tedavisi gibi miyop, hipermetrop ve astigmatın lazer ile tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Astigmat Nasıl Geçer? Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusurları kendiliğinden geçmez.
Astigmatizma retina üzerine hiçbir şekilde net hayal düşememesine yol açan bir kırma kusurudur. Daha önce gözlüklerle tedavi edilebilen bu durum, günümüzde yaygın olarak yumuşak lenslerle de tedavi edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri