KALBİN DURMASI EN ÇOK BEYNİ ETKİLİYOR Oksijensiz kalan diğer organ hasarları yapılan tedaviler ile giderilebilirken, beynin bu durumdan etkilendikten sonraki geri dönüşü daha güçtür. Beyinde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle kişi, küçük sakatlıklar yaşayabileceği gibi yaşamı boyunca yatağa mahkum da kalabilir.
Kardiyak arrest olarak da adlandırılan kalp durması, kalbinizin aniden atmayı durdurduğu anlamına gelir. Bu, beyine ve diğer organlara kan akışını keser. Acil bir durum ve hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Ani kalp durması anında acilen 112 aranmalıdır.
Dr. Murat Gülbaran, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ''Kalp durursa ilk 3-5 dakikadan sonra hastanın geri dönme ihtimali azalıyor. Aslında kalp için bu süre 10 dakikaya kadar uzayabilir, ama 3-5 dakikadan sonra beyinde araz kalıyor.
Kalbin ve/veya solunumun durması halinde; dokulara yaşamaları için gereken oksijen taşınamaz ve dokulardaki hücreler ölmeye başlar. Vücudumuzda oksijensizliğe en hassas olan doku beyindir. Beyin dokusu, 3 dakikadan fazla oksijensiz kalması halinde ölmeye başlar ve geri dönüşü olmayan bir biçimde beyin hasarı gelişir.
Hastanın vücudunda veya beyninde kalıcı hasar olmaması da çok nadir görülen bir durumdur. İlk müdahale oldukça önemli çünkü kalp durduktan 5 dakika sonra hayati fonksiyonlar biter. Eğer kalp durduktan hemen sonra kalp masajına ve solunum desteğine başlanırsa hasta bir saatlik sürede de hayata dönebilir.
İlgili 36 soru bulundu
' sorusu ile sıkça karşılaşabiliriz. Beyin fonksiyon göstermese de solunum ve yaşam desteği sağlandığı sürece kısıtlı bir zaman dilimi boyunca kalp atmaya devam eder. Ancak beyin ölümü süreci geri dönüşümsüz olduğu için bir süre sonra kalp duracak ve diğer tüm organlarda fonksiyonlarını kaybedecektir.
Bu bağlamda doktorlar, insanların beyinlerinin klinik olarak öldükten sonra da çalışmaya devam edebileceğine dair bilimsel kanıtlar buldu. Bir hasta, kalbi durduktan 10 dakika sonra kalıcı beyin aktivitesi gösterdi ve normalde derin uykudayken alınan beyin dalgalarını tecrübe etti.
5 dakikadan daha fazla oksijensiz kalan beyin hücreleri ölmeye başlar ve daha ağır belirtiler oluşur. Bu durum koma, nöbet ve ölüme kadar gidebilir.
Kalp durması ve kalp krizi; kalp hücrelerinde geri döndürülemez bir hasar yaratırken, ölüm gerçekleştiği takdirde bu hücrelerin iyileşmesi imkansızdır.
KALP DURDUKTAN SONRA BİLİNÇ 3 DAKİKA BOYUNCA...
Bilim dünyasında çığır açan bu araştırmayı gerçekleştiren ekibin başındaki Dr. Sam Parnia, “Düşünülenin aksine, ölüm belirli bir anda meydana gelmez. Ciddi bir hastalık ya da kaza neticesinde kalp, ciğerler ve beyin işlevini yitirmeye başlar.
Kalp durduğunda kan vücutta hareket edemez ve ağır kırmızı kan hücreleri yerçekimi etkisiyle kan serumunun içinde çökerler. Ölümden üç saat yirmi dakika kadar sonra görülmeye başlar ve 4-5 saat içinde kan kılcal damarlar içinde pıhtılaşmaya başlar. Maksimum morluk 6–12 saat arasında gözlenir.
Yapılan araştırmalara göre, beynin tamamen ölmesi kalp durduktan birkaç saat sonra gerçekleşiyor. Beynin tamamen ölmesi kalp durduktan birkaç saat sonra gerçekleşiyor. ABD'de Langone Tıp Fakültesi Yoğun Bakım ve Reanimasyon Bölümü Başkanı Dr. Sam Parnia ölümden sonra beynin çalışmaya devam ettiğini söyledi.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalp durması:
Kalp durmasına 5 dakika içinde müdahale edilmezse dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı oluşur ( beynin oksijensiz kalmaya en hassas organımız olduğu ve ilk hasar belirtilerinin buradan başlayacağı akıldan çıkarılmamalıdır ).
Kan akımı durunca veya çok azalınca beyin hücreleri en çok 5 dakika dayanabilir. Daha sonra geri dönüşümsüz hasar ve hücre ölümü başlar. Kalp durması oluştuktan sonraki birkaç dakika içinde kalp masajı ve elektroşok uygulanabilirse kişi ölümden kurtulabilir.
Baş dönmesi ve vertigo kalp krizinden önce gelebilir ve yaklaşan bilinç kaybı veya bayılma belirtilerine neden olabilir. Ayrıca aritmilere ve kalp ritmindeki ani değişikliklere de neden olabilirler.
Her yaşta meydana gelebilir. Amerika'da genç atlet ölümlerinin önde gelen sebeplerinden biridir ve gençlerde meydana gelen tüm ölümlerin yaklaşık %7'sinden sorumludur. AKD ve AKÖ yaygın olmamakla birlikte aileler ve halk üzerinde yıkıcı etkileri vardır.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Nabız vuruşları ritmik ve dolgundur. Pek çok nedenden dolayı değişiklik gösterir. Normal nabız değerleri kişiden kişiye farklılık gösterir ancak belirli bir aralık içinde olması gerekir. Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızı dakikada 60-100 aralığında olması normaldir.
Öldükten sonra, bilinci canlı tutacak enerji olmadığından, elektrik sinyalleri kaybolur. Nöral ağlar arasında ne nöronlar ne de glia hücreleri aktiftir artık. İletişim durur. Bu da tamamen karanlığa gömülmek demektir.
Bu deney sonucunda ölüm sürecinde beyin 15 dakika boyunca aktif kalıyordu. Thierry ise bu konuyla ilgili ekstrem durumlar yaşayan insanların 6,7,8 ve hatta 10 dakika sonra hayata dönebildiğini, bu sebeple beynin kapanmasının teoride saatlerce sürebileceğini belirtti.
Fakat bu durumda hasta yakınları doktorlar tarafından dikkatlice bilgilendirilmeli, hastanın kalbi her ne kadar çalışsa da bunun geçici bir durum olduğu açıklanmalıdır. Genel olarak bakıldığında ise beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yaklaşık 48 - 50 saat arasında kalbinin tamamen durduğu gözlemlenmiştir.
Bu süre maksimum 72 saattir. Bu nedenle bugün artık kesin olarak biliyoruz ki beyin ölümü tam anlamıyla ölümü ifade eder. Bu 72 saatlik süre içinde organların canlılığını koruyabilmesi için çok yoğun bir tıbbi bakımın yanında bedenin solunum cihazına da bağlı olması gerekir.
Kalbi ve solunumu duran kişiye zamanında ilk yardım uygulanmazsa 10 dakika kadar oksijensiz kalan beyin geri dönüşümsüz şekilde hasar görmeye başlayacaktır.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri