Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir.
Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir. -Astım hastaları her zaman havuz yerine denizi tercih edilmelidir. Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan klor veya diğer kimyasal dezenfektanlar astım ataklarını tetikleyebilir.
Astım hastalarına iyi gelen hava %30-50 arasında nem oranına sahip olan havadır.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Klimalar, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezidir. Havayı serin, ferahlatıcı ve rahat tutarlar. Ayrıca klimaların; astım kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabileceklerine dair kanıtlar da bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir.
Astım hastaları hangi aylarda artar? Mart, nisan ve mayıs aylarında astım belirtileri artar. Bunun sebebi ise polen yoğunluğunun artmasıdır.
ASTIM EN YÜKSEK RİSK
Araştırma, yüksek tansiyon riskine ek olarak, alerjisi olan 39 ile 57 yaş arasındaki kişilerde koroner kalp hastalığı için daha yüksek risk buldu. Koroner kalp hastalığı, kalbe kan sağlayan arterlerin duvarlarında plak biriktiğinde ortaya çıkıyor.
Astımı olan kişinin solunum yollarının etrafındaki kasları gevşetmek için astım ilacı içerebilecek bir rahatlatıcı inhaler taşıması gerekecektir. Bu ilaçlar kısa etkili, hızlı başlangıçlı beta-2 agonisti ve antikolinerjik bronkodilatörleri içerir.
Astım hastasının yatak odasında az eşya olmalı, yorganı, yastığı, elyaf olmalı, nevresimleri sık değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalı, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı, perdeleri sentetik ve sık yıkanabilir olmalı, yatak odasında halı olmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir.
Buhar Odasının Rahatlatıcı Etkisi
Faydaları arasında, sinüzit, grip, astım, nefes yolu rahatsızları gibi birçok hastalık için rahatlatıcı etki gösterir.
Alerjik astımı diğer astımlardan ayıran fark, çeşitli alerjenlerin inhalasyonu ile astımın ortaya çıkmasıdır. Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, kedi, köpek alerjenleri, alerjik astım nedeni olabilir.
Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir. Kontrol önlemlerini alıp yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olanlarsa rahat bir hayat sürdürebilir.
Astım ataklarının bazı erken belirtileri şunlar olabilir: Geceleri sık ve kesik kesik öksürük. Konuşurken nefes yetmiyormuş hissi. Egzersiz sırasında çabuk yorulma ve kendini güçsüz hissetmek.
Astım hastaları, şikayetleri olmasa bile günde en az iki kez nefes açıcı spreyler kullanıyor.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Astım tedavisinde kullanılan en önemli ilaç kortizondur. Astım tedavisinde nefes yoluyla alınan kortizon, ağızdan ya da damar yoluyla alınan kortizondan farklı olmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullanımında kilo alımı, kemik erimesi ya da iştah artışı gibi yan etkiler göstermemektedir.
Astım hastalığı ilerlerse ne olur? Astım hastalığı; düzenli takipler ve yaşam tarzına düzenlemeleri ile kontrol altına alınabilir. Ancak tedavi edilmeyen astım, benzer belirtiler gösteren ama çok daha tehlikeli bir solunum yolu hastalığı olan KOAH'a dönüşebilmektedir.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
Astım, hava yollarını etkileyen uzun süreli bir solunum rahatsızlığıdır. Astımı olan kişilerde, bir atak sırasında daralıp sıkılaşan iltihaplı hava yolları vardır. Bu, akciğerlere ulaşabilen oksijen miktarını kısıtlayarak nefes almayı çok zor ve bazen imkansız hale getirir. Astım atakları ölümcül olabilir.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
3. Görüntüleme: Astım beraberinde ortaya çıkan yapısal sorunlar ve enfeksiyonları tespit etmek amacıyla kullanılan göğüs röntgeni ya da Bilgisayarlı Tomografi(BT) taramasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri