Sedef hastalığı, akne problemi, egzama, mantar, yanık, sivilce, saçlı deride kepeklenme gibi problemler ile karşı karşıya kalındığında mutlaka cildiyeye gidilmelidir. Bu rahatsızlıklar dışındaki cilt hastalıklarına karşı da dermatolojik muayene olunabilir.
Halk arasında cildiye olarak da bilinen dermatoloji deri haricinde; deri ekleri (saç, tırnak, ter bezleri), ağız içi gibi mukoza bölgeleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde etkili rol oynamaktadır.
Dermatoloji (Cildiye), deri, deri ekleri (saç, tırnak vb.) hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı, tedavi ve takibi ile ilgilenen tıp dalıdır. Ayrıca cildin güzel ve sağlıklı görünmesiyle de ilgilenir.
Cilt, soluk mu, kızarık mı, kuru mu, yağlı mı, sivilceli mi, hassas mı, allerjik mi, kuru ama sivilceli mi, güneş ışınlarından ne kadar etkilenmiş, nemli mi, kırışık mı, kılcal damarlı mı, ben'li, güneş lekeli (lentigo), melasmalı (bölgesel lekeler) mı, tüm bu unsurların tamamına bakılarak değerlendirilir.
Dermatoloji tanı ünitemizde, alerji testi, gıda tolerans testi, vitiligo ve frengi gibi yaygın hastalıklar için birçok test yapılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Dermatoloji, cilt hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalı. Deri bilimi olarak da adlandırılmaktadır. Saç dökülmesi hangi nedene bağlı olursa olsun eğer bir kişi böyle bir durumdan yakınıyor ise hiç paniğe kapılmadan bir Deri Hastalıkları (Dermatoloji=Cildiye) uzmanına başvurmalıdır.
Cinsel yolla bulaşabilen; vajinada, peniste yani genital bölgelerde ya da vücudun diğer bölümlerinde görülebilen viral hastalıklarla da cildiye bölümü ilgilenmektedir.
Dermatoloji, vücut derisi, kafa derisi, saç, tırnaklar ve zührevi hastalıklar ile ilgili sorunları içine alan bir tıp dalıdır. Dermatoloji, bu maksatla deri, saç, tırnak, ağız içi ve genital organlarda görülen çeşitli hastalıklarda tanı konulmasını sağlamak için organları, dokuları ve beden sıvılarını inceler.
Cilt hastalıklarının tanısında kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır: Laboratuvar tahlilleri: Hastalıkların büyük çoğunluğunun tanısında hematolojik, biyokimyasal ve mikrobiyolojik laboratuvar tahlilleri önemli yer tutar.
Bu işlem trimer veya jilet ile lazer uygulama merkezlerinde de yapılabilmektedir. Tedavi öncesi cilde krem vb kozmetik ürünler sürülmemeli, sürekli kullanılan ürünler varsa cilt bir temizleyici vasıtasıyla tamamen temizlenmelidir. Uygulama esnasında cilt üzerinde makyaj malzemesi bulunmamalıdır.
Dermatologlar topikal veya oral ilaçlar reçete edebilir, ekstraksiyon veya kimyasal peeling gibi prosedürler uygulayabilir ve cilt bakımı rutinleri hakkında tavsiyelerde bulunabilir. Bir aile hekimi ayrıca akneyi teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Gerekirse hastaları dermatoloğa yönlendirebilirler.
Egzama, atopik dermatit, akne (sivilce), sedef hastalığı ve diğer cilt hastalıkları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, siğiller, uçuklar, zona, mantar hastalıkları, cildin iyi huylu ve kötü huylu tümörleri, saç hastalıkları, tırnak bozuklukları, benler ve vitiligo en sık görülen dermatolojik hastalıklardır.
Aile hekimliğinde en sık rastlanan hastalıklardan biri de dermatolojik problemler. Cilt problemlerinin birinci basamakta başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi ikinci ya da üçüncü basamağa başvuru sayısını da azaltıyor. Uzmanlar dermatoloji uygulamalarının birinci basamakta yaygınlaşmasını öneriyor.
Enfeksiyon Hastalıkları
Bu enfeksiyonlar, cilt, hepatit türleri, ishal, influenza, eklem ve kemik iltihaplanmaları gibi hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklar İç Hastalıkları bölümünün uzmanlık alanına girer.
Bu nedenle dermatolojik hastalıklar fark edildikleri andan itibaren derhal tedavi edilmelidir. Cilt hastalıklarının tanı ve tedavileriyle Cildiye veya Deri ve Zührevi Hastalıkları olarak da bilinen Dermatoloji bölümlerinde, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıl uzmanlık eğitimi alan hekimler ilgilenir.
Anabilim Dalımızda alanında deneyimli dermatolog hekimler tarafından en iyi tanı ve tedavi yöntemleri kullanılarak dermatolojik hastalıklara ve estetik şikayetlere tedaviler yapılmaktadır.
Dermatolog, cilt, saç ve tırnak durumlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Akne teşhis ve tedavisinde en nitelikli profesyonellerdir.
Retinoid kremler veya benzoil peroksit kremi tercih edilir.Haftada 1-2 kez sürülmeli ve tüm yağlı alanlara uygulanmalıdır. Daha derin izlerde; derin peeling, dermabrazyon, PRP, dermaroller, lazer uygulamaları veya birkaç tedavi birlikte yapılabilir. Dermatologa danışmak ve sabırlı olmak gerekir.
Cildinizi fazla yağdan arındırarak ve bakteri oluşumunu önleyerek, cildinizde siyah nokta oluşumunun engellenmesine katkı sağlarlar. Daha ağır vakalarda, dermatoloji uzmanı tarafından yazılan reçeteyle, eczanelerden A vitamini içeriğine sahip ilaçlar alabilir ve siyah nokta tedavisine başlayabilirsiniz.
Acil servise başvuran hastaların çoğu tedavileri de düzenlenerek taburcu edilir. Dehidrate, oral alımı bozuk, termoregülasyonu bozuk, öz bakımı kötü olan, immünsuprese, ek ciddi sistemik hastalığı olan hastalar dermatoloji ile de konsulte edilerek hospitalize edilmelidir.
Uyuz teşhisi genellikle bir dermatolog tarafından yapılır. Uyuzun teşhisi için öncelikle ciltteki semptomlar gözlemlenir.
eleman.net verilerine göre, Cildiye Doktoru 2023 yılında ortalama 80.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Cildiye Doktoru , Ocak 2023 yılında ortalama 68.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 41.844 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Dermatolog, deri hastalıkları uzmanıdır. Dermatoloji yani halk arasında yaygın bilinen adıyla cildiye hekimlerine verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri