Beta-karotenin egzersizle tetiklenen astım atakları- nın önlenmesinde ve astım krizlerinin hafiflemesinde yararlı olabileceği bildirilmiştir. Havuç, ıspa- nak, marul, domates, patates, brokoli, kavun, portakal ve balkabağı en yüksek oranda beta-karoten içeren besinlerdir.
Örneğin elma, portakal, nar, zencefil, zerdeçal, balık, ıspanak ve domates suyu astıma iyi gelen yiyecek ve içecekler arasında yer alır.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
C vitamini içeren besinler; portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi; E vitamini içeren besinler; badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeğidir. 3- Quercetin içeren yiyeceklere yer verilmelidir.
Bazı araştırmacılar D vitamini eksikliğinin, bazıları ise diyetteki D vitamini fazlalığının astım ve alerjik hastalıkların artışına yol açtığını savunmaktadır. Böylece günümüzde D vitamininin alerjik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanımını bazı yazarlar önermektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Antioksidan etkisi ve probiyotik içeriği bulunan andız pekmezinin faydaları şunlardır: Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç
Gıda. Alerjik astım krizlerinin birçoğu gıda alerjisi sebebiyle ortaya çıkar. Astıma yol açan gıdaların en çok bilinenleri kabuklu yemişler, kabuklu deniz hayvanları, süt ve süt ürünleridir. Bunlar dışında, kişiden kişiye değişiklik gösterebilen pek çok gıda da alerjik astıma neden olabilmektedir.
Astım Nasıl Tedavi Edilir? Astım hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, fakat hekiminiz tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanarak astım kontrol altında tutulabilir. Astım tedavisinin temelinde semptomlar ile tetkiklere dayalı olarak, periyodik kontrollerle uygulanan basamak tedavisi uygulanır.
Nefes darlığının nedeni belirlenip tedavi edildiğinde nefes darlığı iyileştirilebilir. Astımda, esas olarak, içeriğinde düşük doz kortizon ve bronş genişleticilerin olduğu solunum yolu ile kullanılan gaz ve toz inhaler ilaçlar kullanılmaktadır.
A ve C-VİTAMİNİ; FLAVONOİDLER
C vitamininden zengin portakal, mandalina, kivi gibi gıdalardan zengin beslenmek astımı olan çocuklarda hastalığın seyrine olumlu etki etmektedir. A vitamininden zengin havuç, yumurta gibi gıdaların dengeli bir şekilde beslenme düzenine sokulması çok önemlidir.
Lavanta Uçucu Yağı:
Lavanta uçucu yağı antialerjen etkilidir. Antialerjen etkisinin mast hücrelerinden histamin salınımını azaltarak yaptığı düşünülmektedir. Bu etki nedeniyle de lavanta uçucu yağının astım için alternatif bir tıbbi ürün olarak değerlendirilebileceği bildirilmiştir.
Astıma bağlı sorunları hafifletmeye yardımcıdır. Potasyumun yanında yüksek miktarda antioksidan içeren muz, astım hastalığının yol açtığı sorunların hafifletilmesine yardımcı olabileceği düşünülen besin kaynaklarından bir tanesidir.
Astım atağı sırasında, hava kanalları şişer ve daralır. Bu da nefes almayı zorlaştırır, hırıltılı solunuma ve nefes darlığına sebep olur. Sıcak sıvıların ürettiği buhar bu hava kanallarını açmaya yardım eder.
Alerjik astım rahatsızlığı bulunan kişilerin kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlardan uzak durması gerekmektedir. Ayrıca alerjik astıma stres, mevsim değişiklikleri ve hava kirliliği de neden olabilmektedir.
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
“Astım öksürüğüne ne iyi gelir” soruna verilebilecek en doğru cevap baldır. Bir bardak ılık suya eklenen bir çay kaşığı bal, astım ataklarının etkilerinin azalmasına yardımcı olur. Daha hızlı ve etkili sonuç için bu içecek günde 2-3 kez hazırlanıp tüketilmelidir.
Hem erişkin hem de çocukluk çağında görülebilen astım hastalığının en sık nedenleri alerji ve çevresel faktörlerdir. Bazı alerjen maddeler astıma sebep olabileceği gibi sigara kullanımı veya pasif içicilik, kömür-egzos dumanı, kimyasal maddeler de hastalığa zemin hazırlayabilir.
Astımı olan kişinin solunum yollarının etrafındaki kasları gevşetmek için astım ilacı içerebilecek bir rahatlatıcı inhaler taşıması gerekecektir. Bu ilaçlar kısa etkili, hızlı başlangıçlı beta-2 agonisti ve antikolinerjik bronkodilatörleri içerir.
Geçmeyen ve sabah görülen öksürüğün en sık nedeni astımdır. Hastalık tamamen iyileşmez ama tam kontrol altına alınabilir. Astımın tedavisi eğitimle başlar. Kortizonsuz astım tedavisi çok zordur.
Düzenli ilaç kullanan, sık solunum yolu enfeksiyonu gelişmeyen, tozlu bir işyerinde çalışmayan, kimyasallara maruz kalmayan, alerjisi olmayan ve sigara kullanmayan hastalar tedaviden çok fayda görür ve bu astım hastalarının yaklaşık yarısında tamamen ilaçsız takip edilebilecek kadar düzelme görülebilir.
Kokular gibi soğuk hava da astım için tetikleyicidir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan solunması burunda tıkanma, akciğerlerde ve bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım ataklarına sebep oluyor.
Aşırı tatlı tüketmenin astım atağına yol açtığını belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, özellikle astım ve reflü hastalarını uyardı. Bayramda aşırı şeker ve çikolata tüketimi astım hastaları için tehlikeli olabiliyor.
Astım atakları genellikle belirli tetikleyicilerin (toz, duman veya egzersiz gibi) varlığında meydana gelir. Alerjik astım ise özellikle alerjenlere karşı vücudun aşırı tepkisi sonucunda ortaya çıkan bir astım türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri