Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahudiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için Peygamberimiz (s.a.s.) öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Muharrem orucu kaç gün sorusuna cevaben Diyanet'in verdiği cevapta şöyle açıklayıcı bir kesit vardır: “Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Tek başına aşure günü oruç tutmak mekruh olur. Çünkü Yahudilere benzenmiş olur. 9. ile 10. veya 10. ile 11. günü tutulursa mekruh olmaz. Peygamber Efendimiz de aşuregününü, bir gün öncesi ya da sonrasını ilave ederek oruçlu geçirmeyi emir buyurmuştur.
Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca yoktur. Cuma günü nâfile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle cuma gününü seçmenin mekruh oluşu, bu günün Müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.
Muharrem Ayı'nın onuncu günü yani Aşure Günü oruç tutmak Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise müekked sünnetir. Ancak oruç tek olarak tutulmaz.
İlgili 15 soru bulundu
Bazı rivâyetlerde ise bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Bezzâr, el-Müsned, 11/399 [5238]; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, 4/475 [8406]). Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır.
AŞURE GÜNÜ CUMAYA DENK GELİRSE NE OLUR? 'Aşure Günü cumaya denk gelirse kıyamet mi kopar?' İslami kaynaklara göre böyle bir gerçeklik yok. coştuğu ve bollaştığı bir aydır.
Yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharremin dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Müslim, Sıyâm, 133-134 [1134]); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 1/241 [2154]).
Aşure günü oruç tutulurken önemli olan aşure gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.
Bahreyn'deki Muharrem Mâtemi törenleri sırasında Şiîler sine vururken. Şiî inancında Aşûre Günü'ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. İnanca göre Şiîlik'te önemli bir figür olan İslam peygamberi Muhammed'in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde öldürülmüştür.
Oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında bayram günleri gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138]).
Kim, Âşure orucu tutarsa o kişinin bir yıllık günahı bağışlanır.” Taberani Mucemu'l-Evsad, Tergib ve Terhib 2/466 5) Er-Rübeyyi binti Muavviz (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Âşure gününün sabahında Ensar köylerine haber gönderip şöyle buyurdu: “Herkim iftar ederek sabahladı ise günün ...
Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).
Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem'in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b.
Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir. Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).
Aşure orucuna nasıl niyet edilir? Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir.
sünnetine uygun davranışlardan biridir. Bu nedenle aşure gününde oruç tutarak peygamberin sünnetini takip etmek, sevap kazandırır. Aşure günü orucu tutmak, geçmiş yıllardaki günahların affedilmesine vesile olabilir. Hadislerde, bu günün orucunun geçmiş bir yıl içindeki günahların affına sebep olduğu belirtilir.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Muhammed, Medine'ye hicretinden itibaren Aşure Günü'nde ve her ay 3 gün oruç tutuyordu. Daha sonra orucun tüm Müslümanlara farz ibadet olduğunu bildiren ayetler nazil oldu: “Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı (Bakara, 183). Bu olay, Hicret'in 2'nci yılında, yani 624 yılının ilk aylarında yaşandı.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Bu kapsamda, yalnızca aşure gününü oruçlu geçirmek isteyenler, 27 Temmuz Perşembe gecesi sahur yapmalı ve 28 Temmuz Cuma gününü oruçlu geçirerek akşam ezanıyla birlikte iftarını yapmalıdır. İslam takvimine göre Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu günlerinde tutulur.
Sahura kalkmadan oruç tutulur mu günah mı diye kafası karışanlar olabilir, sahurun da oruç tutarken farz olduğunu düşünenler de olabilir. Bu soruların cevabı hayırdır. Yani gece sahura kalkmadan oruç tutulur mu diyenler sahursuz da oruç ibadetini yapabilirler.
AŞURE GÜNÜ SON TARİH
Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure Günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geldi. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam edecek. Aşure dağıtımı da muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor.
Aşure Günü: Zamanı, Anlamı ve Önemi
Büyük bilge ve gezgin Evliya Çelebi de Seyahatname adlı eserinde Muharrem'in 10. günü yapılması gereken bir aş olarak aşureden bahsetmiştir. Bu yıl aşure günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Muharrem ayı 16 Ağustos 2023 Perşembe gününe kadar devam edecektir.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri