Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır.
Yediğimiz yiyecekler vücudumuzun temel enerji kaynağıdır.
Cn(H2O)n formülü ile gösterilen karbonhidratlar, bütün hücrelerin en önemli besin kaynağıdır. Vücudun enerji gereksinimini karşılayan bu organik bileşenler sakkaritler olarak da bilinir.
Birincil enerji kaynakları, petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, hidrolik, biyokütle, dalga-gelgit, güneş ve rüzgârdır. Birincil enerji- nin dönüştürülmesi sonucu elde edilen enerji ise ikincil (se- konder) enerji olarak bilinmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
İnsan vücudu bir enerji kaynağı olarak değerlendirilse bile Termodinamiğin birinci yasasına göre; enerji yoktan var edilemez veya yok edilemez.
Nükleer enerji (Birtakım nükleer yakıtlar, ör. plütonyum kainatta doğrudan bulunmaz, dolayısıyla ikincil enerji kaynağı olarak kabul edilirler.)
İnsanlarında yaşamsal aktivitelerini gerçekleştirmesi için bir yakıtı olmalı ve bu yakıtı kendine kendine üreterek kimyasal enerjinin mekanik enerjiye çevirilmesi sırasında kaslar, organik fosfat (PO4) bileşikleri olan ATP (Adenozin tri fosfat) ve CP'yi (Kreatin fosfat) enerji kaynağı olarak kullanırlar.
Karbonhidratlar sinir dokusu için gereklidir ve beynin tek enerji kaynağıdırlar. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır.
Bedenimiz fazla olarak algıladığı enerjiyi, yağa dönüştürerek uzun bir süre saklayabilmektedir. Yeterince beslenemediği durumlarda ya da ağır bir antrenman sonrasında depolanan yağları, yağ asitleri ve gliserollere ardından ise ısıya dönüştürerek kullanır.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır.
Lipitler vücudun en büyük enerji deposudurlar. Karbonhidratların ise 2000 kcal dir. Lipit Kaynakları: – Hücrede depolanan (özellikle kırmızı kaslarda) trigliseritler.
Karbonhidratlar, yağlar ile birlikte vücuda enerji sağlamak için kullanılır.
Birincil enerji kaynakları kömür, petrol, doğalgaz, nükleer, biokütle, hidrolik, Güneş, rüzgâr ve dalga, gel-git şeklindedir. İkincil enerji kaynakları ise elektrik, benzin, mazot, motorin, ikincil kömür, kok, petrokok, hava gazı, sıvılaştırılmış petrol gazı şeklindedir.
Vücutta enerji kullanım sırası karbonhidratlar-yağlar-proteinler şeklindedir. Yani vücut ilk önce karbonhidratları, sonra yağları ve en son proteinleri enerji kaynağı olarak kullanır. Buradaki yağlar hem besinlerden alınan yağlar hem de depolanmış yağlardır.
Yağlar, hem çok yüksek enerji içerirler hemde hücre yapılarında yerlerini alırlar. Proteinler ise yapı malzemeleridir. Yağlar, şekerler ve proteinler aynı zamanda değişik bağ yapıları ile birleşerek hayati molekülleri oluştururlar. Vücudun en temel gereksinimi enerjidir.
Metabolizma. Beyin herhangi başka bir organdan daha fazla olarak insan vücudu tarafından kullanılan enerjinin yüzde yirmisini tüketir. İnsan beyni temel yakıt olarak glukoz kullanır.
Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir.
❖ATP vücutta bulunan tüm kas doku hücrelerinde depolanır ve gerekli durumlarda kimyasal olarak parçalanmasıyla depolanmış enerjinin açığa çıkması sağlanır.
Beyin, akciğerler, kalp, karaciğer ve böbrekler çok fazla su içerir. Bu miktar, organa bağlı olarak %71 ile %84 arasında değişir. Kemiklerimizin bile %31'i sudan oluşmaktadır! Gördüğünüz gibi, su hayat kaynağıdır!
Temiz enerji; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal ve hidroelektrik gibi doğal enerji kaynakları kullanılarak üretilmektedir. Temiz enerji kaynaklarının kullanımı sırasında fosil yakıtların aksine karbon emisyonu meydana gelmez. Böylece, düşük karbon ayak izine sahip çevre dostu enerji üretimi sağlanmış olur.
Mineraller vücudumuz düzenlemektedir. Mineraller enerji üretmez. Sinir sistemi ve dolaşım sistemi gibi çeşitli sistemleri düzenlemek üzere çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri