Mera terimi çok çeşitli bitki türleri içerir: çimen, yonca, kaba yonca (Medicago sativa), lollium, baklagiller,vb. Yonca ve Trifolium Alexandrinum (kaba yonca) taze veya saman olarak at beslenmesinde temel ürünlerdir.
Atlar arpa, saman, buğday ve şeker pancarı ile beslenir. Tahıl ise atların temel beslenmesini oluşturur. Atların ağırlığının arttırılması için tahıl tüketmesi gerekir. Atların ayrıca proteinde alması gerekir.
Atlar etobur mu yoksa otçul mu? Atlar otçuldur.
Atlar otçul hayvanlardır ve zamanın çoğunu otlayarak geçirirler. Atlar, geviş getirmezler, kusmazlar. Bu yüzden at beslenmesi için bir program dahilinde günlük yiyeceği, günde en az 3 ila 5 öğüne bölmek gerekir. Öğünler ne kadar fazla olursa, atınızın hazmetmesi o kadar kolaylaşır.
Doğal yem: Arpa, yulaf, mısır, buğday. Bütün gıdaların içerisinde yulaf atlara verilen en iyi besindir. İnsan için et nasıl vazgeçilmez bir besin kaynağı ise atlar içinde yulaf öyledir.
İlgili 20 soru bulundu
Beslenme davranışı
Atlar, tatlı yiyecekleri iştahla tüketmektedirler. Bu nedenle kesme şeker, elma ve havuç gibi tatlı yiyecekler, eğitimlerde atı ödüllendirmek için kul- lanılmaktadır.
Atların cinsi kadar beslenmeleri de önemlidir. Atlar genellikle doğal ortamda değil, ahır ortamında beslenir. Atların kuvvetli olması için tavuk eti yedirilir. Atlara çay, kahve, şeker, havuç, arpa, yulaf, roka, ot, maydanoz, tere, muz vb. besinler verilir.
Otçul ailesinden olan atlar, çayır otu ve yonca otunu çok fazla sevmektedir. Atların beslenmesinde kullanılan temel gıda, kaba otlardır. Kaba yemlerin bulunurluğu ve kalitesi değişiklik gösterebildiğinden, genel olarak yetersiz kalmaktadır. Tahılların sindirilebilirliği arttırmak için ezme işlemi uygulanmalıdır.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Ekmek: Ekmek, çörek, kek ve benzeri hamur işi gıdalar sindirim sisteminde tıkanıklığa yol açabileceğinden atlara verilmemesi gerekmektedir. Genel bir kural çerçevesinde, insanlara yönelik işlenmiş gıdalarla atları beslemeyin. Domates: Domates, son derece zehirli olan güzelavrat otu ile aynı familyadandır.
At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Dini açıdan at sütü
İslam fıkıh alimlerine göre eti yenen hayvanların ve insanın sütü temiz sayılmaktadır. Bazı alimler, at sütünün içilmesinde bir sakınca yoktur, demişlerdir.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Atlarda Protein İhtiyacı
Proteinler tüm yaşam boyunca mutlaka gerekli olan bir besin maddesidir. Taylara mutlak suretle kaliteli protein vermek gerekir. Baklagil otları, soya küspesi, keten tohumu küsp.
Silaj, yarış atları ve ağır çalışan atların beslemesinde uygun değildir. Genelde çalışmayan atlarda ve tayı olmayan kısraklarda kullanılır (Cunha 1991, Ensminger 1990). At beslemede çayır ve baklagil otları olmak üzere iki tip kuru ot kullanılır. En önemli baklagil kuru otu yoncadır.
Bu şekilde, atlar tuz küplerini istedikleri zaman yalayarak sodyum ve klorür ihtiyaçlarını karşılarlar. Ancak, birçok tuz küplerinin bir süre sonra madenleştiğini ve ayrıca başka mineraller de içerdiklerini unutmayın.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
Dilbağı koşu esnasında dilin nefes borusuna kaçıp nefes alıp vermesini zorlaştıracak durumu engellemek için kullanılan bir aksesuardır. TJK tarafından deklare edilmeyen bir diğer aksesuar MEKSİKA BAĞI'dır. Bu bağ dilbağına gerek kalmadan tamamen atın ağzını kapatarak burnundan nefes almasını sağlayan bir düzenektir.
100 kg vücut ağırlığına sahip atlar yaklaşık 8,4 litre civarında su tüketirler. Atlar her bir kg kuru madde alımına karşılık 2 veya 3 litre suya gereksinim duyarlar.
Atlara ot, kaba ve karma yemlere ilave olarak bal, pekmez, muz, kivi, kuru kayısı, havuç, fındık ve kuru üzüm gibi gıda maddeleri veriliyor.
Sürekli aynı kişinin bindiği bir ata başka bir kişi binerse, at farklılığı hisseder, ona göre de farklı davranır. Duygusal anlamda at sahibini tanır. Ata binen kişi sinirliyse, at da huzursuz oluyor.
Bir ata günde her öğünde 0.4 - 0.5 kg / 100 kg CA yem önerilir. Mide yemlemeden hemen sonra boşalmaya başlar, içerik hızlı bir şekilde ince ve kalın barsaklara geçer.
Avokado Zehirlidir
İnsanlara zarar vermese de diğer birçok hayvan için zehirlidir. Bu yüzden avokadoları ne kadar severseniz sevin hayvan dostlarınızla paylaşmamaya özen gösterin. Persin, kuşlar, tavşanlar, inekler, keçiler, atlar, domuzlar, koyunlar ve balıklar için zehirlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri