Enerji ve Karbon Kaynağı: Bakterilerin çoğu organotroftur, enerjilerini organik bileşiklerden (şekerler, aminoasitler) alırlar. Bazı bakteriler litotroftur, enerjilerini azot-demir-sülfür içeren inorganik maddelerden sağlarlar.
Heterotrof canlılar
Besinlerini ölü veya canlı diğer organizmaların biyokütlelerinden sağlayan canlılar heterotrof canlılardır. Tüm hayvan ve mantar türleri ile birçok bakteri türü bu gruba girmektedir.
Fotoototrof (Fotosentetik) Bakteriler: Besinlerini fotosentez yoluyla üreten bakteriler enerji kaynağı olarak güneş ışığını kullanır. Fotosentez sırasında genellikle CO2 ve H2O, bazıları H2O yerine H2S (hidrojen sülfür) kullanır.
Bu bilgiler ışığında, bakteriler aleminde yer alan etçil olarak beslenen herhangi bir organizma bulunmaz.
Parazit Bakteriler : Parazit Bakteriler: Besinlerini cansız ortamdan değil de üzerinde yaşadıkları canlılardan temin ederler. Çünkü sindirim enzimleri yoktur. Bunların bazıları konak canlıya fazla zarar vermeden yaşayabilirler. Sadece onun besinlerine ortak olurlar.
İlgili 29 soru bulundu
Ototroflar, fotosentez veya kemosentez olarak bilinen bir işlemle gıda üretmek için inorganik malzeme kullanır. Ototrof örnekleri arasında bitkiler, algler, plankton ve bakteriler bulunur.
Bakterilerin bir grubu üremeleri için mutlak oksijen varlığına ihtiyaç duyarken, bir kısmı için ortamda hiç oksijen bulunmaması gereklidir. bakteri ise düşük miktardaki oksijen varlığında üreyebilir. Ototrof ve heterotrof bakteriler için karbondioksit hayati önem taşır. 'li ortamda üremeleri daha kolay olur.
Heterotrof Bakteriler. Heterotrof Bakteriler : Bu grup bakteriler ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini başka canlıların ürettikleri maddelerden karşılar.
SAPROFİT BAKTERİLER
Nemli, ıslak ve çürükler üzerinde yaşarlar. Bu tür bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimlerle bitki ve hayvan ölülerini daha basit organik maddelere parçalayarak onların çürümesini sağlarlar. Böylece hem toprağın humusunu artırırlar, hem de kendilerine besin sağlarlar.
Bakteriler genellikle vitaminleri sentez edemezler ve bunları ihtiyaçlarına göre ortamdan alırlar. Ancak, mayaların B-vitaminlerini sentez kabiliyetleri vardır. Bu nedenle maya hidrolizat veya ekstratları halinde, üremeyi tenbih etmek için, besi yerlerine katılırlar.
Bakteriler tek hücreli organizmalardır ve fagositoz yapma yetenekleri yoktur. Diğer yandan, fotosentez, yeşil bitkiler, algler ve bazı Bakteriler gibi bazı organizmaların güneş enerjisini kullanarak besin sentezlemesi sürecidir.
Bazı bakteriler de fotosentez yapar, fakat bakteriler O2 üretemezler. Çünkü onlar fotosentezde kullandıkları elektronları sudan almak yerine H2S'den veya organik bileşiklerden alırlar. Fotosentetik bakteriler oksijen üretmediği için hava, yaptıkları fotosentezi kısıtlar.
"Mikrop" terimi, hastalığa neden olabilecek mikroskobik bakteri, virüs, mantar ve protozoa anlamına gelir. Ellerin iyi ve sık sık yıkanması, mikropların enfeksiyonlara ve hastalıklara yol açmasını önlemenin en iyi yoludur. Bakteriler, çevrelerinden besin alan küçük, tek hücreli organizmalardır.
Açıklama. Dış beslenen canlılar, kendi besinini kendi üretemeyen, yaşamak için ototroflardan ya da diğer heterotroflardan besin alması gereken canlılardır.
Kendi besinlerini üretemeyen bakterilere heterotrof bakteri denir. Bakterilerin çoğu heterotroftur ve ihtiyaç duydukları organik maddeleri dışarıdan alırlar. İki tür heterotrof bakteri türü vardır: parazit bakteriler.
Çürükçül ya da saprotrof organizmalar gıdalarını cansız maddelerden elde eder, genelde ölmüş veya çürümekte olan bitki ve hayvanların içerdiği organik bileşikleri kullanır. Saprotroflar kendi gıdalarını yapamadıkları için bir tip heterotrof sayılırlar.
Hücre dışına enzim göndererek ölü bitki ve hayvan artıklarındaki organik maddelerin daha küçük organik ve inorganik maddelerin parçalanmasını sağlarlar. Günümüzde Saprofit olarak bilinen canlıları içeren alemler: Fungi (Mantarlar) Alemi ve Bakteriler Alemidir.
Bakteriler aminoasitleri, karbohidratları ve lipitleri elde etmek veya sentezlemek zorundadırlar.
Bu tanımlamalar ilk yapıldığı sıralarda bakteriler prokaryotiklere dahil edilmiş, buna karşın mantar, maya, alg, protozoa, bitki ve hayvanlar ise ökaryotikler içinde konulmuştur. Viruslar ise bu iki grubun dışında tutulmuştur. Prokaryotikler ile ökaryotikler arasında temel farklar aşağıda tabloda gösterilmiştir.
Cevap. Açıklama: Hem ototrof-hem heterotrof canlılar: Hem üretici hemde tüketici olan canlılardır. böcekçil bitkiler ve öglena bu gruba örnek olarak verilebilir.
Saprofit bakteriler prokaryot hücre yapısındaki canlılar arasında yer alır.
Heterotrof beslenme etçil olan aslan, kaplan, kedi, köpek ya da panter gibi hayvanlarda mevcuttur. Leş ile beslenen hayvanlar da etçil sınıfa dahildir. Bu hayvanlar da sırtlan ya da çakal gibi leş ile beslenen hayvanlardır.
Dezenfeksiyon, kalan parazitleri, bakterileri veya virüsleri klor, kloramin veya klor oksit ile öldürmek. Bu nedenle, kaynar su sadece bakterileri, virüsleri ve protozoanları yok etmeye yardımcı olduğundan, genellikle musluk suyunu kaynatmanıza gerek yoktur çünkü evinize zaten mikroplardan arınmış olarak ulaşır.
Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir. Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.
Psikrofilik mikropların çoğu 30-35 °C' de, mezofillerin ekserisi 65 °C' de 20-30 dakikada, termofiller ise 80-90 °C' de tahrip olurlar. Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri