Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez. Beslenemeyen kasta nekroz yani doku ölümü ortaya çıkar.
Atardamarlar aniden orada oluşan bir pıhtı yada biryerlerden gelen bir pıhtı ile tıkandığında hızla ilerleyen bir süreç başlar. Bu durumda, tıkalı damarın aşağısındaki dolaşım bozulur. Birkaç saat sonra, şiddetli ağrı, uyuşma, bacakların soğuması, renk değişikliği (morluklar) ve felç ortaya çıkar.
Atardamar tıkanıklığı nedenleri
Diyabet, sigara, hipertansiyon ve hiperkolesterolemi atardamar tıkanıklığının başta gelen risk faktörlerini oluşturur. Erkeklerde, östrojen kalkanı olmaması gibi hormonal faktörlerin de etkisi ve sigara tüketiminin daha fazla olması nedeniyle kadınlara oranla daha sık görülür.
Damar tıkanıklığı; atardamarlardaki veya toplardamarlardaki kan akışının gerçekleştiği damar boşluğunun (lümen), meydana gelen çeşitli durumlara bağlı olarak kan akışını engelleyecek şekilde daralması durumudur.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
İlgili 34 soru bulundu
Tıkalı kalp damarının açılmaması durumunda hastada kalp yetmezliği meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr.
Stent ile tıkalı damar açma. Daralmış ya da tıkalı olan damara bir balon kateteri üzerine yerleştirilmiş stent getirilir. Daha sonra balon şişirilir, stent açılır, bu da damarı genişletir.
Tıkanıklığı oluşturan pıhtılar aterosklerotik plaklar sebebiyle daha çok daralmış bölgelerde oluşur. Meydana gelen tüm bu olaylar beraberinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle kalp krizi, inme ve beyinde çeşitli hasarlara yol açabilen damar tıkanıklığı tedavisi çok ciddi bir şekilde yapılmalıdır.
Damar tıkanıklığı, genellikle fark edilemez. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi insan hayatı açısından oldukça tehlikeli durumlar beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir.
Toplardamar tıkanıklıkları günümüzde ciddi ölçüde hastaların yaşam kalitelerini bozan ve hayatını tehlikeye atan sorunlardan biridir. Genellikle problem toplar damar içerisinde pıhtı oluşumundan kaynaklanır. Bu olay tıp da ventrombozu olarak bilinmektedir.
Damar tıkanıklığı, genellikle büyük bir belirti vermeden ilerler. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi hayati tehlike yaratan tablolar ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti gösterir.
Atar damarlar kalpten pompalanan kanı taşıyan boru sistemi olarak tanımlanabilir. Beyin, kaslar, kollar, bacaklar, akciğerler, deri, karın içindeki tüm organlar (karaciğer, mide, bağırsaklar, böbrekler, dalak vs.) kısaca tüm dokular, arterler (atar damarlar) yolu ile taşınan kandan oksijen alır ve beslenir.
Damar tıkanıklıkları ilerleyen boyutta cerrahi müdahale yapılarak düzeltilebilir. Damar tıkanıklıklarını önlemek için doğru bir beslenme şekli benimsenmelidir. Özellikle hazır ve işlenmiş ürünlerden uzak durulması gerekmektedir. Damar açıcı besinler daha fazla tüketilmelidir.
Damar tıkanıklığı, genellikle fark edilemez. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi insan hayatı açısından oldukça tehlikeli durumlar beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir.
Beyinde damar tıkanıklığı geçici veya kalıcı felce neden olabilir. Geçici olanlara "Geçici iskemik atak" denir; hızlı tedaviyle iz bırakmadan iyileşebilir. Ancak kalıcı inme, vücut tansiyonu düzeltemediği için veya beyne atan pıhtı erimediği için konu 24 saatten fazla devam edebilir.
Kalbi bir sağda ve ikisi solda olmak üzere 3 atardamar (koroner arter) beslemektedir.
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır? Eğer damar tıkanıklığı şüphesiyle hastaneye başvurduysanız, burada yapılması gereken testlerin tamamını doktor önerecektir. Fakat genellikle bu tür durumlarda damarın tıkalı olup olmadığını anlamak için EKG uygulanmaktadır.
Kalp krizi, tıkanıklık olmadan da mümkündür ancak bu durum oldukça nadirdir ve tüm kalp krizlerinin yalnızca yaklaşık %5'ini oluşturur. Bu tür bir kalp krizi aşağıdaki nedenlerle ortaya çıkabilir: Koroner arter spazmı. Nadir tıbbi durumlar.
Damar sertliği her insanda görülebilir, 50 yaşından sonra sıktır. Tıkanma sigara içen insanlarda, şeker hastası, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği olan ve ileri yaştaki insanlarda daha sık görülür. Bu tıkanıklığı açan ilaç ya da beslenme yöntemi yoktur. Tek çözüm ameliyat ya da anjiyo yöntemidir.
Kol Damarında Pıhtı Oluşması Belirtileri
Tek taraflı omuz ağrısı, boyun ağrısı, elde veya kolda şişlik, ödem, ciltte morarma, kol ve önkol boyunca ağrı, elde kuvvetsizlik gibi belirtiler yapabilir. Bu belirtiler boyun fıtığı, omuz kas ve tendon yaralanmaları gibi sorunlarla karışabilir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Evet, açılır... Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirerek kalp damarlarınızı açabilirsiniz. Koroner arter adını verdiğimiz kalbimizi besleyen damarlar kalbin yüzeyinde seyreder. Sağlıklı koroner arterlerin içinde yağlanma olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri