İnkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme... Bunlar yasın beş evresi olarak biliniyor.
Yas süreci Elisabeth Kubler-Ross tarafından tanımlanmış bazı aşamalardan oluşur. Bunlar : inkar, öfke, pazarlık, depresyon, kabul aşamalarıdır.
Pazarlık evresi: Yaşanılan acı ve üzüntünün tamamen kabul edildiği evre. Olayın gerçekliği kabul edilmiş durumda yani. Öfke ile de barışılıyor ancak ihtimaller sorgulanmaya başlanıyor.
1-İNKAR: Bu evrede genellikle beyin, kaybı kabullenmeyi ve durumun gerçekliğini reddeder. Kişi olanları gerçekleşmemiş sayma eğiliminde olur. Bir çeşit durumla başa çıkma mekanizması olarak devreye girer.
Bazı insanlar yas sürecini hızlı bir şekilde tamamlarken, diğerleri uzun sürebilir. Ayrıca, bir kişinin yas süreci, kaybın ne kadar beklenmedik ve ne kadar yakın olduğuna da bağlıdır. Yas sürecinin farklı aşamaları vardır ve bu aşamalar genellikle kabul, öfke, inkar, pazarlık ve depresyon olarak tanımlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Ortalama 6 ay sürer. En fazla 1 sene sürmesi beklenen bir süreçtir. Yaşanan evrelerdeki duygu durumu yoğunluğu ve evrelerin geçiş süresi de kişiden kişiye değişmektedir. Bununla birlikte yas sürecinden geçen bir kişi bu evrenin hepsinden teker teker ve sırasıyla geçer.
Kişiye duyguları hakkında konuşmanın sorun olmadığı konusunda güvence vererek size açılmasını sağlayabilirsiniz. Ona “buradayım, yanındayım, seni dinliyorum, anlıyorum, acını paylaşıyorum” mesajını vererek yaşadığı kaybın hüznünü dindiremeseniz de kendisini bir nebze olsun rahatlamış hissetmesine destek olabilirsiniz.
Bu yaklaşıma göre yasın ilk evresi yadsıma ya da inkar evresidir. Bu evrede bireyler geçici bir şok tepkisi vermekte ve zihinleri daha çok “Hayır, bu bana olamaz!” gibi düşüncelerle dolu olmaktadır.
Normal yas süreci genelde altı ile yirmi dört ay kadar sürer ve zaman içinde yatışır. Yas sürecinin ileri dönemlerinde bu yaşantıların sürmesi patolojik yasın belirtisi olabilir. Patolojik yas; genel olarak yas tepkilerinde gecikme ya da uzama durumunda ortaya çıkar.
İlk aşamada bireylerin yaşadıkları kaybı kabullenmede zorluk yaşadığı dönem olan inkar dönemi bulunur. Bu geçici bir dönemdir. Bireyler kaybın gerçekliğini kabullendikçe öfke duygusu ortaya çıkmaya başlar ve “neden ben” sorusu bireylerin kendisine sıklıkla sorduğu bir soru olur.
İnkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme... Bunlar yasın beş evresi olarak biliniyor. Yaşadığımız üzücü olaylarda çoğu insanın bu aşamalardan geçtiği varsayılıyor. Öyle ki büyük şirketlerin bile yapacakları önemli değişikliklerde bu evreleri gözeterek adım attığı söyleniyor.
Ölüm bir sona eriş olması ve geri dönülmezliği nedeniyle bireyin yaşadığı en acı veren bir somut kayıptır. Sevilen kişiden ayrılmak, işten ayrılmak, organ kayıpları, boşanma, göç, mali krizler gibi zorlayıcı bazı yaşam olaylarında da aynı şekilde yas tutulur. Yas tutma biçimi, kişiden kişiye farklılık gösterir.
Yas, sağlıklı ve yaşanması gereken bir süreçtir ve kaybın özelliklerine göre (yakınlık, beklendiklik vb.) 6 ay ila 1 yıl sürmesi normal karşılanmaktadır.
5) Kabullenme: Üzüntüyle birlikte yüzleşilen üzüntü, kabullenme aşamasında son noktasına ulaşır. Kişi artık çektiği acıyla nasıl yaşayacağını bu evrede anlar. Reddetmesi, kızması, pazarlık etmesi gereken hiçbir şey kalmamıştır. Hayatın akışına ayak uydurmaya, eski ruh haline dönmeye bu aşamayla birlikte başlanır.
Patolojik Yasta; yas tepkisinde gecikme , ölenin şikayetlerini taklit etme, psikosomatik belirtiler , düşmanca tutum ya da öfke ve düşmanca duygularla donmuş gibi davranma, sosyal ilişkilerde bozulmalar, kendine zarar verici davranışlar, İntihar riski, ağır depresyon ortaya çıkabilir.
Travmatik yas: Travmatik yas, sevdiğimiz kişinin ani, beklenmedik ve özellikle kötü, korkunç bir olay ile vefat etmesi sonucu olan yas sürecine denir. Bu tür bir yas süreci geçiren kişilerin psikolojileri ciddi derece etkilenmektedir ve zaman zaman travma sonrası stres bozukluklarına sebep olmaktadır.
İlk şok atlatıldıktan sonra yaklaşık 40 gün içinde kabullenme aşamasına geçilir ve gerek fiziksel gerekse duygusal destek ile ölüm gerçeği ile yüzleşilir. Bir yıla kadar yas sürecinin daha hafifleyerek devam etmesi olağandır.
Normal bir yas süreci ortalama 6-7 ay sürerken, çok yakınların kaybı 2 sene civarı sürebilir. Evlat kaybı gibi bazı komplike yas süreçleri ise bütün bir ömür sürebilir.
Teknik olmayan bir anlamda kabullenme, kişinin kendisiyle ve dünya ile olan yaşamına karşı değerlendirici bir tutum almaması yani anlayışlı, nazik, açık, şimdiki zaman odaklı ve istekli olması anlamına gelir.
'Belirsiz Kayıp' İki Şekilde Görülebilir
Bir ebeveyn veya çocuk kayıp ya da yok olarak algılanır. Kişinin 'fiziksel olarak var' ama 'psikolojik olarak yok' olarak algılanması. Bu durum Alzheimer hastası, ciddi baş travması geçiren hasta, bağımlılıklar ve diğer kronik ruhsal hastalıklar olan ailelerde görülebilir.
“Geride kalanların başı sağ olsun; Allah sabırlar versin; merhumun geride kalanlarına Allah hayırlı uzun ömürler versin; Allah başka acı göstermesin; ölenle ölünmez, er geç hepimiz öleceğiz, Allah iman nasip etsin” gibi cümlelerle ölenin yakınları teselli edilir.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Ölüm mutlak yokluk değil, bir halden bir hale geçiş ve bir evden diğer bir eve göçüştür şüphesiz. Ruh bedenden ayrılınca, yani insan ölünce artık biz onun bulunduğu âlemde sürdürdüğü hayatı müşahede edemiyoruz.
Söz konusu ifadelerin başında "ölü, mefta, merhum" gibi tabirler gelir. Ölen kişi erkek ise merhum, kadın ise de merhume olarak isimlendirilir. Ölen kişinin yakınlarına da "başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin" gibi temennilerde bulunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri